Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slukket lysene på Slottet

Foto: Sørbø, Krister (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Strømforbruket i Norge gikk ned 200 millioner watt i timen mens folk slukket lyset for miljøet.

Oslo (NTB): 177 norske kommuner gjorde det. Slottet gjorde det. Flere andre offentlige bygg gjorde det. Og på sosiale medier oppfordret venner hverandre til å gjøre det: De slukket lyset en time for miljøet lørdag kveld.

- Rekordoppslutning
- Rekordoppslutningen for årets Earth Hour viser at klimaengasjementet gløder. Nå har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) 1 milliard stemmer for umiddelbar handling for klimaet. Regjeringen må sørge for en kraftfull klimamelding, sier generalsekretær i norske WWF, Nina Jensen, i en kommentar.

Fem millioner lyspærer
Tall fra Statnett viser at strømforbruket i Norge gikk ned med omtrent 200 millioner watt i timen aksjonen pågikk, hvilket tilsvarer 5 millioner 40 watts lyspærer.

På forhånd var det flere kjentfolk som oppfordret til en innsats for miljøet i forbindelse med Earth Hour.

Mette-Marit utfordret Haakon
Kronprinsesse Mette-Marit oppfordrer sin mann kronprins Haakon til å slå av datamaskinen. I så fall lover hun å sykle til jobben - en dag annenhver uke. For å ivareta sikkerheten blir det trolig flere som må tråkke seg fra Asker til Slottet.

Lovet å isbade
I Sverige sa flere av de kongelige ja til å slukke lysene i slottene sine, og nylig avtroppet miljøvernminister Erik Solheim (SV) lovet å isbade hvis halve Norge skrudde av lyset klokken 20.30 lørdag kveld. Om så vil skje, var for tidlig å oppsummere lørdag kveld.

6494 byer var med
Rundt 150 land deltok i årets markering, og først ut var Samoa i Stillehavet, så fulgte Fiji og New Zealand

Sydneys operahus var det første landemerket som ble mørklagt for å markere «Earth Hour» lørdag.

Kjente steder som Fugleredet i Beijing og tvillingtårnene i Kuala Lumpur ble mørklagt. I New York slukkes lyset i Empire State Building og ii Paris ble Eiffeltårnet mørklagt.

Etter at den første mørke timen ble markert i Sydney i 2007, har Earth Hour blitt en verdensomspennende begivenhet. I fjor deltok i alt 5.251 byer, i år var 6.494 byer med.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!