*Nettavisen* Nyheter.

Slik vil danskene hjelpe smørhungrige nordmenn

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Danskene synes synd på smørhungrige nordmenn. Nå kommer de for å hjelpe!

08.12.11 16:06

Den norske smørmangelen har skapt utfordringer for mange kakebakere før jul, men nå er hjelpen på vei. Og den kommer ikke bare fra nedsatte tollsatser og importert Belgia-smør, men også fra danske naboer.

Historiene om den norske smørkrisen og utsiktene til en smørfattig julebakst har nådd danskene og smeltet deres hjerter. Kjøpmannen Karl Christian Lunden i Hirtshals er en av dem som nå tar affære.

Vil dele ut gratis smør
- Nordmennene er gode kunder i forretningene i Hirtshals, og er det opp til oss, skal de ikke mangle smør på brødet, sier Linden til avisa Nordjyske.dk. Nå har han ordnet med de nødvendige tolltillatelser for å innføre krisepakker med dansk smør til Norge. Fredag kommer han til Oslo med 1000 pakker smør fra Ryå Mejeri som skal deles ut gratis. Senere står smørhungrige sørlendinger i Kristiansand for tur.

Smør på nettet
Men også gjennom andre kanaler tilbys nordmennene dansk smør. På nettstedet Finn.no annonseres det for dansk smør, men her koster det flesk. 248 kroner kiloen er prisen selgeren skal ha.

«Dansk smør (noe av verdens bedste) sælges i små og store pakker (250 g, 500 g). Levering i Oslo, helst store ordrer. Rabat gives ved store ordrer. Kan levere flere 100kg», heter det i annonsen, som ble rykket inn onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Solgte 12 grams pakker
På nettet finner du også de som opererer med enda stivere priser. En norsk selger på Finn.no tilbyr 12 grams pakker med Tine Smør til 75 kroner per pakke. Til Nettavisen forteller selgeren, Stian Tveitane fra Hamar, lattermildt at han fikk 30 slike pakker og at han har solgt de fleste av dem, men at han måtte gå ned på prisen.

- Vi satte inn annonsen på Finn for moro, men jammen var det folk som ville kjøpe, sier han. Tveitane er elev på videregående, og de små smørpakkene fikk han fra skolens kantine.

Smør fra Belgia
Men fra Belgia kommer det hjelp som monner, ifølge Østlendingen. Den første lasten på rundt 20 tonn var ventet inn torsdag kveld, og så går det slag i slag. Det forteller produksjonsdirektør Øyvind Berg i Synnøve Finden til avisa.

Smørmangelen i norske butikker har vart i mer enn en måned. Til slutt måtte Statens landbruksforvaltning gripe inn og sette ned tollsatsen på smør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.