Oslo (ANB): Lyseslukkingen er et bidrag til den verdensomspennende klimaaksjonen Earth Hour. I én time skal små og store byer, kjente landemerker, bedrifter og private hjem over hele verden mørklegges.

Også her i landet blir deler av landet liggende i mørke. Hensikten er å minne oss selv og andre om at det er på tide med aktiv handling for å redde klimaet.

Viktig symbolhandling
– Det er klart, dette er en sterk symbolhandling. For å snu den farlige klimautviklingen er det selvsagt helt nødvendig med målrettet politisk handling, understreker miljø- og utviklingsminister Erik Solheim overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men av og til er symbolikk faktisk også viktig, tilføyer generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge, som koordinerer den norske innsatsen.

– En massiv og spektakulær global markering som Earth Hour gir vanlige mennesker over hele verden mulighet til å ta del i noe stort sammen, mye større enn det hver enkelt av oss kan få til. Det bør inspirere politikerne til aktiv handling, sier Hansson som understreker at blikket selvsagt er festet på FNs store klimatoppmøte i København senere i år.

Miljøminister Erik Solheim innrømmer at den rød-grønne regjeringen fortsatt har et godt stykke vei å gå i klimapolitikken.

– De tre viktigste tingene vi må gjøre noe med så raskt som mulig er kraftige kutt i Co2-utslippene fra bil- og transportsektoren, en mer energieffektiv oppvarming og belysning og en kraftig reduksjon i utslippene fra oljevirksomheten, framholder han.

Landemerker i mørke
Kjente landemerker over hele verden blir mørklagt i den timen aksjonen varer. Det gjelder blant annet Eiffeltårnet i Paris, den kjente Operaen i Sydney, Kristus-statuen i Rio de Janeiro, Akropolis i Aten og Colosseum i Roma. I Oslo slukkes belysningen av kjente bygninger som Stortinget, Den norske Opera og Oslo Plaza. Det samme gjelder rådhusene og andre offentlige bygninger i en rekke byer og kommuner ellers i landet.

– Jeg vil spesielt oppfordre folk flest til å delta. Dette er først og fremst deres mulighet for å si sin mening om klimautviklingen, sier Rasmus Hansson.

Han synes det er særlig gledelig at så mange bedrifter og store deler av næringslivet deltar, sammen med LO og en rekke andre arbeidstakerorganisasjoner.

– Det forteller oss at folk i næringslivet faktisk skjønner hva som er i ferd med å skje med klimaet vårt, og at vi må handle sammen for å få gjort noe med det, sier Rasmus Hansson. (ANB)