RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sliter med normalvekt

Foto: SplashNews (SplashNews)
Sist oppdatert:
Jenter som tror de er overvektige, er mer triste enn jenter som faktisk er overvektige.

(SIDE2): Nye studier viser at overvektige jenter generelt har en mindre tendens til å være depressive enn jenter med normal vekt som tror de veier for mye, skriver forskning.no.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Folk tenker annerledes

– Vi bekymrer oss ofte om hvordan overvektige jenter har det, og leger har en tendens til å tro at jenter med normal vekt har det godt med seg selv. Resultatene våre viser at det kanskje burde være omvendt, sier Michelle L. Frisco, førsteamanuensis i sosiologi og demografi. Det viser forskning fra Pennsylvania State University i USA, hvor psykologer har undersøkt data fra over 12 000 tenåringer.

I denne studien har forskerne analysert en kombinasjon av følgende to punkter:

- Hvordan unge har det når de er overvektige
- Hvordan holdningen deres til vekten påvirker livssynet deres

– Det er veldig bra å gjøre det på den måten, for forestillingene om egen kropp er utrolig viktige for hvordan man har det. Noen ganger er det viktigere enn virkeligheten selv, sier Ask Elklit, professor på Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet.

– Forestillingene styrer våre tanker og følelser. Noen ganger er det vondt å oppleve at folk kan ha noe som andre ser som misoppfatninger, for eksempel en skjev nese, for mye fett på kroppen eller en annen feil ved utseendet, utdyper Elklit.

– Det kan utløse symptomer at man tror på det er noe galt, og i kognitiv behandling dreier det seg nettopp om å endre de forestillingene ved å få dem prøvd og testet og få folk til å tenke annerledes.

Les også: Ensomhet farligere enn fedme

Undervektige gutter har også problemer
En annen konklusjon i den amerikanske undersøkelsen er at undervektige gutter er «svært fortvilet» over å veie for lite. Frustrasjonen er vesentlig større enn den overvektige gutter opplever, og det får forskerne til å konkludere at med jenter med normal vekt og undervektige gutter er to grupper som hittil har vært oversett når man snakker om vektproblemer.

– Stereotypier eller forestillinger omkring hvordan man skal se ut, for eksempel fra bilder i reklame, påvirker oss. Jeg har opplevd et par ganger i terapi med menn som ikke var så høye at de følte seg underlegne og mindre mandige enn andre menn, sier professor Elklit.

– For menns vedkommende skal man helst ha en «passe» størrelse og vekt for å være mandig. Hvis man er tynn, kan man føle seg et godt stykke fra idealet, og det kan være et problem.

Ifølge Elklit kan det faktisk være bedre å være overvektig enn å være tynn.

– Ofte blir overvektige nærmest straffet, for eksempel fordi andre mener at de skal arbeide med overvekten deres. Men det er også andre forestillinger forbundet med overvekt, for eksempel mer glede og livsnytelse. Derfor er det ikke utelukkende negativt å være overvektig, og det kan gjøre en forskjell for hvordan man har det, forklarer Elklit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere