RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper ikke journalistene inn

Foto: JACK GUEZ (AFP)
Sist oppdatert:
Til tross for en dom i israelsk høyesterett, nektes utenlandske journalister innreise til Gaza.

Heller ikke mandag slapp utenlandske korrespondenter inn på Gazastripen. Det er det israelske forsvarsdepartementet som ikke tillater innreise.

Det til tross for at Israels høyesterett sist uke tillot at åtte utenlandske journalister skulle få innreisetillatelse, melder avisen heraatz.com.

- Brudd på konvensjoner
Også Norsk Journalistlag reagerer sterkt på det israelske forsvarsdepartementets innreisenekt.

- Hele verdens øyne er nå rettet mot Gaza, men norske og andre lands journalister får likevel ikke slippe inn. Dette er fullstendig uakseptabelt og brudd på internasjonale lover og konvensjoner, sier NJs nestleder Kjetil Haanes.

Loddtrekning
Helst siden Israel startet sin militære operasjon, kalt «Cast Lead», 27. desember, har utenlandske journalister blitt nektet adgang til Gaza. Det var da Israels presseforbund (FPA) begjærte innreisetillatelse, og fikk medhold.

Dommen slår fast at to av journalistene skal plukkes ut av forsvarsdepartementet, mens de seks andre skulle velges ut med loddtrekning overvåket av en advokat.

500 journalister
Ifølge en talskvinne for FPA skal årsaken til at forsvarsdepartementet nekter å slippe journalistene inn på Gazastripen, er av sikkerhetshensyn.

- Hva hvis en av mediestjernene blir skadd? Selv om ikke Israel skulle være ansvarlige, vil det oppfattes slik, sier en israelsk kilde til avisen.

En annen grunn skal være at ved å holde journalistene i Israel, ses krigen i langt større grad fra israelsk side.

For øyeblikket er det mellom 400 og 500 utenlandske journalister i Israel, og stadig flere kommer til for å dekke krigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere