En 31 år gammel mann er dømt til fengsel i tre år og fire måneder for å ha skutt en mann i 20-årene i beinet på Mortensrud i mai i år.

Forsvarer Øyvind Bratlien sier til Nettavisen at dommen ikke blir anket.

– Klienten erkjente straffskyld og er fornøyd med dommen. Det er få sammenlignbare saker. Retten legger til grunn at straffenivået er cirka to år. Det var i tråd med min anførsel. Så kommer flere skjerpende omstendigheter i tillegg, sier Bratlien.

Skytingen skjedde søndag 29. mai i år, utenfor et garasjeanlegg på Mortensrud. Hendelsen ble filmet av overvåkingskamera og den nå dømte mannen har erkjent at han skjøt. Mannen er dømt for kroppsskade med særlig farlig redskap.

Fra mai 2022: Politiet leter etter navngitt person etter skyting i Oslo

Oslo tingrett legger til grunn for dommen at den domfelte 31-åringen den aktuelle dagen kjørte på Mortensrudveien, og oppdaget mannen i 20-årene utenfor et garasjeanlegg. Han snudde bilen, kjørte tilbake til fornærmede, og gikk ut av bilen. I høyre hånd hadde han en 7,65 mm revolver ladd med fem skudd, gjemt i en sokk.

Dommen beskriver hendelsen som fulgte: «Tiltalte slo først fornærmede i hodet med høyre hånd. Etter at fornærmede hadde gått noen steg bakover, rettet tiltalte revolveren mot fornærmedes ben. Etter rundt 15 til 20 sekunder bykset fornærmede frem mot tiltalte, tok tak i tiltaltes genser og prøvde å dra han ned motbakken. Etter et kort basketak kom tiltalte seg ut fra fornærmedes grep. Fornærmede trakk seg da igjen noen meter bakover. Tiltalte rettet så revolveren mot fornærmedes venstre ben og avfyrte våpenet gjennom sokken. Skuddet traff fornærmede i øvre del av venstre lår. Tiltalte løp deretter til bilen og kjørte fra stedet».

Sliter psykisk

Den skutte mannen ringte sin bror, som igjen ringte politiet. Ambulanse rykket ut og kjørte ham til Oslo universitetssykehus. Kula gikk rett gjennom venstre ben, uten å skade nerver eller blodkar. Skaden ble behandlet uten operasjon, og han ble skrevet ut fra sykehus dagen etter. Mannen fortalte imidlertid i retten at han har slitt psykisk etter overfallet.

Les også: Straffedømt mann har meldt seg for politiet etter skytingen på Mortensrud


«Retten legger videre til grunn at fornærmede er blitt påført betydelige psykiske påkjenninger som følge av hendelsen. Fornærmede forklarte at han fortsatt sliter med dødsangst, sover dårlig og er i konstant beredskap. Han frykter represalier - både mot seg selv og sin familie ( ... ). Han føler seg ikke trygg noe sted, og har sluttet å gå ute alene» skriver tingretten.

Bakenforliggende konflikt

Bakgrunnen for skytingen synes å ha vært at de to mennene, som kjente hverandre fra barndommen, tilhørte ulike gjenger, og at de hadde uoppgjorte forhold - spesielt etter en slåsskamp noen år tidligere. Domfelte forklarte i retten at han tidligere har mottatt trusler fra den fornærmede og hans gjeng, at han under konfrontasjonen følte seg truet, og at han derfor skjøt. Fornærmede forklarte på sin side, at han hadde forsøkt å roe ned en situasjon som kom helt overraskende på ham, og at han hadde angrepet domfelte fordi han var redd for å bli skutt i ryggen hvis han løp.

Oslo tingrett legger til grunn at det var 31-åringens skyld at hendelsen eskalerte, og uttrykker tvil rundt de angivelige truslene: «Tiltaltes forklaring at om han i forkant av hendelsen skal ha mottatt trusler fra fornærmede og «gjengen hans» er lite konkretisert», skriver retten.

I tillegg til fengselsstraffen på tre år og fire måneder, ble han også dømt til å betale 304.000 kroner i erstatning til offeret.