RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil Erna endre Norge

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Høyre har ideene som skal til for å løse dagens utfordringer, og har bedre løsninger for å sikre fremtidens velferd i Norge.

Tirsdag presenterer Høyres programkomité førsteutkast til nytt stortingsvalgprogram for perioden 2013-2017.

Les: Her finner du hele programmet til Høyre

Valget neste år 9. september står mellom ytterligere fire år med rødgrønt styre, eller ny, borgerlig regjering.

«Høyre har de siste årene presentert våre løsninger. Løsninger som vil endre Norge, gjøre hverdagen enklere og som er gode svar på de problemer og utfordringer vi står overfor. Programforslaget er tydelig på hva Høyre vil. Når programmet er ferdigbehandlet i partiet, vil det gi Høyres politikere et klart mandat dersom partiet kommer i regjering.»

- Utgangspunktet for programforslaget er de utfordringene vi har visst om så altfor lenge. Voksende helsekøer, for lite veibygging og middelmådige skoleresultater. Høyre har ideene som skal til for å løse dagens utfordringer, og har bedre løsninger for å sikre fremtidens velferd i Norge, sier nestleder Bent Høie.

Les også. Høyre vil beholde fagforeningsfradrag
Les også: Høyre vil kartlegge småbarns språkferdigheter

Fire hovedtrekk
Programkomiteen bygger forslagene i utkastet på fire grunnleggende ideer. Disse er:

 1. Ideen om at mangfold er en positiv drivkraft for endring.
  «Derfor foreslår Høyre fritt behandlingsvalg. Det vil gi et mangfold av tilbud som tar i bruk innovative behandlingsmetoder, organiserer arbeidet på nye måter og som vet at pasienten kan velge dem bort hvis de ikke er gode nok.»
 2. Ideen om at kunnskap er en forutsetning for å løse de utfordringene vi står overfor.
  «Lærernes kompetanse og kunnskap er en forutsetning for at alle barn skal få muligheter, uavhengig av foreldrenes bakgrunn. Derfor satser Høyre på læreren ved å gjøre lærerutdanningen til en 5-årig masterutdanning, kreve høyere karakterer for å komme inn på utdanningen, samt at lærerne som allerede er i skolen skal ha både rett og plikt til etter- og videreutdanning.»
 3. Ideen om at verdiskaping er viktig i seg selv, og noe langt mer enn et nødvendig onde.
  «Høyre vil gjøre ryggsekken til norske bedrifter lettere. Det skal vi gjøre ved å fjerne formuesskatten på norsk eierskap, investere i bedre veier og mer kollektivtransport slik at folk og varer kommer raskere frem. Høyre vil redusere byråkratiet norske arbeidsplasser i næringslivet er pålagt av det offentlige med 25 pst. og satse mer på kunnskap og forskning.»
 4. Ideen om at maktspredning gjør samfunnet sterkere.
  «Høyre vil flytte nye oppgaver og flere beslutninger fra staten til kommunene. Men maktspredning handler ikke bare om forhold mellom stat og kommune. For Høyre handler det også om å gi mer makt til den enkelte og til familien. Flere skal få muligheten til å ta valg ut fra egne behov. Familiene skal få velge fordeling av foreldrepermisjonen selv, pasienter skal få velge behandling og elevene skal få velge skole.»

- Ren 17. mai-tale
Professor Frank Aarebrot ved Universitet i Bergen (UiB) sier til Nettavisen at dette er et veldig generelt.

- Høyre ønsker ikke å fornærme noen, men problemet med slike formuleringer er at alle er enig i dem. Det går jo ikke an å være uenig i dette - for noen partier, mener han.

- Selv om dette kun danner utgangspunkt, er det et sett av honnørord, som også jeg som Ap-menn er veldig i. Men jeg ser frem til å se de konkrete løsningene, sier Aarebrot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere