RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil Høyre takle finanskrisen

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Sist oppdatert:
Lavere skatt og økt satsing på samferdsel. Det er Høyres plan for å møte økonomisk nedtur.

– Vi trenger lavere skatt på lønnsinntekt for å stimulere til arbeid og innsats. Og så trenger vi en arbeidsplassvennlig politikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyre-lederen mener regjeringen er «underlig passiv» overfor finanskrisen og den økonomiske nedturen som truer. Solberg viser til hva finansminister Kristin Halvorsen sa da statsbudsjettet ble presentert for en måned siden. Da svarte Halvorsen at budsjettet «ikke er blitt endret som en direkte følge av krisen».

– Planen for å takle situasjonen er altså ikke påvirket av situasjonen, sier Høyre-lederen.

Lavere skatt
Erna Solberg kritiserer regjeringen for å skjerpe skattebyrden for bedriftene med 1,9 milliarder kroner ved blant annet å skjerpe formuesskatten. I sitt alternative statsbudsjett vil Høyre rette opp denne innstrammingen og i tillegg fjerne arveavgiften helt. Videre vil partiet øke avskrivningssatsen for maskiner og utstyr i industrien.

Solberg tar også til orde for et ekstra samferdselsløft.

– I en tid der aktiviteten går ned, bør staten benytte seg av den ledige kapasiteten som finnes. Høyre foreslår derfor å bruke en milliard kroner ekstra på samferdsel det neste året, sier Høyre-lederen.

Hun vil også utvide låneordningen for kommunene fra to til fem milliarder kronet slik at gamle skolebygg kan bli pusset opp.

Rusbehandling
Høyre-lederen er også opptatt av å forhindre at økonomiske nedgangstider fører til økt fattigdom.

– Ett av de viktigste tiltakene er rehabilitering av rusmiddelavhengige. Høyre foreslår å øremerke 600 millioner kroner mer til dette formålet, sier Solberg.

Høyre går videre inn for å øke forskningsbevilgningene med en halv milliard kroner og styrke SkatteFunn-ordningen med like mye.

Erna Solberg advarer mot å drive politisk spill i eller ri politiske kjepphester i dagens krevende situasjon. Hun mener at Høyre har vært tilbakeholden med å kritisere regjeringens håndtering av krisepakken.

– Vi har ikke hoppet på populistiske krav om at statsministeren skal utlevere fortrolige notater, sier Erna Solberg. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere