*Nettavisen* Nyheter.

Slipper ikke journalistene inn

Foto: JACK GUEZ (AFP)

Til tross for en dom i israelsk høyesterett, nektes utenlandske journalister innreise til Gaza.

05.01.09 16:58

Heller ikke mandag slapp utenlandske korrespondenter inn på Gazastripen. Det er det israelske forsvarsdepartementet som ikke tillater innreise.

Det til tross for at Israels høyesterett sist uke tillot at åtte utenlandske journalister skulle få innreisetillatelse, melder avisen heraatz.com.

- Brudd på konvensjoner
Også Norsk Journalistlag reagerer sterkt på det israelske forsvarsdepartementets innreisenekt.

- Hele verdens øyne er nå rettet mot Gaza, men norske og andre lands journalister får likevel ikke slippe inn. Dette er fullstendig uakseptabelt og brudd på internasjonale lover og konvensjoner, sier NJs nestleder Kjetil Haanes.

Loddtrekning
Helst siden Israel startet sin militære operasjon, kalt «Cast Lead», 27. desember, har utenlandske journalister blitt nektet adgang til Gaza. Det var da Israels presseforbund (FPA) begjærte innreisetillatelse, og fikk medhold.

Dommen slår fast at to av journalistene skal plukkes ut av forsvarsdepartementet, mens de seks andre skulle velges ut med loddtrekning overvåket av en advokat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MAHMUD HAMS (AFP)

500 journalister
Ifølge en talskvinne for FPA skal årsaken til at forsvarsdepartementet nekter å slippe journalistene inn på Gazastripen, er av sikkerhetshensyn.

- Hva hvis en av mediestjernene blir skadd? Selv om ikke Israel skulle være ansvarlige, vil det oppfattes slik, sier en israelsk kilde til avisen.

En annen grunn skal være at ved å holde journalistene i Israel, ses krigen i langt større grad fra israelsk side.

For øyeblikket er det mellom 400 og 500 utenlandske journalister i Israel, og stadig flere kommer til for å dekke krigen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.