Slik vil Oslo-byrådet utvikle omstridt havneområde

NYTT SJØBAD: På Filipstad, rett ved Aker Brygge i Oslo, planlegges det blant annet et nytt sjøbad for Oslos befolkning, samt fere tusen boliger.

NYTT SJØBAD: På Filipstad, rett ved Aker Brygge i Oslo, planlegges det blant annet et nytt sjøbad for Oslos befolkning, samt fere tusen boliger. Foto: Oslo kommune

Enighet om utvikling av Filipstad, blant annet med lokk over E18.

15.05.19 12:39

Onsdag kunne byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo presentere nyheten om at det er enighet om planene for det omstridte havneområdet Filipstad, der det planlegges flere tusen boliger.

Filipstad ligger vis-a-vis Aker Brygge i Oslo, og er et svært attraktivt område.

Etter flere års diskusjon er det nå enighet mellom grunneierne og Statens vegvesen om hvem som skal betale for utbyggingen av området. Dette inkluderer finansiering av byrom, torg, park og sjøbad, og også et lokk over E18.

Regningen på 2,5 milliarder kroner skal deles mellom Statens vegvesen, Bane Nor og Oslo Havn.

PLANENE: Slik ser Oslo-byrådet for seg Filipstad i fremtiden, med boliger, fjerning av dagens jernbanespor og et lokk over E18. Foto: Oslo kommune

Se bilde av hvordan Filipstad er i dag lenger ned.

Nytt sjøbad

På pressekonferansen med byrådet ble det lagt fram tegninger som viser planene for Filipstad og det som har fått navnet Fjordbyen. På en av tegningene ser man at dagens jernbanespor er fjernet for å frigi plass boliger, parker og næringsbygg.

- Vi skal transformere en containerhavn til en helt ny bydel ved Oslofjorden, en bydel der folk kan bo, arbeide og nyte fjorden. Det blir nye arbeidsplasser, nye rekreasjonsområder og tusenvis av nye boliger. Ikke minst blir bylufta renere fordi vi legger E18 under lokk, sier Johansen i en pressemelding.

Han mener det er aktuelt å bygge rundt 2500 boliger på Filipstad, og at opptil 6000 mennesker kan bo her.

PARK: Det planlegges store parkområder på Filipstad, på størrelse med Torshov-parken. Foto: Oslo kommune

- En av de siste indrefiletene i Oslo er klar til å bygges ut, sier Johansen til NTB.

I tillegg planlegges det et nytt sjøbad, med flere basseng, på dagens containerhavn (se bildet nedenfor).

- Ny, stor park

Diskusjonene om utbyggingen av Filipstad har nå pågått i tolv år.

Tidligere planer som har blitt presentert for Fjordbyen, er at det skal anlegges mellom 2000 – 3000 nye boliger, og cirka 9000 arbeidsplasser på Filipstad på området.

Johansen regner med at reguleringsplanene for området vil bli lagt fram for behandling i bystyret før sommeren.

SETTER I GANG: Byrådsleder Raymond Johansen presenterer her siste nytt om utvikling av Fjordbyen sammen med byutviklingsbyråd, Hanna Marcussen, byråd for næring og eierskap, Marthe Scharning Lund, Oslo Havn KF, styreleder Roger Schjerva, Bane NOR Eiendom AS, konserndirektør Petter Eiken og prosjektdirektør Anne Siiri Øyasæter og Statens Vegvesen, regionveisjef Per Morten Lund. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Filipstad skal gå fra å være et avsperret område med asfalt og industri, til et levende og grønt byområde med boliger, næringsliv, skole og barnehager. Asfalt skal byttes ut med en ny stor park på størrelse med Torshovparken, og der asfaltverket står i dag skal vi i stedet få på plass et stort sjøbad til glede for alle som bor i byen vår. Det er på høy tid at Filipstad og sjøen her åpnes for byens befolkning, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen.

På Oslo kommunes nettsider står det også at det er planer om å bygge en ny skole for 840 elever, og ny barnehage med 24 avdelinger, samt en ny trikketrasé som knytter sammen Skillebekk og sentrum via Filipstad.

Fjordbyplanen til Oslo kommune legger opp til at containerne fjernes, men at Filipstad fortsetter som ferjekai, der Color Lines ferger til Kiel går fra i dag.

I DAG: Slik ser det ut på Filipstad i dag med store parkeringsplasser og lite grøntområder. Foto: Google Maps

Midlertidig park

I mars ble det kjent at Oslo Havn anlegger to midlertidige parker på Filipstad inntil planene for området blir avklart. Parken, som får navnet Trettenparken, skulle etter planen stå ferdig til sommeren.

ENIGHET: Det er nå enighet om utviklingen av Filipstad, der containere, tog- og biltrafikk skal bort. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Her skal det settes av plass til sport og spill, sier eiendomsdirektør Åsa Nes i Oslo Havn til Aftenposten.

Filipstad grenser til Aker Brygge og Tjuvholmen i øst, mot Frognerstranda i vest, og mot Skillebekk og Frogner i nord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.