RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil SV forandre Norge

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nytt jernbanenett, ny skolehverdag, fart i boligbyggingen - og mer skatt til de rike.

Det er nå kun ett år igjen til valget, og SV sliter på meningsmålingene. På enkelte målinger har de havnet under den magiske sperregrensen.

SV-leder Audun Lysbakken har derfor en stor jobb å gjøre, for å beholde regjeringsmakt og ikke minst få tilbake velgere.

Her kan du lese hele programforslaget

- Dobbelt til kollektivtrafikken
Mandag la SV programkomité fram sitt forslag til nytt SV-program for de neste fire årene, og med det avslører hva SV har å tilby velgerne.

- Dette er et program for miljø og rettferdighet i et mer moderne Norge. SV-saker som miljø, rettferdighet, fred, og likestilling preger programmet. Samtidig tør vi å tenke nytt der samfunnet trenger nye løsninger, sier leder for programkomiteen, Inga Marte Thorkildsen.

Blant annet lover SV å satse stort på kollektivtrafikk.

- SV vil bygge et nytt og miljøvennlig jernbanenett de 20 neste årene som skal gi dobbeltspor rundt de store byene og nye linjer mellom landsdelene. Vi vil også doble tilskuddene til kollektivtrafikken, sa Thorkildsen.

De vil samtidig legge om bilavgiftene slik at det blir billigere å kjøre bil i distriktene der alternativene mangler.

- Vil sette fart i boligutbyggingen
SV ønsker også å få fart i boligutbyggingen i Norge.

- SVs nasjonale boligplan vil sette fart på boligbyggingen. Vi vil doble bygging av studentboliger, bremse boligspekulasjonen, gi kommunene lovpålegg om å sørge for utbygging av boliger, styrke Husbanken og sikre at det bygges på ferdigregulerte tomter som kommersielle i dag styrer unna, sier hun.

Partiet vil videre fortsette å satse på skole og barnehager.

- Vi vil utvide og bygge ut lærereutdanningen til et femårig masterstudium og gi lærerne lovfestet rett til etter og videreutdanning. Vi vil fortsette å øke lærertettheten og skape en mer helhetlig skoledag med læringsstøttende tiltak som leksehjelp og fysisk aktivitet. Vi vil innføre to barnehageopptak i året, og øke andelen pedagoger i barnehagene, sier Thorkildsen.

De vil beholde en lav pris på barnehageplass.

- SV vil forsvare maksprisen for en barnehageplass ved å fryse prisen på dagens nivå, står det i programforslaget.

- Høyere skattelegging av høye inntekter
I programforslaget står det også at et av SVs mål er «å redusere den norske oljeavhengigheten», og begrunner det med at det bidrar til høye klimagassutslipp, tapper arbeidskraft fra andre bransjer, øker kostnadsnivået i landet og begrenser nytenkning og gjør økonomien mer sårbar.

De ønsker dessuten å redusere de økonomiske forskjellene i Norge gjennom sterkere skattlegging av høye inntekter og formuer.

- Vi gjennomfører målen vi setter
Thorkildsen viste til de sju årene som de har sittet i regjering.

- SV har vist at vi gjennomfører de store løftene vi setter oss mål om. SV har bygget 60.000 barnehageplasser, vi har historisk høye bistandsbudsjetter, vi har holdt Lofoten, Vesterålen og Senja oljefri, vi har klart å snu trenden med stadig økende forskjeller og vi har gitt barnevernet det største løftet på tjue år, sa hun.

Hva mener du om SVs nye løfter? Vil de klare å gjenvinne velgernes tillit? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere