Slik vil Cameron endre Storbritannia

Foto: POOL (Reuters)

...og derfor kan det skape problemer for ham.

09.05.10 15:21

The Guardian og the Observer har fått tak i et notat som viser hvordan De konservative ønsker å forandre landets utenrikspolitikk om de kommer til makten.

- Til statsministeren
Brevet skal være laget av William Hague, mannen som trolig vil bli utenriksminister hvis Cameron får det som han vil, og er sendt til Cameron. Brevet har også en kopi til alle «regjeringskollegaer», som viser at Hague var rimelig sikker på at de kom til å vinne valget.

Brevet skal være skrevet i forrige uke, på et tidspunkt ingen hadde den ringeste anelse om hvordan resultatet av valget skulle bli. Tittelen på brevet er «brevutkast fra Utenriksministeren til statsministeren».

Endringene
I brevet tas det til orde for en betydelig endring i Storbritannias utenrikspolitikk, der en i langt mindre grad ønsker å forholde seg til EUs regler. Det er delt opp i fire hovedpunkter.

  • Lovendringer som blant annet vil gjøre det nødvendig med en folkeavstemning før makt kan overføres til EU
  • Landet skal ta tilbake full kontroll på kriminalpolitikken, menneskerettigheter og sosial- og arbeidspolitikken fra EU
  • Lage en positiv agenda for hvordan en ønsker å delta i EU
  • Promotere og kjempe innbitt for å forsvare nasjonale interesser i EU-spørsmål.

Vil gjøre endringer raskt
Ifølge brevet ønsker en å gjøre det første punktet så snart som overhode for å «demonstrere overfor det britiske folket og andre at Storbritannias forhold til Europa virkelig har endret seg». Det andre punktet ønsker Hague å fullføre i løpet av sin første valgperiode - mens de to siste punktene skal være en vedvarende agenda.

Områder der Storbritannia ønsker å være en sterk medspiller i Europa går blant annet på å vise muskler i Bosnia og en sterk utenrikspolitikk - som blant annet Midtøsten-konflikten og hindre at Iran får atomvåpen.

Samtidig er de helt klare på at pundet som valuta skal bestå: «We will never join the euro.»

Vil gjøre regjeringsforhandinger vanskeligere
Ifølge The Guardian setter brevet regjeringsmulighene med Liberaldemokratene kraftig i fare, siden gapet mellom ønskene til de to partiene er svært store. Liberaldemokratene er store tilhengere av EU-integrering.

De konservative sa sent lørdag kveld at de ikke hadde noe kjennskap til brevet, men Observer mener å vite at brevet ble skrevet i fellesskap mellom Hague og ne rekke rådgivere.

David Cameron og Nick Clegg skal nå ha innført regjeringsforhandlinger, men det er høyst usikkert når de eventuelt vil bli enige. Personer BBC har snakket med har en viss tiltro til at en avklaring vil komme allerede før børsene åpner mandag morgen, men kilder i de to partiene sier til The Guardian at en avklaring ikke vil komme før tidligst i starten av neste uke.

Tror på omvalg
Ifølge Daily Telegraph er sannsynligheten stor for at det vil bli et omvalgvalg allerede i oktober - og i alle fall i løpet av et år. Britiske eksperter tror rett og slett ikke at det vil kunne bli dannet en regjering som vil holde basert på valgresultatet.

- Jeg vedder på at det kommer til å bli et valg i oktober eller november i år, sier dr. Richard Toye, historiker ved Exeter University.

Sist gang det ble et såkalt Hung Parliament, altså et valg der ingen av partiene fikk rent flertall, var i 1974, og da ble det gjenvalg allerede i oktober.

Toye får støtte fra en av landets ledende valgeksperter, dr. David Butler fra Nuffield College i Oxford. Han tror på et gjenvalg svært raskt «fordi jeg ikke klarer å se de kompromissene som er nødvendige for en koalisjon».

- Jeg tror sammenligningen med 1974 er veldig relevant, og jeg tror at hvis Cameron oppretter en mindretallsregjering, så har han gode sjanser for å vinne en majoritetsseier i et nytt valg i løpet av kort tid, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.