RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper straff for dette sparket

SPARKET: Her får offeret det første sparket i magen, og går ned for telling.
SPARKET: Her får offeret det første sparket i magen, og går ned for telling. Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Frifunnet fordi offeret ropte skjellsord etter dem.

(iOslo.no) Dette bildet, hentet fra et overvåkningskamera på Oslo S, viser hvordan de to mennene på 22 og 26 slår og sparker en mann på jernbanestasjonen. Til tross for at flere bilder ble fremlagt i retten, ble gjerningsmennene frifunnet for både legemsfornærmelse og -beskadigelse.

«Nazihorer»
Forut for slåssingen kalte nemlig den fornærmede (28) de to for «jævla nazister» og «nazihorer». De to meddommerne mente disse voldshandlingene var en forholdsmessig gjengjeldelse av en slik ærekrenkelse.

Se bildekarusell nederst i saken

«Ærekrenkelsen ble gjengjelt med et slag fra tiltalte nr. 2 (26-åringen) og et spark fra tiltalte nr. 1 (22-åringen). Som nevnt ovenfor finner retten det ikke bevist at fornærmede ble sparket mens han lå nede på bakken. Flertallet finner at denne gjengjeldelsen ikke var uforholdsmessig i forhold til å bli kalt ”nazihore”. Å bli kalt en ”nazihore” er en grov provokasjon og den volden fornærmede ble utsatt for var av såpass lite alvorlig karakter at den bør bli straffri.», heter det i dommen.

Den fornærmede brakk nesen som følge av slåssingen. Aktor i saken, politiadvokat Anne Cathrine Aga, er overrasket over dommen, men ønsker ikke å spekulere i hvorfor de to ble frifunnet.

- Jeg mener det ikke er rettslig grunnlag for å frifinne, sier hun til iOslo.no.

- Beruset
Hun har samme syn på saken som fagdommeren, som mener gjengjeldelsen er av en slik karakter at de tiltalte ikke kan gå fri.

- Vi legger vekt på fagdommers votum, men det er opp til statsadvokaten å ta stilling til ankespørsmålet, sier hun.

Ifølge dommen var de to tiltalte beruset da de kom til Oslo S med tog fra Lillestrøm den 10. april i fjor. De gikk bort til en tidligere kollega, som sto og diskuterte med 28-åringen. Det oppsto etter hvert en opphetet diskusjon mellom de tre mennene.

«Fornærmede var svært full, han var hissig på grunn av et forsinket tog og han kalte de tiltalte svært mange grove skjellsord blant annet «jævla nazist» og «nazihore» da han oppdaget at de tiltalte var skinheads.», heter det i dommen.

Legevakten
De tiltalte forklarte i saken at de spesielt reagerte på å bli kalt «nazihore», fordi de ikke er nazistiske skinheads. De gikk først fra ham, men da han fulgte etter og fortsatte å rope etter dem, snudde de seg mot fornærmede igjen.

«Tiltalte nr. 2 slo til fornærmede i ansiktet og grep tak i jakken hans. Tiltalte nr. 1 prøvde å skille de to ved å sparke til fornærmede i mageregionen.», står det i dommen.

Ifølge dommen forsøkte den samme tiltalte igjen å skille de to. I et forsøk på å løfte opp sin kamerat tråkket han fornærmede i skulder- / hoderegionen.

De to tiltalte ble kort tid etter pågrepet, mens den fornærmede ble tatt med til legevakten.

1541

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere