*Nettavisen* Nyheter.

Slike menn vil du ha

Mote og hudpleie har lenge vært inn blant menn. Men nå kommer et nytt manneideal som de feminine metromennene må bøye seg for.

24.10.05 16:48

(SIDE2): I 2002 innførte skribenten Mark Simpson i Salon ordet «metroseksuell». Han beskrev den metroseksuelle mannen som en ung mann som bor i nærheten av en storby hvor han finner de beste butikkene, klubbene, treningsstudioene og frisørene.

Forkaster det feminine
Den metroseksuelle mannen hadde adoptert en rekke ting fra damenes verden, og har generelt mange feminine trekk.

Men det var ikke lenge den metroseksuelle mannen fikk dominere. Nå har manneekspertene innført begreper überseksuell eller retroseksuell.

- Dette er stilige, selvsikre maskuline menn som kompromissløst krever kvalitet i alle deler av livet, sier trendforsker Marian Salzman som nå er bokaktuell med boken The Future of Men, til The Guardian.

Velger mannlige venner
Etter at menn har dyrket sine feminine sider slår nå altså maskuliniteten tilbake. Mens de metroseksuelle mennene var oppslukt av image og livsstil, er de überseksuelle mer opptatt av politikk og samfunnsaktuelle temaer.

De metroseksuelle mennene hadde gjerne kvinner som nære venner, mens de überseksuelle respekterer dem, men har menn som fortrolige venner.

Hårstyling var viktig for de metroseksuelle, men de überseksuelle liker gjerne å style sin fornuft. Blader som Vogue og Cosmo var helt greit for de metroseksuelle, mens for de überseksuelle er det økonomiblader og seriøse aviser som gjelder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uimotståelige
Blant de fremste metroseksuelle kjendisene har ofte Jude Law, Orlando Bloom og David Beckham blitt trukket frem.

Eksempler på kjente überseksuelle er George Clooney og Pierce Brosnan. De går gjerne i smakfulle og moteriktige klær, men er likevel uhemmet maskuline. I tillegg har de gjerne en komplisert og svært hetroseksuell livsstil.

Den ledende überseksuelle mannen per i dag er rockestjerne og fredsforkjemper Bono fra gruppen U2, skriver Salzman i sin bok.

- De überseksuelle er de mest attraktive og uimotståelige mennene i sin generasjon, sier Salzman.

Men de som håpet at de nå kunne slappe av mens de drikker øl og ser fotball på TV tar feil. Å være überseksuelle handler ikke om å oppføre seg dårlig.

Flere kvinnelige spaltister har hyllet den nye trenden. En av dem er Jenice Armstrong i Philadelphia Daily News.

- Hvilken kvinne vil konkurrere med en mann om tiden man bruker foran speilet, skriver hun i sin spalte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mye oppmerksomhet – lite sex
En undersøkelse fra datingtjenesten Match.com viste for en tid tilbake at er det bare en av fem kvinner som ønsker å date en metroseksuell mann.

Hele 44 prosent sier at de metroseksuelle mennene de har møtt ikke var deres type, og 36 prosent sier at de er usikre når det gjelder de urbane moteløvene.

Hele 66 prosent av mennene som deltok i undersøkelsen opplyste at de fikk frysninger bare av å tenke på et liv som metroseksuell.

Match.com beskriver resultatet av undersøkelsen slik: «De metroseksuelle mennene får all oppmerksomheten i media, men de får ikke så mye sex.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag