*Nettavisen* Nyheter.

Sliter du med dårlig ånde?

Foto: Martin Roeder (Crestock)

Slanking kan være en årsak.

(SIDE2): Det finnes flere grunner til hvorfor du har dårlig ånde.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Bakterier
Det er ikke alltid så lett å finne ut om man har dårlig ånde eller ikke. Et velkjent «triks» er å puste inni håndflaten, men det er ikke sikkert at du kjenner om du har dårlig ånde av den grunn. Dette er fordi nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt.

Slurvete tannhygiene er hovedårsaken til hvorfor det lukter vondt av munnen din. Matrester som legger seg rundt tennene og i tannkjøttet gir en oppblomstring av bakterier.

Disse bakteriene produserer svovelholdige stoffer med vond lukt, skriver plusstid.no. Dårlig tannstell vil også gi deg lettere hull i tennene og betennelse i tannkjøttet.

Sult er en annen årsak til dårlig ånde, for eksempel kan du merke dette hvis du slanker deg. Når man spiser mindre enn vanlig endres sammensetningen av bakteriene som normalt oppholder seg i munnen. Mange opplever også å få en ånde som minner om acetonlukt når de er på diett.

Mat kan påvirke
Videre kan maten du spiser være med på å bidra til dårlig ånde. Hvitløk er nokså kjent for å sette sitt preg på ånden, men også melkemat, rå løk, alkohol, kaffe og fettrik mat kan ha en negativ effekt. Det finnes også matvarer som kan minske risikoen for dårlig ånde, for eksempel frukt, grønnsaker og grovt brød.

Sukkerfri tyggegummi eller sukkerfrie pastiller er lurt å ha lett tilgjengelig da dette vil holde i gang spyttsekresjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Det er greit å vite at ulike sykdommer og betennelsestilstander i kroppen kan være med på å bidra til dårlig ånde. Eksempler på dette er bihulebetennelse og lungesykdommer som kronisk bronkitt, lungebetennelse eller kronisk obstruktiv lungesykdom.

Når det gjelder mage og tarm-systemet kan irritabel tykktarm, halsbrann og sure oppstøt føre til forverring av ånden. Noen opplever også at sukkersyke kan føre til dårlig ånde.

Råd mot dårlig ånde
Det er flere ting du selv kan gjøre for å bedre situasjonen. Puss tennene oftere og bedre. Husk å bruke tanntråd for å få vekk eventuelle matrester og belegg mellom tennene. Det er også lurt å pusse tungen.

Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig og for å skylle vekk matrester.

Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette kan man kjøpe på apoteket. Det finnes ulike typer munnskyllevann som kan bidra til friskere pust i flere timer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.