Slipper å sone for mishandling

SLAPP Å SONE: Nordre Vestfold tingrett dømmer ekteparet for vold, men mener det er bedre for barna om foreldrene ikke fengsles.

SLAPP Å SONE: Nordre Vestfold tingrett dømmer ekteparet for vold, men mener det er bedre for barna om foreldrene ikke fengsles. Foto: Tom Arild Dahl (Gjengangeren)

Foreldrene ble dømt for mishandling av datteren sin. De slipper likevel å sone en fengselsstraff.

18.02.14 08:56

(gjengangeren.no): Statsadvokaten hadde tiltalt ekteparet fra Horten etter straffelovens paragraf 219, ofte kalt “familievold som en del av et terrorregime”.

Begge foreldrene var tiltalt etter den samme straffebestemmelsen, men tiltalen etterlot ingen tvil om at det skulle være moren som har vært den mest aggressive og voldelige av foreldrene. Ifølge det yngste av parets barn, skulle moren ha teipet barna sammen og fast til trappa med gaffateip i tillegg til å ha brukt teipen over munnen på barna for å få til å tie stille.

LES OGSÅ: Skal ha kneblet barna med gaffateip

Fant ikke bevis

Men da tingretten gjennomgikk avhørene og bevisene, klarte ikke Nordre Vestfold tingrett finne det bevist at dette faktisk hadde skjedd. Men moren tilsto at hun ved en anledning hadde satt teip over barnas munn. Moren selv forklarte i retten at det hadde startet som en lek, men at det yngste barnet hadde blitt lei seg og at hun i ettertid selv hadde angret.

Retten fant det heller ikke bevist at det yngste barnet hadde blitt mishandlet.

Det ekteparet derimot dømmes for er flere tilfeller av vold mot det eldste barnet. Likevel har retten kommet fram til at en betinget straff på 120 dager for begge foreldrene er en passende straff.

LES OGSÅ: Bagateller og livlig fantasi

– Gråt og skrek

Begge barnas dommeravhør ble spilt av i retten. Det eldste barnet forklarte blant annet at "jeg sa nei hele tiden, og da kom pappa og bare kastet meg i sofaen" og "han bare kastet meg sånn og der så - da slo han meg veldig mye hardt på rumpa". Hun forklarte også at foreldrene også av og til fant fram beltet og at moren ved en anledning hadde slått henne i hodet med flat hånd. "Så slo hun meg og så gråt jeg veldig og så skrek jeg" forklarte det eldste barnet om en episode hvor moren skal ha slått henne med et belte.

Moren forklarte i retten at det ikke hadde vært meningen å treffe barnet, kun enden på senga.

Nordre Vestfold tingrett mener det utvilsomt har vært mye krangling mellom de voksne, mellom barna, mellom det eldste barnet og moren og roping og kjefting fra foreldrene.

Det eldste barnet forklarte i dommeravhør at begge foreldrene hadde løpt etter henne opp trappa og at hun hadde synes det var så skummelt at hun gjemte seg under senga, i skap eller under dyna. "Noen ganger vil jeg bare ha en ny familie" sa hun.

Har atferdsvansker

Blant forholdene beskrevet i dommen er episoder hvor det eldste barnet har blitt dyttet eller dratt slik at hun slo hodet hardt mot et skråtak og blitt dratt ned ett trinn i en trapp. Det alvorligste, mener retten, er at begge foreldrene flere ganger over lengre tid har slått det eldste barnet hardt på rumpa med flat hånd.

– Det er åpenbart at handlingsmønsteret er egnet til å skape frykt for nye overgrep, skriver tingretten i dommen.

En del av dommen tar for seg det eldste barnets atferdsvansker. Retten har ikke vurdert årsaken til disse, om de skyldes en lidelse eller kommer som en følge av behandlingen hun har fått hjemme. "At overnevnte har skjedd under oppdragelse av et vanskelig barn er ikke straffriende, men får betydning for straffeutmålingen", skriver tingretten.

Retten har kommet fram til at å holde et barn i armen eller føre barnet til rommet, selv om det stritter imot, ikke rammes av straffeloven og at det kan være helt nødvendig.

Gikk for langt

Men "Oppdragelsen av (navn fjernet) synes å ha blitt så krevende at foreldrene har mistet kontrollen og gått for langt. De har brukt oppdragelsesmetoder som til dels går langt ut over det som er tillatt, og som generelt må anses skadelig for barn, ikke minst for (navn fjernet), som må anses å ha særlige behov for omsorg,"

Påtalemyndigheten la ned en påstand om at faren skulle dømmes til fengsel i fem måneder, hvor 90 dager var betinget mens moren skulle idømmes fengsel i sju måneder, hvor 120 dager var betinget.

Bedre for barna

Men tingretten mente at en betinget dom med prøvetid vil være vel så virkningsfullt med tanke på å beskytte barna mot krenkelser framover, Samtidig mener tingretten at det er mer skånsomt for barna hvis foreldrene ikke må i fengsel, da barna fortsatt bor hjemme hos begge foreldrene.

Derfor dømmes begge likt, til 120 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. De må også betale 25.000 kroner i oppreising til det eldste barnet.

Kommer til å anke

Farens forsvarer, advokat Ole Tom Røed forteller at hans klient har bestemt seg for å anke dommen.

– Han anker på skyldspørsmålet. Min klient mener det han har gjort ikke er straffbart, sier han

Forsvareren reagerer også på at paret er idømt lik straff.

– Ingen av dem er dømt for veldig graverende forhold. Men jeg synes det blir litt rart når to personer dømmes for markert forskjellige forhold at de dømmes til samme straff, sier Ole Tom Røed.

Morens forsvarer, Nils Petter Johansen, er på reise og har ikke fått diskutert dommen med sin klient.

Gjengangeren klarte ikke å komme i kontakt med aktor Rina Stokke mandag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.