Gå til sidens hovedinnhold

Sliten Manshaus hørte venn forklare seg bak lukkede dører

Rettsdagen i Manshaus-saken startet fredag med at en bit av forklaringen til en av tiltaltes venner ble ført bak lukkede dører.

Forsvarer Unni Fries fikk igjen medhold i sin begjæring. Riktignok var det som hun sa en svært begrenset del av kameratens vitneprov som ble ført for lukkede dører. Begrunnelsen for begjæringen var private forhold.

Vitnet beskrev tiltalte som litt forsiktig og tilbakeholden da han var yngre.

– Han var ikke den mest sosiale gutten på den tiden, sa han.

Philip Manshaus sitter i varetekt i sikkerhetsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Dit kom han 12. august i fjor, to dager etter at han foretok handlingene han er tiltalt for – drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum.

Les også

Manshaus søkte på Al-Noor-moskeen og kjøreretning én uke før angrepet

Endret seg

Han endret seg da han begynte på Oslo by steinerskole, ble mye mer utadvendt, snakket med andre og hadde mer humor.

De to var i flere år speidere sammen og reiste i lag på flere ferieturer.

Han beskrev en venn som en engasjert samtalepartner. En av diskusjonene de hadde dreide seg om Adolf Hitler.

– Vi er interessert i historie begge to. Philip fortalte at han hadde lest Mein Kampf. Han mente at det som sto der, stemmer, sa vitnet.

Sliten Manshaus

Vennen sa at det var veldig uvirkelig da han ble kjent med drapet.

– Jeg trodde først det ikke kunne være sant. Jeg var veldig overrasket. Det falt meg aldri inn at han kunne finne på noe sånt, sa han.

Philip Manshaus' forsvarer Audun Beckstrøm sa fredag at tiltalte har gitt uttrykk for at han er sliten og ikke ønsket å bli fotografert. Fram til nå har han samtykket i å bli avbildet.

Les også: Politibetjent: – Manshaus fremsto som et barn

Så striglet ut

En nær venninne av tiltalte fra Oslo by steinerskole tegnet også et sympatisk bilde av ham. Hun beskrev ham som snill, morsom og fascinerende.

Men etter noen år dukket en ny Philip Manshaus opp. På en kafé i Oslo hadde de to en samtale som gjorde henne redd og ukomfortabel. Temaene var blant annet etnisitet og det å ha biologiske foreldre.

– Jeg dro hjem med en dommedagsfølelse, forklarte hun.

Siste gang hun ser tiltalte er julen 2018.

– Det første jeg tenker når jeg ser ham er: Wow! Hvem er denne personen? Han gikk og beveget seg annerledes. Han så velstelt og veldig striglet ut, sa hun og la til at det var som om tiltalte hadde gått inn i en slags rolle.

Hun opplevde situasjonen som helt absurd og sa at det var en ny Philip. Etter det ble det stille.

– Den Philip jeg er glad i, og som jeg kjenner, ville ikke gjort dette. Jeg tror ennå ikke jeg har forstått det han har gjort, sa hun og gråt.

Avviste anke om lukkede dører

Borgarting lagmannsrett avviste fredag anken fra Norsk Redaktørforening om føring av enkelte deler av Manshaus-saken bak lukkede dører.

Også Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening anket avgjørelsen i Asker og Bærum tingrett videre til lagmannsretten.

Under hovedforhandlingen avsa tingretten 13. mai kjennelse om at dørene skulle lukkes under deler av forklaringene til tiltaltes far og tante samme dag og forklaringene til hans to eldre brødre dagen etter.

Forsvaret begrunnet sin begjæring med at dette gjaldt forholdene hjemme under tiltaltes oppvekst, egen helse og opplysninger om avdøde familiemedlemmer.

Tingretten besluttet å ikke ta til følge en begjæring om oppsettende virkning av ankene. Dette viser lagmannsretten til.

Tingretten har også meddelt lagmannsretten at de aktuelle vitneforklaringene er avgitt.

De ankende parter har på denne bakgrunn ikke lenger noen aktuell rettslig interesse i saken, og ankene avvises, skriver lagdommer Øystein Hermansen.

(©NTB)

Les også

Manshaus' far: - En virkelighet vi ikke kan fatte

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken