*Nettavisen* Nyheter.

«Sliterne» går av med tidligpensjon

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- Den økonomiske motivasjonen for å fortsette i jobb er lavere i denne gruppen, sier NAV-direktør Hilde Olsen.

Menn med lange yrkeskarrierer og lønninger under gjennomsnittet velger tidlig uttak av alderspensjon, viser en analyse fra NAV. Fra 1. januar ble det mulig for mange å ta ut alderspensjon allerede ved fylte 62 år, men de fleste fortsetter i jobb.

Lange karrierer og lav lønn
Samtidig er det noen som velger tidlig uttak av alderspensjon, og blant disse var det en overvekt av personer med lange yrkeskarrierer og relativt lave lønninger. Rundt fire av fem nye alderspensjonister mellom 62 og 66 år var i arbeid i fjerde kvartal 2010. Flesteparten av dem som var i arbeid kom fra næringer som kan betraktes som fysisk slitsomme, slik som bygge- og anleggsbransjen og industri, fremkommer det av analysen.

- Noe av forklaringen på at en inntekt under gjennomsnittet gir økt sannsynlighet for å ta ut alderspensjon, kan være at den økonomiske motivasjonen for å fortsette i arbeid er lavere for disse enn for dem med høyere inntekter. Vi ser også at sannsynligheten for å gå av med pensjon tidlig øker i takt med antall år i arbeidslivet. Det kan tyde på at det er «sliterne», de som har stått på i mange år i fysisk krevende yrker, som har valgt å ta ut alderspensjon, sier NAV-direktør Hilde Olsen ifølge NAVs nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.