Gå til sidens hovedinnhold

Sløseriombudsmannen blir Nettavisens nye kommentator

Are Søberg, også kjent som Sløseriombudsmannen, skal skrive om offentlig pengebruk i Nettavisen.

Kommuner, Bane NOR og kunstnere.

Det er ikke rent få som gåes etter i sømmene når Sløseriombudsmannen deler og kommenterer saker på sin Facebook-side, der han har over 73.000 følgere.

Nå får han tid til å inspisere og avdekke offentlig pengebruk enda nøyere. Det setter han enormt stor pris på:

– Det her blir en mulighet til å gå litt mer i dybden selv, og ikke bare legge ut andres nyhetssaker. Jeg får utrolig mye tips, og ser ofte saker som kunne vært kjempeinteressante, men som krever en del arbeid. Dette er en fin mulighet til å sjekke ut de også, sier Søberg til Nettavisen.

Forrest Gump

Han er utdannet økonom, og var frem til i fjor porteføljeforvalter. Den jobben forlot han for å ta et friår, i tillegg til å jobbe som hobbyinvestor. Facebook-siden startet i det små i 2014, etter at pengesløsingen opprinnelig ble delt som galgenhumor med et par kompiser. Interessen har vært eksepsjonell.

Nå har livet og veien ført ham til kommentatorplass i Nettavisen:

– Jeg føler meg som en Forrest Gump, som stadig snubler inn i mer og mer interessante ting, delvis ubevisst. Dette blir neste steg, og det er veldig morsomt at Gunnar (Stavrum, red.anm.) ville ha meg med på dette, sier Søberg.

Les også: Nettavisen henter nyhetsredaktør fra Adresseavisen

Sjefen i Nettavisen er ikke i tvil om at dette kommer leserne til gode:

– Offentlig sløsing er ett av våre største samfunnsproblemer og en trussel for velferdsstaten. Derfor er det viktig at vi har stemmer som Sløseriombudsmannen, som har et kritisk søkelys på bruk av fellesskapets penger. Jeg tror leserne vil ha stor interesse av slikt stoff, sier Stavrum.

Han er klar på hvor alvorlig problemet er:

– Milliarder som sløses bort går utover fellestjenester til helse, skole og samferdsel. Med Søberg som kommentator blir leserne våre mer bevisste på offentlig pengebruk.

Kritikk

Ikke alle setter like stor pris på Sløseriombudsmannen.

Han har blitt anklaget for å angripe enkeltkunstnere og fremme mobbing, blant andre av Black Box sin teatersjef. Samtidig har andre, som tidligere TV 2-kommentator og nå statssekretær Mathias Fischer (V), uttalt at han ikke forstår kontroversen rundt Søberg. Debatten toppet seg i juni, da landets største fagforeninger innen fri scenekunst etterlyste et «trygt ytringsrom for alle» i forbindelse med scenestykket Sløserikommisjonen.

Les også: – Hele dagen min var ødelagt etter å ha lest denne saken

Dette er komplisert, sier Søberg, som merker at det tidvis kan være hett på internett:

– I alle kommentarfelt så er det en del usakligheter. Man prøver ofte å gi skribenten ansvar for alt som står i kommentarfeltet – det synes jeg er urimelig. Det gjør det nesten umulig å skrive kritisk om noe som helst.

– Noen har jo gått lenger og sagt at jeg direkte har ansvar for hets og mobbing. Jeg har spurt om eksempler på det, men det har jeg aldri fått i retur. Jeg føler kritikken mot meg blir brukt som et virkemiddel for å forsøke å stoppe kritiske ytringer.

Han viser til Kjetil Rolness sitt innlegg i Aftenposten 3. juli, der Rolness skriver om det han selv kaller for «det absurde grunnlaget for kritikken mot Ytringsfrihetskommisjonen og Sløseriombudsmannen».

– Anklagene er alvorlige, omfattende og uimotsagte. Bevisene er fraværende. Ingen har hørt de seksualiserte vitsene eller sett noe til hatpredikantene. Ingen får svar når de spør om konkrete eksempler på hat og trakassering mot kunstnere knyttet til Sløseriombudsmannen, skriver Rolness.

Søberg setter pris på støtten:

– Jeg tar gjerne kritikk hvis noen finner noe, men man kan ikke kalle noen for en hetser og mobber hvis man ikke har noen eksempler, eller noe å vise til.

Også Stavrum forsvarer sin nye kommentator:

– Kunst er bare en liten del av Sløseriombudsmannens arbeid. Han har vist hva offentlig støtte har gått til og kritisert det han mener er lattervekkende. Det må vi tåle. Hvis andre driver med hets, så er ikke det Are Søbergs ansvar. Det må være lov å kritisere millionstøtte til kunst man ikke liker eller forstår, mener Nettavisens sjefredaktør.