Sloss mot ordene

Andreas Langum (30) har sloss mot ordene hele sitt liv. Han stammer tungt, og har aldri fått sagt det han vil - når han vil. Men i dag skal han være med på et forsøk som på få minutter kan forandre på alt.

I gjensyn med "Reflektor: Stoppet av ordene" følger vi Andreas og tre andre med samme problem som får muligheten til å oppleve en helt ny hverdag.

Mareritt

Helt siden Andreas var en liten gutt som skulle lære seg å snakke, har han stammet. Opp gjennom årene har han prøvd nesten alle behandlingsformer, men ingenting har virket for ham. Selv om stammingen er blitt en del av Andreas liv, er det enkelte ting som alltid vil være vanskelig.

Dagligdagse gjøremål som å ta en telefon, kan være er et mareritt.

Forskere er ikke kommet fram til en absolutt enighet om hva som er årsaken til stamming. De er heller ikke enige om hva som kan hjelpe mot det. Men noe ser ut til å gjelde mange som sliter med stamming. De kan synge uten problem, og de kan snakke flytende i kor, for eksempel når Fader vår leses høyt i kirken.

Studentprosjekt

Amerikanske forskerne har tatt utgangspunkt i denne kor-effekten, og utviklet et lite apparat som stammeren har i øret. Apparatet inneholder en mikrofon, forsterker og høyttaler. Det tar opp talerens egen stemme, forsinker den og spiller den av i øret. Det oppleves som å snakke i kor med en annen.

Andreas er en av fire som er tatt ut til å være med på dette forsøket, sammen med blant annet forfatteren Knut Faldbakken. Forsøket er en del av et studentprosjekt ved Rikshospitalet universitetssykehus.

Mye står på spill for de fire deltagerne og hovedpersonene i kveldens Reflektor: Stoppet av ordene på TV 2. De kan alle få et nytt liv denne dagen.

På TV 2 onsdag 25. august 2004 kl. 20.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.