RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ville han kopiere Breivik

Foto: AGENCJA GAZETA (Reuters)
Sist oppdatert:
Polen avslører nasjonalist som ville etterligne Breivik.

Warszawa (NTB-Reuters): En høyreekstrem mann er pågrepet i Polen, mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep mot parlamentsbygningen i Warszawa. Forbildet skal ha vært Anders Behring Breivik.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen hadde mannen planer om å kopiere metodene som ble brukt av Breivik under terrorangrepet i Oslo 22. juli.

– Den mistenkte tilhører ikke en politisk gruppe eller et parti. Han hevder at han handlet ut fra nasjonalistiske, antisemittiske og fremmedfiendtlige motiver, opplyste Piotr Krason fra polske påtalemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag.

– Fire tonns bombe
Mannen skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa. Han har allerede utført en prøvesprengning, som politiet har videoopptak av.

Angrepet skal muligens ha vært planlagt å finne sted på et tidspunkt da både landets president og statsminister ville vært til stede i bygningen.

Påtalemyndigheten opplyser at den mistenkte mannen arbeider for et universitet i byen Krakow sør i landet. Han skal ha skaffet seg et lite lager med eksplosiver, våpen og fjernstyrte utløsere, og han skal også ha forsøkt å rekruttere flere personer til å gjennomføre planen.

Prøvesprengning
Et videoopptak viser ifølge politiet prøvesprengningen som mannen gjennomførte, og som laget et stort krater i bakken. Mannen skal også ha drevet undersøkelser i nabolaget rundt nasjonalforsamlingen Sejm.

Polen har aldri blitt utsatt for terrorangrep i sin moderne historie, men befolkningen er dypt splittet mellom de som kjemper for liberale verdier og de som mener at landes myndigheter neglisjerer landet katolske røtter og verdier og gir etter for utenlandsk innflytelse.

Tidligere i november samlet høyrenasjonalister seg i hovedstaden Warszawa for å demonstrere mot myndighetene. Protesten utartet idet demonstrantene kastet stein mot politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere