Steinkjer (NTB): Omfattende reiseruter for å komme til behandling utgjør en alvorlig tilleggsbelastning for kreftrammede eldre som bor i distriktene, viser ny studie.

Studien har sett på situasjonen for enslige eldre med uhelbredelig kreft. I utgangspunktet er det snakk om spreke eldre mennesker som har fått tilbud om livsforlengende behandling når kreften ikke lenger kan behandles, opplyser studiens forfatter, høyskolelektor Guri Bitnes Wiik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, til Nationen.

- De takker for det og ser håpefulle mot tilbudet. Men de er utslitte, og reisen kan være en viktig grunn til det, sier Wiik.

Alle hun har intervjuet i forbindelse med studien opplyser at det er reisene til og fra behandling som gjør belastningen for stor. Mange timer blir kastet bort i løpet av en behandlingsdag på grunn av reiserutene.

- Det er ikke avstanden de klager på. De klager på at de må vente ekstra på grunn av at det skal være mange pasienter med, og at reisene blir ekstra lange fordi det skal kjøres innom flere hjem, sier Wiik.

Når pasientene blir så utslitte av behandlingen og reisingen, går det ut over matlaging og spising.

Wiik har i mange år arbeidet i Kreftforeningen. Det var der hun fikk inntrykk av at eldre kreftsyke i distriktene hadde det mer strevsomt enn de som bor i bynære strøk.

- De får cellegiftbehandling for å få flere gode år. Det må da være om og gjøre å ikke påføre dem ekstra påkjenninger, sier hun. (©NTB)

Brekk mener det ikke handler om å øke salget.

Oslo (NTB): Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) jubler over at Vinmonopolet hittil i år har lansert 23 nye norske produkter, mot fire i hele fjor.

- En stor og gledelig seier. Jeg er veldig glad for at Polet nå også ser det som en oppgave å fremme norsk mat- og drikkekultur, sier Brekk til Nationen.

I tillegg til å utvide utvalget, blir de nye norske produktene vist mer oppmerksomhet i de statlige alkoholutsalgene.

- I første omgang vil de merkes i hyllene, men det vil også komme en egen «norsk» hylle i butikkene, der vi presenterer lokale produkter produsert i småskala, sier Vinmonopolets administrerende direktør Kai G. Henriksen.

- Saken dreier seg ikke om noen liberalisering av alkoholpolitikken eller å fremme salg av mer alkohol. Mitt poeng er at norske produkter må ha like gode kår som utenlandske. Det har de ikke hatt til nå, sier Brekk.

Vinmonopolet skal i tiden framover fokusere på kortreiste produkter både fra Norge og nabolandene. Brekk liker Polets nye politikk.

- Jeg er veldig fornøyd med Polets nye holdning. Samtidig vil jeg fortsette arbeidet for å liberalisere regelverket for omsetning av alkoholholdige varer for å gjøre det enklere for småskalaprodusenter å selge lokalprodusert sprit, vin og øl direkte til kunder på produksjonsstedet, sier han. (©NTB)

Forsøkte å fiske lam i Numedal

Rollag (NTB): Med utsikter til gratis lammekjøtt har noen forsøkt å bruke fiskestang og fiskesluk for å fiske lam i Numedal. Fenomenet er kjent fra flere distrikter.

- Høyst sannsynlig er dette noen som vil ha seg gratis lammekjøtt, sier sauebonde Hans Vidar Bråthen i Veggli i Numedal til Laagendalsposten.

Det var tirsdag at han fant en fiskesluk i ulla på lam nummer 0099 i besetningen sin. Lammet var i live og i god behold da han fant det. Men Bråthen forteller at han ble svært overrasket da oppdaget sluken i ulla.

- Slikt har forekommet før, men det er vel bortimot 30 år siden nå, sier han.

Bråthen opplyser at tilfellet ikke er unikt.

- Det er et kjent fenomen fra andre distrikter også at folk kaster fiskesluker på sauer. Hvis snøret holder så kan man sveive sauen til seg, forklarer sauebonden.

Mange slakterier kan ifølge avisen melde om slike funn i løpet av årene.

Folk som vil fiske lam og sau løper neppe noen stor risiko, mener Bråthen.

- Dersom det er slik at tobeinte fiskere tar lam vil vi aldri oppdage det. De vil ta ut innvollene og frakte dyret ut med skinnet på, sier han. (©NTB)

Henlegger AMK-saken

Spesialenheten for politisaker henlegger anmeldelsen mot de ansatte ved AMK-sentralen i Oslo etter ambulansebråket på Tøyen i januar. Det melder TV 2 Nyhetene. AMK-personalet ble anmeldt etter at en tyrkisk kvinne døde etter å ha ventet forgjeves på ambulanse. I konklusjonen fra Spesialenheten heter det likevel at to av operatørene opptrådte kritikkverdig.

- Mine klienter er svært overrasket over avgjørelsen om henleggelse av straffesaken. Det fremkommer klart av avgjørelsen at begge AMK-operatørenes handlemåte avviker fra kravene til forsvarlig og omsorgsfull hjelp, sier advokat Shahzad Nazir til TV 2.

Fant livløs mann i Bergen
En mann er konstatert omkommet etter at han ble funnet flytende livløs i Vågen i Bergen onsdag morgen, melder Bergensavisen.

- Det var tilfeldig forbipasserende som så mannen og varslet oss, opplyser operasjonsleder i Hordaland politiditrikt, Inger Myrtvedt, til BA.no .

Politiet har så langt ingen opplysninger om omstendighetene rundt dødsfallet.