Denne uken var Israels president Shimon Peres på statsbesøk i Norge. Mandag kveld ble det avholdt gallamiddag på Slottet for den israelske presidenten.

Under middagen ble det servert israelsk vin fra de okkuperte Golanhøydene til israelske journalister som deltok på gallamiddagen.

Vinen kom fra vingården Golan Heights Winery, og ble servert som en del av kosher-menyen til de israelske gjestene.

- På gallamiddagen for Israels president hadde vi noen gjester som ønsket kosher-meny. Som vertskap ønsket vi å imøtekomme dette ønsket, og det ble også servert kosher-vin til måltidet. Vi har nå fått kunnskap om at vinen er produsert på okkupert Golan. Det er beklagelig at vi ikke hadde skaffet oss bedre oversikt over dette før middagen, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Nettavisen.

Golanhøydene ble annektert av Israel i 1981, men ingen andre stater anerkjenner dette.

- Hårreisende
Tradisjonelt overbringer statsoverhoder gaver til sitt vertskap når de er på statsbesøk. President Peres valgte å gi kongen kosmetikkprodukter som er produsert i illegale okkuperte områder på Vestbredden.

- Jeg synes det er helt hårreisende å gi gaver som er produsert i okkuperte områder på Vestbredden og servere vin til gjester på Slottet som er laget på de okkuperte Golanhøydene. Det er som å gi bort tyvegods, sier leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, til Nettavisen.

- Det undergraver norske myndigheters støtte til en to-statsløsning, sier Jensen.

- Tok kongehuset som gisler
Gaza-lege Mads Gilbert var en av mange som i forkant kritiserte statsbesøket. Han reagerer kraftig på at president Peres’ offisielle gaver til kongen besto av hudpleieprodukter fra kosmetikkselskapet Ahava, som produseres i ulovlige bosetninger på Vestbredden.

- Etter min mening misbrukte den israelske presidenten og den israelske ambassaden grovt vårt kongehus, og tok dem som gisler ved å gi dem gaver som er laget i illegale israelske bosetninger, og sørget for at det ble servert vin fra okkuperte Golanhøydene til israelske gjester på Slottet, sier Mads Gilbert til Nettavisen.

Gilbert sier at Ahava-produktene blir boikottet i en internasjonal kampanje som blant annet støttes av viktige fredsgrupper i Israel.

- Så valget av Ahava-produkter var en politisk provokasjon, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Usmakelig propaganda
Videre mener Gilbert at Peres’ gaver var en bevisst handling for «å drive en usmakelig og ekstremt taktløst propaganda for israelsk okkupasjons- og ekspansjonspolitikk».

- Kongehuset hadde selvsagt ingen mulighet til å avvise disse gavene. Det er et grovt misbruk av tillit å ta vårt kongehus som gissel i et politisk spill av israelerne, sier han.

- Det var selvsagt den nye regjeringen som sto bak invitasjonen til Peres. Jeg kan ikke tenke med at kongehuset på eget initiativ inviterte den israelske presidenten.

- Dette viser mer enn alt annet at vi har en blåblå reaksjonær regjering som med fullt overlegg gir politisk støtte til fortsatt israelsk okkupasjon og et fortsatt brutalt apartheid-styre som rammer hele det palestinske folk, men også det israelske folk, avslutter Gilbert.