Are Søberg er nominert til Kulturrådets fagutvalg for scenekunst. Det etter å ha plaget pengesløsende kunstnere, politikere og byråkrater på Facebook-siden sin Sløseriombudsmannen siden 2014.

Kunstmiljøet og offentlig pengebruk på kunst er blant de som har fått unngjelde mest av Søberg de siste årene. Siden i sommer har han vært gjestekommentator i Nettavisen.

Les også: «Sløseriombudsmannen» snakker ut etter kunstbråket: - De prøvde å fremstille meg som et monster

Skulle han få plass i utvalget, får han medansvar i å vurdere om kunstprosjekter er verdig den pengestøtten de søker på. Selv har han blitt mer og mer opptatt av scenekunst, forteller han.

– Denne komiteen forvalter støtteordningene som jeg har fulgt med på i størst grad. Jeg har sett veldig mye scenekunst som følge av den jobben, og blitt kjent med hva som spreller i det universet, sier han til Nettavisen.

– I starten handlet dette for meg mest om selve bruken av skattepenger, men så har jeg fått en helt uironisk interesse for scenekunst. Så jeg ser ikke på dette vervet som en spøk. For meg handler det om mer enn bare å begrense pengebruken.

Les også: Utlover 100.000 kroner i dusør for krenkelser etter kunst-kritikk

– Hva vil være ditt fokus og dine kriterier, dersom du skulle få plass?

– Jeg tenker det viktigste der er å styre unna det jeg ser på som politisering av hvem som belønnes med penger. At man må adlyde et visst politisk narrativ. Scenekunsten trenger ikke å være politisk aktivisme, slik det har blitt mer og mer av den siste tiden.

– Og det skal ikke være noe skam å appellere til et større publikum, utover det begrensede publikummet jeg føler scenekunsten når ut til.

Har blitt kontroversiell

Søberg har gjort seg upopulær i deler av kunstmiljøet. Enkelte mener Facebook-siden hans er et fristed for hets av kunstnere.

Det hele toppet seg i sommer, da flere kunstgrupper skrev et opprop mot ytringsfrihetskommisjonen, fordi Søberg ble invitert til å gjeste et innspillsmøte med kommisjonen.

Les mer: Grande hiver seg inn i debatten rundt Ytringsfrihetskommisjonen

Deretter trakk en rekke kunstgrupper seg fra bransjekonferansen Kulturytring Drammen, i protest mot at scenestykket Sløserikommisjonen fikk plass i programmet. Det fordi Sløseriombudsmannen var en karakter i stykket.

Det er Morten Traavik, som regisserte Sløserikommisjonen, som nå nominerer Søberg til Kulturrådets scenekunstutvalg.

Traavik gikk så langt som å utlove en dusør på 100.000 kroner til den som beviser påstandene om at Søbergs Facebook-gruppe har ført til lovstridige trusler av kunstnere.

I høst kom scenekunstner Tormod Carlsen med «bevis» på at Søberg har forårsaket trusler, men Carlsen er nå anmeldt av Konfliktrådet for dokumentforfalskning i saken.

Les også: Forfalsket bevis for å sverte Nettavisens skribent med falske påstander om trusler

– Kan bli misfornøyde med meg

– Hvor mye oppstyr tror du det vil føre til, dersom du får plass?

– Noen vil nok være misfornøyde med det. Men jeg har fått inntrykk av at den gruppen som er veldig misfornøyd med meg, er en liten gruppe. Jeg tror folk flest synes det er fornuftig at det også er en fra litt utenfor miljøet som kan være med å forvalte skattepengene, svarer Søberg.

Les også: Norges mestselgende kunstner tar et oppgjør med kunstnermiljøet

– Da kan det endelig bli din tur til å bli ansvarliggjort for pengebruken?

– Ja, absolutt. Det kan være jeg kommer i en situasjon hvor mine følgere er misfornøyd med mitt bidrag. Men det får jeg bare ta, når det kommer.

Søberg poengterer at han «tross alt» har klart å spre scenekunsten til et stort publikum de siste årene, og at Kulturrådet bør prøve å utnytte den energien til scenekunstens fordel. I tillegg er han økonom, legger han til.

– Han har kompetanse

Traavik, som i sommer raljerte mot det han mente var en snever gruppetenking og manglende respekt for ytringsfriheten fra deler av kunstmiljøet, håper Søberg får plass i utvalget.

Les mer: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

– Jeg mener Sløserikommisjonen og debatten rundt har vist at en av de største truslene mot mangfoldig i norsk kulturliv er mangelen på kontrære stemmer, sier han til Nettavisen.

– Han kan være en nyttig 10. mann i den konformiteten som preger Kulturrådets scenekunstutvalg, legger han til.

– Tror du han får plass?

– Det er et godt spørsmål. Jeg håper han gjør det. Jeg håper ikke Kulturrådet vil se på dette som et stunt. Hvis det er noe kulturlivet trenger, så er det et kritisk blikk utenfra. Det er for kulturlivets beste, selv om det kan være ubehagelig.

Les også: Over 5 mill. i støtte til kunst med mensenblod, sæd og avføring: – Drittlei av drittkunst

Traavik forklarer hvorfor han mener Søberg er kvalifisert til å sitte i utvalget.

– Han har fått en kompetanse etter mange års granskning av midlene, samt deltagelse i Sløserikommisjonen og debatten rundt.

I begrunnelsen for nominasjonen skriver han blant annet følgende:

«Hans yrkesmessige kompetanse innen økonomi og ressursutnyttelse er sjelden vare i kulturlivet, og ikke minst er hans kritiske perspektiv på bruk av offentlige midler et verdifullt korrektiv til den uansett rådende majoritetsoppfatning innenfor både Kulturråd og norsk kulturforvaltning generelt».