Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil Kvalbein gjøre Oslo mer eldrevennlig

Oslo har som første by i Norge søkt seg inn i World Health Organizations (WHO) nettverk for aldersvennlige byer.

OSLO: – Vi vil ha en inkluderende by, og synes et samarbeid med WHO hadde vært veldig spennende. Søknaden er sendt, og svaret skal være rett rundt hjørnet, sier Aud Kvalbein, byråd for eldre.

Se hva de eldre mener om forholdene i Oslo i videoen øverst i saken!

WHO er knyttet til FN og ved å få til et samarbeid med organisasjonen, vil det hjelpe Oslo kommune å få en bedre, faglig innsikt, erfaringsutveksling med andre byer i nettverket, og råd rundt trender og fremtidig utvikling.

– Det er to trender som er spesielt fremtredende. Det ene er at antall eldre borgere øker i prosent fremover. Det andre er at det er mange som flytter til byen. Dermed får vi en økt urbanisering, sier hun.

Tilretteleggelse av byen

Kvalbein synes det er viktig å poengtere at mange som har passert 67 år fortsatt er friske og spreke. For kommunen blir det viktig å se på ressursene de eldre sitter med, og tilrettelegge ut ifra det.

– Det er mange som ønsker å bo hjemme hele livet. Derfor trenger byen flere boliger som er tilrettelagt for dette. Det vil for eksempel si boliger som går over ett plan, sier politikeren.

Ikke alle føler seg like trygge utendørs når mørket faller. Kvalbein sier kommunen har satt i gang diverse aktiviteter på dagtid for at de eldre fortsatt skal kunne holde på med dette. Her er det spesielt kulturbildene som står i fokus.

– For at det skal bli lettere å holde seg aktiv og komme seg ut, er universell utforming sentral. Det handler blant annet om å legge opp til gode holdeplasser til kollektivtrafikken.

– Med senkede busser blir det også lettere å komme seg av og på, fortsetter hun.

En stor del av samfunnet

Oslo kommune ønsker å fremme sunn aldring og få en slutt på aldersdiskriminering, og mener det er viktig at de eldre bli hørt i dagens samfunn.

– Det er en stor gruppe med eldre mennesker i byen. Mange av disse ønsker å bidra på lik linje med de yngre. Mitt motto er å fremme aktiv og sunn aldring, sier Kvalbein.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer