ULLEVÅL STADION (Nettavisen): Koronatiltakene rammer mange, og særlig utelivs- og kulturlivet. Men også de som arrangerer konferanser er hardt rammet.

- Det kom umiddelbart mange avbestillinger da de nye tiltakene ble innført før jul, forteller salgssjef Pål Brogeland ved konferansesenteret Meet Ullevaal.

Nettavisen møter Brogeland i selskapets største konferansesal på Ullevaal stadion, hvor det er plass til 800 personer. Nå er det helt tomt, og ikke et menneske å se.

- Her skulle det nå vært et stort arrangement med flere hundre mennesker. Så å se det sånn her det er trist, det er stusselig og klart det er tapte inntekter, sier han.

Les også: Krever koronapass i Norge: - Gjør det vanskeligst mulig for de uvaksinerte

- Jo flere, jo bedre

Konferansesenteret holder fortsatt åpent, men mange firmaer har avbestilt store arrangementer som ikke er mulig å gjennomføre på grunn av de strenge tiltakene.

- Vi merker at det er færre arrangementer, færre mennesker som booker arrangementer og at arrangementer blir flyttet de neste ukene, sier Brogeland.

Meet Ullevaal er et heleid datterselskap av Norges Fotballforbund, og er blant Oslos største med sine totalt 35 møterom.

- Hva mener du må til for at dere skal kunne åpne for fullt igjen?

- Vi er selvfølgelig lojale til det myndighetene styrer og bestemmer, men vi håper jo at det på et tidspunkt vil være mulig å møtes til noen større møter enn det er i dag. Jo flere man åpner opp for i antall, jo bedre er det selvfølgelig for oss, sier han.

Brogeland sier de har innarbeidet gode smittevernrutiner, etter nesten to år med pandemi. Heller ingen ansatte har de permittert så langt i denne runden.

- Mener du at dere kunne hatt flere her enn det myndighetene tillater?

- Jeg mener ikke så mye om det, vi gjør det vi blir pålagt av myndighetene for å kunne gjennomføre trygge konferanser, svarer Brogeland.

Les også: Macron lover å plage uvaksinerte. Nå reagerer Støre

- Det er tøffe tider

- Men selv om dere har åpent, så viser jo lokalet her i dag at folk ikke kommer likevel?

- Det er riktig det. Vi har noen møter på huset hver dag, og ansatte som er i sving for å håndtere de kundene som kommer til oss. Men det er klart slik situasjonen er nå med mye smitte i samfunnet, tøffe restriksjoner og tøffe karanteneregler, så legger jo det et lokk på aktiviteten hos oss - det er det ingen tvil om, sier Brogeland.

- Har dere fått noe støtte fra regjeringen?

- Vi fikk noe støtte fra kompensasjonsordningen i januar-februar 2021, men ingenting siden da, sier han.

- Så det er en tøff tid for dere, som for flere andre?

- Helt klart, som hos flere andre i samme bransje, så er det tøffe tider.

- Ble ganske brutalt

En annen konferanseaktør som merker nedstengningen på kroppen, er Oslo konferansesenter midt i Oslo sentrum.

- Det er ikke så mye som skjer hos oss heller. I forhold til det vi har kapasitet til, så blir det bare borti et lite hjørne det er aktivitet. Det er bare noen veldig små møter, sier Henning Stordal, daglig leder for Oslo kongressenter, til Nettavisen.

Stordal forteller at avlysningene kom inn allerede da regjeringen begynte å kommunisere at det ville komme tiltak.

- Avbestillingene begynte å komme cirka tre uker før tiltakene kom, og det ble ganske brutalt med virkelig store avbestillinger. Så det er en tøff bør å ta, sier han.

Les også: Nye regler for koronasertifikat: – Må ta oppfriskningsdose

På en vanlig dag kan Oslo kongressenter ha opp mot 1800 gjester, med en storsal som har plass til 1500 gjester.

- Nå har vi kanskje 50 gjester om dagen, sier Stordal.

Selskapets største eiere er LO, Fellesforbundet og Sparebank 1 Østlandet.

- Flere titalls millioner

Som Meet Ullevaal har kongressenteret beholdt sine ansatte under den siste avstengningen, etter en relativt god høst før det stengte ned igjen.

- Vi vil prøve å stå i det så lenge som mulig uten å ta ut ansatte, og finne alternativer til dem. Men vi tror nok at det går inn i mars og kanskje helt inn i påske før det begynner å ta seg opp igjen, sier han, og samtidig legger til:

- Det er en optimisme der, så når vi starter opp igjen så vil folk strømme til.

- Får dere mye støtte fra regjeringen?

- Vi har jo fått støtte tidligere, men sett opp mot normal drift så er det nesten ubetydelig. Vi får se hva vi får ut av ordningene denne gangen, sier Stordal.

Les også: Nakstad skryter av tiltakene, men delta-bølgen snudde før de nasjonale tiltakene trådte i kraft

Han anslår at de kanskje kan få dekket halvparten av lønningene til de ansatte som kommer inn under regjeringens lønnsstøtteordning.

- Har dere tapt mye penger?

- Ja, vi har jo det. Jeg har valgt å ikke regne på det, men man snakker om ganske mange titalls millioner kroner, sier Stordal.

Han mener imidlertid at det er noen som sliter mer enn andre:

- Det er mange som har det tungt, og de som virkelig hadde trengt støtten de får den ikke tilstrekkelig. Samtidig er det mange har fått støtte kunne greid seg med mindre, så det er en veldig urettferdighet i det, mener han.

Gunnar Stavrum: Helseministeren tar skolebarn som gisler for voksne som ikke vil vaksinere seg mot korona

- Må innføre koronapass

Onsdag møtte Nettavisen Knut Meiner, som har drevet eventselskapet Komon-Stageway i 25 år, som også er hardt rammet av nedstengningen.

Han mente det var ett grep som må til for å redde næringene fra masseoppsigelser og konkurser.

- Vaksinepass må komme så fort som mulig. Jeg mener man bør gjøre det vanskeligst mulig for de som ikke ønsker å la seg vaksinere, sa Meiner, som også var med dat Nettavisen besøkte Meet Ullevaal.

Les også: Måling: Stort flertall ønsker koronapass

Han tror vaksinepass er nøkkelen for å få flere uvaksinerte til å vaksinere seg, slik at samfunnet kan åpne opp igjen.

- Det er delte meningen om hvor mye det har å si for smittespredning, men det har slik jeg har forstått det ganske positiv effekt på å få opp vaksinasjonstakten, sa han, og samtidig la til:

- Alt for mange mennesker betaler prisen for noen få egoister.

Stordal ved Oslo kongressenter er positiv til et koronapass.

- Det kan være et hjelpemiddel, og jeg tror det blir nødvendig hvis det ikke bedrer seg brutalt med pandemien og den dabber av, sier han om det.