*Nettavisen* Nyheter.

Slik virker alkoholen

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i vår kultur, men bruken av alkohol kan skade kroppen i tillegg til å gi deg og kroppen din et helt annet reaksjonsmønster enn når du er edru.

(SIDE2:) Når du er påvirket av alkohol vil du ikke ha like god korttidshukommelse og den kritiske sansen blir sløvet, noe du kanskje har opplevd dagen etter et one night stand.

Danse på bordet
Alkoholen øker også impulsiviteten og aggressiviteten din, noe du kanskje ser på bilder noen dager senere, hvor du danser på bordet eller at du har vondt både her og der fordi du slåss i fylla. Konsentrasjonsevnen og evnen til læring blir også lavere i fylla, men hva skal man vel med dette når man er på fest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan dø

Virkningen av alkoholkonsentrasjonen i blodet vil være avgjørende for hvordan du merker det på kroppen. Her er noen tommelfingerregler:

- Opp mot og omkring 0,5 promille: Du føler deg lett påvirket.

- Mellom 0,5 og 1 promille: Du blir mer kritikkløs og risikovillig.

- Over 1 promille: Balansen blir dårligere, du snakker snøvlete og kontrollen med bevegelser forverres. Du blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

- Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.

- Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.

- Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjerneslag eller kreft

Drikker du ofte og mye kan kroppen din utvikle toleranse for alkoholen slik at du ikke føler deg påvirket selv om promillen er høy. Drikking flere ganger i uka kan også øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Drikker du tre glass vin, tre drinker eller tre øl per dag, er det sto risiko for at du vil skade dine indre organer. På kjøpet får du antageligvis også en ny diagnose: alkoholisme.

Mindre muskler, mer stresset
Ubalanse i hormonene er også et tegn på at du har drukket for mye. Hormonene fører faktisk til at urinproduksjonen øker, men det vet vi jo alle, etter lange toalettkøer på fester og på byen. Er du mann bør du tenke på at testosteronnivået synker. Tenker man også på at stresshormonet kortisol øker, vil det over lengre tid føre til at musklene de fleste gutter prøver å bygge opp, faktisk vil brytes ned. Til sammen vil endringene i hormonene føre til at du blir mer stresset, får uregelmessig hjerterytme og altså blir mer slapp i fisken.

Helsegevinst
Er du ung, kan du ikke unnskylde hverdagsdrikkingen med at et glass vin om dagen er sunt, for det gjelder bare for de fra 40-50 år og oppover. Er du i derimot i 40-50 års alderen er det bare å sette seg ned å nyte ett glass vin hver dag. Med ett glass, menes ETT glass, altså ikke en halv til én flaske. Drikker du det daglige glasset skal det hjelpe deg til å unngå hjerte-karsykdommer, flere statistiske undersøkelser tyder i alle fall på det.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Bakrus»
De fleste vet hva en skikkelig bakrus»er. Drikker du mye en kveld vil du ofte ha tømmermenn som banker deg i hodet dagen etter. Du vil kanskje også føle deg generelt uvel, være nedstemt og kanskje også være kvalm og få brekninger. Alt dette skal visst nok henge sammen med at du rett og slett er uttørket. Skal du hindre den mindre hyggelige opplevelsen dagen derpå, er det lurt å drikke mest mulig alkoholfri væske mens du samtidig drikker alkohol. Eller så kan du jo følge ekspertenes råd, og det er rett og slett å ikke drikke så mye alkohol i utgangspunktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.