Det er britiske Independent som i natt siterte diplomatiske kilder på at USA allerede har vært i kontakt med svenske myndigheter for å få Julian Assange utlevert.

Foreløpig skal samtalene bare ha dreid seg om informasjonsutveksling.

Sverige har etterlyst Assange for voldtekt og seksuell trakassering. USA skal nå forsøke å sikte Assange for spionasje slik at han etter hvert kan bli begjært utlevert fra Sverige.

Den amerikanske justisministeren Eric H. Holder Jr. sa mandag at man nå vurderer å sikte Assange for spionasje, men at det også finnes andre mulige lovbrudd han kan bli siktet for, skriver The New York Times.

Statsadvokat Marianne Ny avviser på det sterkeste at Sverige skal ha etterlyst Assange som et ledd i en amerinsk plan for å ta Assange.

WikiLeaks offentliggjøring av hemmelig amerikansk diplomatpost har skapt sterke reaksjoner i USA. Hillary Clinton fordømmer lekkasjene, og Sarah Palin har sammenlignet Julian Assange med Osama bin Laden.

- Han er ingen journalist. Han er en antiamerikaner med blod på hendene, skev Palin på sin Facebook-side da dokumentene ble offentliggjort.

Australia forsvarer Assange
Kampen om Assange er allerede tatt til høyeste politiske hold. Assange er australsk statsborger, og Australias utenriksminister Kevin Rudd sa onsdag at Assange ikke kan bære skylden for lekkasjene.

- Mr Assange er ikke personlig ansvarlig for lekkasjene av 250,000 dokumenter fra det amerikanske diplomatsystemet. Det er amerikanerne som er ansvarlige for det, sier han til Reuters.

Den tidligere statsministeren i Australia er selv omtalt i lite flatterende ordelag i lekket amerikansk diplomatpost.

Rudd sier at de som eventuelt skal stilles til ansvar for lekkasjene, er de som hadde tilgang til dokumentene, og som lekket dem videre, sier Rudd til Reuters.

Kvinnehistorien
Foreløpig sitter Wikileaks-sjefen varetektsfengslet i fengselet Wandsworth, et av de sikreste fengslene i Storbritannia.

Assange ble tirsdag nektet løslatt mot kausjon. Han samtykker ikke i å bli utlevert til Sverige. Hvor lang tid britisk rettssystem vil bruke på å behandle den svenske utleveringsbegjæringen er usikkert.

Tirsdag ble det kjent hva slags «seksuell trakassering» som ligger bak utleveringsbegjæringen.

Les: Slik startet den globale klappjakten

De to kvinnenes anmeldelser for voldtekt og seksuell trakassering ble først avvist av svensk påtalemyndighet. Men så krevde den svenske statsadvokaten at Assange skulle etterlyses. Det skjedde 1. desember. Tirsdag valgte han selv å melde seg for britisk politi.

Les: Wikileaks-gründer arrestert

«Orkar Sverige»
Sveriges største avis, Aftonbladet, stiller onsdag spørsmålet om Sverige klarer å stå imot det amerikanske presset .

I Sverige har den kjente advokaten Claes Borgström blitt bistandsadvokat for de to kvinnene som har anmeldt Assange. Borgström er kjent i Sverige for å ha utvidet voldtektsbegrepet i svensk domstol.

Assange nekter utlevering til Sverige, og mener at siktelsen kun er et ledd i å få ham utlevert til USA. Borgström selv fremstiller denne siden av saken som en ekstra belastning for kvinnene.

- Jeg tenker først og fremst på mine klienter som er to kvinner som blir dratt inn i en verdenspolitisk hendelse som de overhodet ikke har noe med å gjøre. Og nå blir deres advokat utsatt for angrep. Jeg er fullstendig vanvittig og jeg føler stor ulyst, sa Borgström til TT etter at det ble kjent at hans svenske hjemmeside har blitt hacket.