Gå til sidens hovedinnhold

- Slipper å sone 16 livstidsdommer

Pårørende raser over at kvinnen bak terrorangrepet blir løslatt.

Denne uken ble det kjent at Israel og Hamas er enige om en avtale som innebærer løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit, som har sittet i palestinsk fangenskap siden 2006. Til gjengjeld må Israel løslate 1027 palestinske fanger i Israel.

Fangeutvekslingsavtalen er omstridt i Israel, ettersom flere av de palestinske fangene er dømt for å ha begått terror på israelsk jord.

Mange israelske familier raser mot israelske myndigheter for at personer som har drept deres kjære, nå blir satt fri. Israel skal offentliggjøre alle de 1027 navnene på søndag. Men noen av navnene er allerede kjent.

Datteren (15) ble drept
Arnold og Frimet Roth har blitt fortalt at én av personene som frigis, er kvinnen som var involvert i drapet på datteren deres.

Malka Roth var bare 15 år gammel da hun ble drept i et selvmordsangrep i en pizzarestaurant i Jerusalem i august, 2001. Totalt 15 israelere ble drept i selvmordsangrepet mot pizzastedet Sbarros.

Palestinske Ahlam Tamimi ble idømt 16 livstidsdommer for å ha bistått og transportert selvmordsaktivistene til restauranten.

- Med dagens avgjørelse om å løslate terrorister, så viser statsminister Netanyahu, som er en fornuftig politiker, forakt mot livene til vanlige borgere som Malka. En regjering som ønsker å bekjempe terrorister må nekte å løslate terrorister fra fengsel, sier moren til avdøde Malka, Frimet Roth, til The Times.

Beslutningen om fangeutvekslingen ble tatt etter at den israelske regjeringen hadde utført en avstemning. Tre av ministerne stemte imot, deriblant Likud-politiker Uzi Landau.

- Denne avtalen er en stor seier for terrorisme og skader israelsk avskrekking og sikkerhet, sier han.

- Jeg angrer ikke
Landau understreker at mange av de fengslede palestinerne aldri har vist noe tegn til anger for sine handlinger.

Dette gjelder også for Tamimi, som er dømt for terrorangrepet mot pizzarestauranten.

- Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg kommer til å slippe ut av fengsel, og jeg vil aldri anerkjenne Israels eksistens, sa Tamimi i et intervju i 2006.

Det finnes også terrordømte som har vist anger for sine handlinger.

Andre pårørende har også reagert kraftig på fangeutvekslingsavtalen.

Mistet foreldre og tre søsken
Shvuel Schijveschuurder (27), som mistet begge sine foreldre og tre søsken i terrorangrepet mot pizzastedet Sbarro, skjendet minnesmerket til Yitzhak Rabin i Tel Aviv torsdag. 27-åringen hadde blant annet spraymalt minnesmerket med følgende beskjed: «Løslat Yigal Amir», skriver Haaretz.

Yigal Amir soner en livstidsdom for å ha drept den tidligere statsministeren i 1995.

Hittil er det blitt kjent at minst to palestinere som var involvert i terrorangrepet mot pizzastedet, vil bli løslatt.

Kommentarer til denne saken