RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slurver fortsatt med bilbeltet

Sist oppdatert:
På en uke ble nesten 400 ungdommer bøtelagt for å kjøre bil uten å bruke sikkerhetsbelte. - For dårlig, mener Statens vegvesen.

(YEYE): I forrige uke avholdt Statens Vegvesen en kontrolluke for å sjekke bilbeltebruken. Resultatet var ikke like godt som Vegvesenet hadde håpet på.

Av de 43.000 kontrollerte bilistene, ble 1.649 ilagt gebyr for ikke å bruke bilbelte. Nærmere 400 av dem som fikk bot var ungdom i alderen 15-24 år.

- For dårlig
Det tallet mener kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Bjarte Skaugset, er for dårlig.

- Bilbeltebruken blant ungdom er dessverre generelt for dårlig. Egentlig burde alle alltid bruke bilbelte. Likevel er det viktig å påpeke at vi ligger godt an i bilbeltebruken i Norge. Vi har over 90 prosents bruk, og det jo ikke så aller verst, men vi må bli bedre, sier Skaugset til Yeye.

At bilbeltet redder liv, er han ikke i tvil om.

- Når vi ser på dem som er drept i bilulykker, så er det i overkant av 40 prosent som ikke har brukt bilbelte. Blant ungdom er andelen enda høyere; rundt halvparten av ungdom som blir drept i trafikken har ikke brukt bilbelte, sier Skaugset.

Ungdom dårligst i klassen
Ungdom er altså dårlig til å bruke bilbeltet, men det er særlig denne aldersgruppen som bør være flinkere til å bruke det.

- Ungdom er en mye mer ulykkesutsatt gruppe enn andre grupper. Vi ser i flere ulykker at manglende kjøreferdigheter, kombinert med høy fart og manglende bilbeltebruk, gir et katastrofalt utfall. Det største potensialet ligger dermed hos ungdommen, sier Skaugset.

«Skulle bare ...»
Ifølge Skaugset er det de samme unnskyldningene som går igjen.

- De som ikke har på seg beltet unnskylder seg ofte med at de bare har glemt det eller at de bare skulle en liten tur. Vi ser også at mange dropper bilbeltet når de kjører sammen med venner, så det kan også være noe gruppepress som ligger bak, tror han.

Og blir du først tatt for å ikke bruke beltet, er prislappen merkbar for de fleste unge uten særlig god økonomi.

- De som ikke bruker bilbelte blir ilagt et gebyr på 750 kroner. Det er foreslått at dette gebyret skal økes, og det har det ikke vært store protester mot. De færreste vil jo oppleve å få et slikt gebyr, sier Skaugset.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere