RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slobo lurte dommeren

Sist oppdatert:
15 år etter at de første granatene regnet ned på Balkan, døde mannen som utløste folkemordene - før han kunne dømmes.

For åtte år siden var «Slobo» et navn på alles lepper. «Slakteren på Balkan» var i ferd med å tømme Kosovo for muslimske albanere. Da hadde krigene på Balkan allerede vart siden 1991.

Som president i Serbia og senere for hele Jugoslavia var Slobodan Milosevic ansvarlig for den blodige beleiringen av Sarajevo i Bosnia, massakren i Srebrenica og den etniske rensningen i Kosovo. En egen domstol, krigsforbryter domstolen for Det tidligere Jugoslavia, ble opprettet for å dømme Milosevic og de andre medansvarlige.

12. februar 2002 startet rettssaken mot Milosevic. Litt over fire år senere dør 64-åringen på cellen sin. Dermed slapp hovedpersonen bak krigene på Balkan unna dommen alle ventet på.

I 1987 oppildnet Milosevic det serbiske mindretallet i Kosovo til kamp. ”Dere skal aldri bli slått igjen”, sa han på under en demonstrasjon. Det ble begynnelsen til slutten for Jugoslavia og begynnelsen på det verste folkemordet i Europa siden den 2. verdenskrig.

Krigene på Balkan startet i 1991, da Kroatia og Slovenia rev seg løs fra Jugoslavia. Serbiske styrker varte med å beleire den kroatiske turistperlen Vukovar og flere andre byer. Senere fortsatte kampene i Bosnia og Kosovo. Fellesbetegnelsen for krigene var en ufattelig brutalitet fra de serbiske styrkenes side, også ved hjelp av serbiske militsgrupper som plyndret og voldtok.

Først i 2001 ble Milosevic utlevert til krigsforbryterdomstolen for Det tidligere Jugoslavia I Haag. De 66 tiltalepunktene mot han omfattet folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Til tross for en tilsynelatende vanntett sak, drøyde saken. De allierte etter den 2. verdenskrig greide å stable Nürnberg-domstolen på beina og dømme nazitoppene rundt Hitler i løpet at ett år. Da kan man lure på hvorfor saken mot Milosevic skulle ta fire år. I stedet kunne serbiske nasjonalister fortsette å hylle den tidligere presidenten, mens resten av verden var i ferd med glemme hvem ”Slobo” var, og hva han hadde gjort.

For Balkan er det bra at Slobodan Milosevic er død. Kanskje vil det gjøre det enklere å få fatt i den tidligere bosniske serberlederen Radovan Karadzic og hærsjefen Radko Mladic. For den internasjonale krigsforbryterdomstolen er dødsfallet et tankekors. Skal Karadzic og Mladic noen gang bli dømt, eller vil de også dø før dommerne har sagt sitt?

Diskuter saken i Veggavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere