Se videointervju med Oslos nye miljøbyråd:

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Torsdag fikk Oslo nytt byråd etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål, og byrådet gikk av i forrige uke.

Byrådene som kom ut på rådhustrappa var imidlertid omtrent det samme som det som gikk av, men med ett unntak: Den omstridte byråden for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), var erstattet av partikollega Sirin Stav.

- Det er selvfølgelig en oppgave jeg tar med det største alvor, og jeg er veldig ydmyk over den tilliten jeg har fått av Raymond Johansen, sier en smilende Stav til Nettavisen rett etter at hun er blitt presentert som ny byråd.

33-åringen fra Oslo får nå oppgaven med å videreføre MDGs tøffe klimapolitikk i hovedstaden, som mange i byen har sterke meninger om.

Les også: Dette er det nye Oslo-byrådet

- Lan har banet vei

- Du overtar etter en omstridt byråd, Lan Marie Berg, hvordan blir det?

- Det blir naturligvis store sko å fylle. Lan har jo virkelig banet vei, både som miljøpolitiker og som en annerledes politiker. Jeg vil videreføre arbeidet med å kutte klimagassutslipp og sørge for en mer rettferdig omfordeling av plassen i byen, slik at vi prioriterer barna som går til skolen, at de kan leke i gatene, at de kan puste inn frisk luft og bade i en ren fjord, sier Stav, og samtidig påpeker:

- Det blir store oppgaver å ta på seg, og naturligvis vil jeg sette mitt preg på det.

- Hva er forskjellen mellom deg og Berg?

- Vi er jo ulike politikere, men vi har samme brennende engasjement for å gjøre Oslo til en miljøspydspiss - og det har Lan allerede fått til. Vi ble jo Europas miljøhovedstad i 2019, og jeg ser fram til å videreføre det arbeidet, sier hun.

Den ferske byråden forteller at hun vil fortsette å prioritere flertallet i byen som sykler, går og reiser kollektivt, framfor de som kjører bil.

- Vi skal prioritere fortauskafeer over parkeringsplasser, møteplasser og torg over rundkjøringer og rein luft framfor dieseleksos, lover hun.

Les også: Frp til frontalangrep på Høyre etter MDG-frieri

- Tar det på alvor

Bakteppet for at Stav nå får byrådsjobben, er imidlertid mer alvorlig. Milliardsprekken på fem milliarder kroner for Oslos nye vannforsyning endte med at Rødt sørget for at det ble flertall for et mistillitsforslag mot miljø og samferdselsbyråden.

Og bare minutter etter at byrådet stilte kabinettspørsmål, og valgte å gå av sammen med byråden, fortalte Berg at det ikke var aktuelt for henne å bli med i et nytt byråd. Det fordi hun nå satser alt på å komme inn på Stortinget til høsten.

- Din forgjenger måtte jo gå av som følge av et mistillitsforslag. Hva tenker du om det?

- Jeg og byrådspartiene var jo uenige og mente at mistillitsforslaget var grunnløst, og at Lan sørget for en kvalitetssikret sak til bystyret. Så var flertallet i bystyret uenig i det, og har nå vedtatt at de nå ønsker mer informasjon og vil være tettere påkoblet. Det er noe jeg tar på alvor og vil følge opp som byråd, sier Stav.

- Hvordan vil du jobbe for å skaffe mer igjen tillit mellom byrådet og bystyret?

- Det som er så fint med Oslo-politikken er at vi kan være rivende uenige i sak, som man var i dette tilfellet, og likevel ha en god tone som rådhuskolleger. Og jeg snakket nylig med Rødts gruppeleder, og vi er enige nå om å se framover etter denne saken, sier hun.

- Det vil tiden vise

- For de som ikke kjenner deg, fortell litt mer om deg selv?

- Jeg er en Oslo-jente, bor på Torshov og kommer fra Kjelsås, har jobbet med og brent for samferdsel og miljøfeltet i mange år både faglig og politisk.

- Vil du bli like synlige som din forgjenger?

- Det vil tiden vise, sier den ferske byråden, og ler.

- Men du er klar til å ta kampene for miljøet?

- Jeg er klar til å fronte den politikken som trengs slik at Oslo blir en enda grønnere og mer rettferdig hovedstad, avslutter hun.

Stav har de siste årene vært MDGs gruppeleder i Oslo bystyre, og leder av bystyrets samferdsels- og miljøutvalg.