Gå til sidens hovedinnhold

Slurver med sikring av barn i bilen: - Mange skjønner ikke hvor farlig det er

Nordmenn har ennå mye å gå på når det gjelder sikring av barn i sommerbilen, ifølge Trygg Trafikk. Her er rådene.

LARVIK (Nettavisen): - Nordmenn sikrer barna i bilen, men vi ser at en del fortsatt sikrer feil. Mange skjønner for eksempel ikke hvor farlig det er å ha et slakt bilbelte eller at beltet går bak ryggen på barnet, sier Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk i Vestfold, til Nettavisen.

- Så har vel mange av oss erfart at det kan være vanskelig å holde øye med barna i baksetet og hvordan beltene ligger. Hvilke råd har du?

- Jeg tror at jo mer standhaftig man er i starten, så lettere blir det å få barna til å forstå dette og passe på selv.

Bil og taxi utlandet

- Dere anbefaler også at folk som drar utenlands med barna og for eksempel skal ha leiebil, tar meg seg barnesete. Er det mange som gjør det?

- Vi ser at det kan være utfordringer med dette, men flere og flere tar med barnesete når de skal leie bil eller kjøre taxi i utlandet. Kulturen med sikring av barn i bilen kan være mye dårligere enn her. Det ser vi eksempler på også i europeiske land som Spania og Hellas.

- Vær like nøye som ellers i året

- Hva er din sluttappell til oss som skal ha med barna i bilen i sommer?

- Vår oppfordring er at folk er like nøye med sikkerheten for seg selv og barna i ferien som ellers i året, sier Mette Magnussen i Trygg Trafikk i Vestfold.

Trygg Trafikks råd

Her er de viktigste rådene om sikring av barn i bil fra Trygg Trafikk:

  1. Kjøp et sete som passer din bil og ditt barn.
  2. Bruk bakovervendt sete fram til barnet er minst fire år og forovervendt beltestol når barnet har vokst ut av beltestolen. Pute kan brukes når barnet har vokst ut av beltestolen. Om barnet sitter foran i bilen i et bakovervendt barnesete, skal airbagen alltid slås av. For de som sitter forovervendt i forsete, anbefaler Trygg Trafikk å slå av airbagen frem til barnet er 140 cm høy.
  3. Husk at hvis setet er montert feil, er sikkerheten ikke god nok. I de fleste butikker hjelper de ansatte gjerne med monteringen.
  4. Ta beltesjekken! Beltet skal være stramt over hofte og skulder. Det gjelder både alle i bilen uavhengig av alder. Beltet skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen. Det kan få fatale følger ved en kollisjon. Et slakt bilbelte kan gi store indre skader. Beltet skal være så stramt at det bare er mulig å få et par fingre mellom kroppen og beltet.
Reklame

Her kan du levere Lotto