To tsjetsjenske menn på 20 og 24 år er pågrepet for å ha slått en 36 år gammel polakk med jernstang natt til søndag. Hendelsen fant sted ved Parkeringshuset Posten, like ovenfor Rosenkildetrappene i Stavanger, skriver Rogalands Avis.

Tsjetsjenerne sto i en gjeng og skal ha angrepet og slått polakken da han kom ut av en bil.

Etter det Rogalands Avis kjenner til skal dette være et oppgjør i piratdrosjevirksomheten. Slagsmålet skal ha oppstått på grunn av uenigheter om steder å kjøre pirattaxi fra.

Utvikling
Politiet har fått opplysninger om at det er grupperinger i Stavanger sentrum som prøver å tilkjempe seg et piratdrosjemarked.

- Vi ser en utvikling på det området. Dette er noe vi skal se nærmere på, sier Kristian Johansen, etterforskningsleder ved Stavanger politistasjon.

Han kan ikke på det nåværende tidspunkt bekrefte at piratdrosjevirksomhet var årsaken til slåsskampen natt til søndag.

Det var flere vitner til hendelsen som politiet betegner som grov vold. Politiet har også hentet inn videobevis, som de nå går gjennom.

- Polakken hadde skader i hodet, ansiktet og kroppen, og ble kjørt til Stavanger universitetssjukehus i ambulanse.

- Ble det brukt en eller flere jernstenger?

- Det kan jeg ikke si noe om nå, sier Johansen.

Morten Eriksen, daglig leder i Stavanger Taxi, kjenner til at det foregår piratdrosjevirksomhet utenfor Parkeringshuset Posten.

- Men det er ukjent for meg at grupperinger prøver å få kontroll på konkrete geografiske områder i sentrum, sier Eriksen.

I februar i fjor skrev Rogalands Avis om utfordringene i Stavanger sentrum knyttet opp mot en gruppe unge menn. Fra 2009 har det vært en utvikling der andre etnisiteter utgjør en betydelig del av volden som blir utøvd blant unge menn.

Den innerste kjernen består av fem-ti tsjetsjenske unge menn. Av disse er noen få under 18 år og resten over 18.

Rogalands Avis kjenner til at disse tsjetsjenerne er svært bilinteresserte og holder seg mye i bilene sine. De har operert fra Haugesund i nord til Eigersund i sør.

- De driver med både trusler og vold. Da er det ofte snakk om grov, tilfeldig vold, sa Jan-Atle Larsen, leder på ungdomsavsnittet ved Stavanger politistasjon, til Rogalands Avis i fjor.

Kristian Johansen vet foreløpig ikke om det er snakk om den samme gjengen.

Ny gruppe
Da Rogalands Avis var i kontakt med Svein Helland Sivertsen i fjor bekreftet han en utvikling i Stavanger. Han er koordinator for samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Stavanger kommune.

- De siste årene har vi sett en økning i grupperinger av annen etnisk bakgrunn i Stavanger, spesielt i sentrum, sa han.

Nå jobbes det for å etablere en egen ressursgruppe.

- Gruppen skal ta tak i ungdomsmiljøer under 18 år og se på denne utviklingen, sier han.

Så langt han kjenner til er det svært få personer under 18 år som er med i gjengen fra Tsjetsjenia.

- Det er hovedsakelig menn over 18 år. Da vi sjekket tidligere var det bare snakk om en eller to personer under 18. Vi har heller ikke opplevd rekruttering av ungdommer, sier Helland Sivertsen.

Les flere saker fra Rogalands Avis her.