Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sløs eller spar - London

Enten du må spare eller kan sløse, så har London noe for deg.
Enten du må spare eller kan sløse, så har London noe for deg. Foto: MM Productions ((c) MM Productions)
Sist oppdatert:
London er en tilpasningsdyktig gigantorganisme i konstant forandring.

Følg oss på FACEBOOK

Løvtrærne gløder av høst, men ved hippe Hoxton Square i bydelen Shoreditch sitter skotske Robbie MacGregor rett på fortauet i shorts. Han ser ut til å ha vært ute både høst- og vinternetter før, og har nettopp begynt på en tegning av mursteinsbygget fremfor seg.
– Det er til en veldedighetsutstilling på Waldorf Hotel, forteller han meg.
– A very posh place, legger han til, og det er ikke godt å si om bemerkningen er ment som skryt eller fnysing.
Britene er uansett kjent for å være langt mer klassebevisste enn oss nordmenn, som ser ut til å ville definere oss som middelklasse hele bunten.

Konstant endring
I London kan bydelen din fortelle mye om deg og din plass i samfunnshierarkiet, men hvilke strøk som sier hva endres stadig.
Når boligprisene i nedslitte områder treffer bunnen, ser investorer muligheter, kjøper opp forlatte kvartaler, renoverer og omdefinerer. Fargerike innvandrerstrøk overtas gradvis av folk i såkalt frie og kreative yrker, mens myndighetene tar grep der kriminaliteten og forfallet blir for ille. Vips kan turister og småbarnsfamilier igjen nyte gatelivet ved for eksempel King’s Cross, som inntil midten av 90-tallet var mest populært blant prostituerte og doplangere.
Shoreditch ligger rett ved Londons eldste bydel, som i dag er finanssentrumet City. I City kan du i kontortida fort kjenne deg utafor uten håndsydde sko og egen aksjeportefølje. På Hoxton Square skiller du deg ut om du har slips, men det skal langt mer til for å møte hevede øyenbryn her. Området har kviknet kraftig til på denne siden av årtusenskiftet og de viktorianske husene rundt er nå stappet til randen med trendy barer, restauranter og kunstgallerier, med White Cube som det mest profilerte.

Trendy havnelager
Jeg rusler ned til legendariske Brick Lane, der det virker helt naturlig å skilte på bengali i tillegg til engelsk. Gaten er nemlig hjertet i Londons bangladeshiske miljø, som etter hvert har måttet dele den med vintage klesbutikker, kaffebarer og en bokhandel spesialisert på østkantlitteratur. Immigranter fra ulike verdensdeler har dominert strøket siden forfulgte, franske hugenotter slo seg ned her på 1600-tallet, og hvem som dominerer Brick Lane ved mitt neste London-besøk er ikke godt å si.
Noen kvartaler nedenfor krysser jeg Themsen for å rusle rundt i en av de mest kontrollerte og vellykkede transformasjonene i byen fra nyere tid, nemlig Butler’s Wharf.
Det gamle havnelageret som har gitt området navn har blitt totalrenovert, og er i dag fylt opp av luksusleiligheter, trendy restauranter, ditto barer og det spenstige Design Museum.
Herfra har jeg god utsikt over til den ikoniske Tower Bridge, der den kontroversielle, seks år gamle skyskraperen 30 St Mary Axe, også kalt «sylteagurken», skimtes mellom tårnene.
Broa skygger derimot for sikten mot Tower of London, som ble påbegynt av Vilhelm Erobreren i 1078, og er et av byens eldste bevarte byggverk. Heldigvis er det noe som gjør at byen er til å kjenne igjen fra besøk til besøk.

Sløs i London

Maskulin makeover i London

I London er det lov for menn å kjenne seg litt metroseksuelle, så mens damene er på fotballpub kan gutta bli dullet med hos The Refinery på Harrods eller i Brook Street. Her skrubbes, smøres, klippes, nappes og styles mannfolka etter alle kunstens regler, i det som magasinet Men’s Fitness omtaler som «The Rolls Royce of men’s grooming».
Dandy Daddy-pakke for ansikt, hender og hår 1617 kr

Stilfullt i London

Design Museum på Butler’s Warf har en gild museumsbutikk med lekre bøker, snodige dingser, hippe bager og ullslips som også fungerer som refleks. For tiden vier butikken stor plass til minimalistisk dekketøy designet av John Pawson fra designkollektivet When Objects Work.
Hvit emaljert John Pawson-bolle 4067 kr

Gourmet hos Gordon i London

Gordon Ramsay at Claridge’s trekker nok noen på kjendisfaktoren, men kokkebajasen har det ikke bare i kjeften. Dette er gourmetkunst i verdensklasse, innrammet i art deco-interiør og feilfri service. Prisene er moderate nivået tatt i betraktning, men husk å bestille i tide!
Fire retters à la carte 757 kr

Britisk boutique i London

Vesle Hotel 41 rett ved Buckingham Palace er så lekkert i alle detaljer at det nesten smerter å forlate det til fordel for byens gater. Interiøret går i mørkt treverk og sort/hvitt, og inngir nærmest følelsen av å befinne seg i en eksklusiv og erkebritisk herreklubb. Samtidig har rommene moderne detaljer som dockingstasjon for iPod og gratis trådløst internett.
Dobbeltrom fra ca. 2900 kr

Spar i London

Skummel sightseeing i London

Høsten 1888 ble minst fem prostituerte kvinner drept på Londons østkant. Over 120 år og et par hundre teorier senere fortsetter Jack the Ripper – som den ukjente morderen ble døpt – å fascinere. Dette er den originale av en rekke guidede turer rundt i smugene der morderen herjet. Rundturen tar snaut to timer og begynner klokken 19, så det blir mørkt og skummelt nok.
Guidet Jack the Ripper-tur 74 kr

Alt til anarkisten i London

Enten du trenger tips til en planlagt husokkupasjon, vil lese deg opp på frigjøringsbevegelser i Sør-Amerika, leter etter en dvd din feministisk lillesøster vil juble over, eller vil utvide ditt repertoar på vegetarmatfronten, finner du det du trenger hos Freedom Press. Den radikale bokhandelen med eget forlag finner du ved å smyge deg gjennom et trangt smug, der veggdekorasjoner er verdt turen i seg selv.
Radikale postkort 5 kr

Spis veldedighetslunsj i London

På restauranten og baren Hoxton Apprentice ved Hoxton Square går alt overskuddet til å hjelpe langtidsledige tilbake til jobb. Menyen er variert og kontinental, og stedet trivelig, med sjarmerende rotete service fra folk som forsøker å stable et litt skakkjørt liv på beina.
Treretters lunsjmeny 92 kr

Sov sentralt og sjarmerende i London

Overnatting er jevnt over dyrt i London, men nå som King’s Cross igjen et trygt område å ferdes, frister det mer å benytte seg av strøkets mange hotell og B & B i nedre prissjikt. Det enkle og familiedrevne Hotel Alhambra gir svært god valuta for pengene, og ligger i en stille gate.
Dobbeltrom fra ca. 600 kr

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!