*Nettavisen* Nyheter.

Slik vil USAs «tøffeste» sheriff bekjempe terror

Sheriff Joe Arpaio.

Sheriffen ber 250.000 innbyggere om å ta til våpnene for å bekjempe terror og masseskytinger.

03.12.15 19:52

Sheriff Joe Arpaio kom med en uvanlig uttalelse på tirsdag, dagen før nok en masseskytning i USA tok livet av 14 mennesker i San Bernardino i California.

Arpaio, som ifølge seg selv er «Den tøffeste sheriffen i USA», gikk ut og sa at han ikke kunne garantere for sikkerheten til sine innbyggere, og oppfordret dermed 250.000 våpeneiere i delstaten Arizona om å ta saken i egne hender om det ble nødvendig.

- Jeg snakker om steder hvor det er store folkemengder, og noen trekker opp et våpen og begynner å skyte. Kanskje noen med et skjult våpen skyter fyren ned, uttalte sheriff Joe Arpaio i Maricopa county i Arizona, ifølge en lokal TV-stasjon.

Han sikter til de 250.000 innbyggerne i Arizona som har tillatelse til å bære våpen, og ber dem om å bidra til å bevare freden.

Kommentaren til sheriffen falt i kjølvannet av terrorangrepene i Paris, Beirut og Mali. Terrorangrepet i Paris har satt sine spor i USA. En ny meningsmåling fra CBS viser at 69 prosent av amerikanerne tror et angrep er nært forestående.

- Kan forverre situasjonen
Anmodningen til sheriffen har imidlertid blitt møtt med kritikk fra flere hold. Visesheriff i Pinal county, Steve Henry, mener utrente våpeneiere kan bidra til å skape enda mer kaos i slike situasjoner, og dermed øke risikoen for at uskyldige blir rammet.

- Noen ganger er det ikke riktig å trekke i avtrekkeren fordi den utilsiktede skaden ikke er verdt det, sier Henry.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekteparet som skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i California onsdag, ble selv stanset og drept i en skuddveksling med politiet noen timer senere (NTB). Foto: Handout (Reuters)

- Rektoren burde hatt et automatgevær
Sheriffen er ikke første person som mener at terror og masseskytninger skal håndteres med enda flere våpen på amerikanske hender. Hendelsen i San Bernardino er den verste masseskytingen siden 20 skolebarn og seks voksne ble skutt og drept i en skolemassakre på Sandy Hook for tre år siden.

Den gang kom Texas-politiker Louie Gohmert (republikaner) med følgende uttalelse: «Jeg skulle for Guds skyld ønske at hun (rektoren på skolen red.anm.) hadde en M-4 (automatgevær) på kontoret.»

Flere amerikanske aviser har satt søkelys på hvordan de republikanske og de demokratiske presidentkandidatene reagerer ulikt på masseskytningen i San Bernardino, hvor Syed Rizwan Farook og kona drepte 14 mennesker på et juleselskap i et kontorbygg. Mens demokratene påpekte at det måtte gjøres noe med landets liberale våpenlover, var republikanerne mest opptatt av å sende sine bønner om medfølelse til de pårørende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsiden dagen etter masseskytingen i California.

- Gud fikser ikke dette
The New York Daily News svarte med følgende oppslag torsdag: «Gud fikser ikke dette».

I USA har det faktisk vært flere tilfeller hvor sivile har tatt loven i egne hender og stanset massedrapsmenn. I 1997 var det en viserektor i Pearl i Mississippi som skjøt en væpnet student etter at han hadde drept to medstudenter og skadet flere andre.

Til tross for at masseskytninger, hvor mer enn tre person blir drept, er nesten blitt dagligdags i USA, er fortsatt ikke Kongressen villig til å endre lovene i retning av mer våpenkontroll.

Den mektige lobbyisten National Rifle Association (NRA) er motstandere av en innstramming av landets våpenlover. Organisasjonen donerer pengebeløp til flere republikanske lovgivere i Kongressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

President Barack Obama mener massakren i San Bernardino er nok et eksempel på at USAs liberale våpenlover må strammes inn (NTB). Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

- Redde for NRA
Minoritetsleder i Senatet, Harry Reid (demokrat), mener nå det er på høy tid å stå opp mot denne mektige våpenlobbyisten, skriver The Huffington Post.

- Jeg vet at tanken på å forarge National Rifle Association er skremmende for alle, spesielt for mine republikanske kollegaer, sier Reid i en uttalelse dagen etter masseskytingen.

- Men vet du hva som skremmer det amerikanske folket? Vold utført med skytevåpen. Disse masseskytningene på juleselskaper skremmer amerikanerne. Er det eneste grunnen til at de er redde? Selvfølgelig ikke. De er redde for å gå på kino eller en konsert, sier Reid og sikter til kinomassakren i Aurora, Colorado i 2012 og Paris-terroren på konsertlokalet Bataclan.

Klikk på bildet for å forstørre.

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket ikke at det kan ha dreid seg om en arbeidskonflikt. Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var født i USA, ha vært i kontakt med terrormistenkte som er under etterforskning av FBI, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen. Foto: Mike Blake (Reuters)

Én masseskytning hver dag
Ifølge en oversikt på nettstedet Reddit, har det vært 355 masseskytinger i USA i løpet av 336 dager i 2015. Her brukes det en bred definisjon av masseskytninger, hvor minst fire personer er skutt, inkludert gjerningsmann. Det innebærer at et tilfelle hvor fire personer er skadet i en skyteepisode, anses å være en masseskytning.

Det føderale politiet i USA, FBI, har ingen egen definisjon av masseskytning. Men nettstedet Mother Jones opererer med en langt snevrere definisjon av masseskytning. Her defineres masseskytning som en enkeltepisode hvor en gjerningsperson på ett åsted som dreper minst fire personer.

Dersom en legger til grunn denne definisjonen, har det vært 72 masseskytninger i USA siden 1982.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.