RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Årsbeste - igjen

Sist oppdatert:
Oslo Børs hovedindeks steg til ny årsbeste mandag. Det har skjedd hver dag bortsett fra to siden nyttår. USA-børsene er stengt mandag
Oslo Børs hovedindeks sluttet mandag opp 0,64 prosent til 184,30 poeng. Selv om børsen skled litt ned utover dagen, ble det dermed en ny årsrekord.

Oppgangen ute i Europa er omtrent som ute i Europa. I USA er børsene stengt i dag på grunna av Martin Luther King Jr. Day.

Siden nyttår har Oslo Børs hovedindeks steget 7,8 prosent. Det er bare to av 14 dager siden nyttår som ikke har gitt ny årsbeste på børsen.

De aller fleste tunge aksjene på Oslo Børs steg mandag, og fikk ekstra hjelp av dollar som er klart styrket de siste dagene.

Hydro endte opp en halv prosent til 438 kroner, som er tangering av den høyeste sluttnoteringen noen sinne, fra våren 2002.

Aker Kværner steg hele 7 prosent til 129,50 kroner, etter en artikkel i Finansavisen lørdag om en mulig oppsplitting av konsernet. Dessuten hevet Fearnley Fonds sin anbefaling på aksjen.

Smedvig steg 9 prosent til 62,50 kroner, og skjøt real fart etter melding om kontraktsforlengelse med Hydro. Dessuten hevet Fearnley Fonds sin anbefaling på også denne aksjen.

En annen offshoreaksje, Fred. Olsen Energy, steg 5 prosent til 35,60 kroner. Aksjen ble tatt inn i den anbefalte porteføljen til Terra Fonds.

Av de mer kuriøse aksjene, kan vi nevne Raufoss, som steg 131 prosent til 3 kroner, etter å ha vært så høy som 4 kroner. Det ble en periode innført børspause i aksjen. Det er vanskelig å se noen grunn for oppgangen. Selskapet er i ferd med å bli avviklet, og ledelsen sier det ikke vil være positiv egenkapital. En melding i dag om en storkontrakt til Nammo Raufoss kan ha forvirret noen, men Nammo er ikke lenger en del av Raufoss-konsernet.

Scana Industrier steg 30 prosent etter melding om fremdrift med bankene.

På taperlisten fremhever lakseaksjene seg etter melding om prisfall. Domstein falt 7 prosent til 7,09 kroner, og Fjord og Lerøy falt også markant.

Av de tunge aksjene falt også Royal Caribbean marginalt til 272,50 kroner. Aksjen kan ha blitt bremset av en melding om at storebror Carnival bestiller et nytt skip, og dermed øker kapasiteten i markedet.

Lunsj Oslo: Mot årsbeste

Det går mot den beste noteringen på Oslo Børs siden august 2001.

Klokken 13:20 er Oslo Børs hovedindeks opp 0,9 prosent til 184,7 poeng, og ligger dermed an til den høyeste sluttnoteringen siden august 2001.

En kombinasjon av internasjonal oppgang, styrket dollar, høy oljepris og strukturdiskusjon i Aker Kværner fyrer opp børsen.

Aker Kværner er opp 5,4 prosent til 127,50 kroner, etter at Finansavisen lørdag skrev at det vurderes å splitte konsernet i tre.

Opticom stiger 4 prosent til 127 kroner, etter tilsvarende fall fredag. Da falt aksjen på at den sentrale aksjonæren Bjørn Breien solgte aksjer. I dag stiger den på at Jan Haudemann Andersen har kjøpt.

Lakseaksjene sliter, etter at det er meldt om fall i lakseprisene. Domstein er ned 6 prosent til 7,20 kroner, og Fjord og Lerøy faller også.

Ute i Europa er det også oppgang, omtrent i tråd med det man ser på Oslo Børs. USA-børsene er stengt i dag.

Åpning Oslo: Røkke-rally

Aker Kværner er i fokus på en meget positiv Oslo Børs mandag.

Oslo Børs hovedindeks er mandag klokken 10:20 opp 1,1 prosent til 185,1 poeng, det høyeste nivået siden august 2001.

En sterk dollar bidrar til oppgangen. En dollar koster nå 6,97 kroner, det høyeste siden november.

Aker Kværner er i fokus etter at Finansavisen meldte at selskapet vurderer oppsplitting i tre børsnoterte selskaper. Aksjen er mye omsatt og stiger 6 prosent til 128 kroner.

Northern Offshore er opp 13 prosent til 2,13 etter melding om at boreskipet Energy Searcher har gjort et funn for sin oppdragsgiver.

Det er generelt sterk utvikling for IT-aksjene. Ementor, Data Respons og Nordic VLSI stiger 5 prosent, mens Fast er opp 4 prosent.

Telenor er opp 2,5 prosent til 49,30 kroner, etter å ha vært helt oppe i 49,70 kroner, noe som er tidenes høyeste.

Eltek stiger 4 prosent til 60,75 kroner, og nyter trolig godt av oppgang for tilsvarende aksjer i USA, som igjen trolig er inspirert av kvartalsrapporten til infrastrukturleverandøren Juniper Networks.

Lakseaksjene er svake i dag. Børstaper er Domstein, som faller 6 prosent til 7,20 kroner. Også Fjord og Lerøy faller. Bakgrunnen er en artikkel i bransjebladet Intrafish, som melder om stort utbud av fisk og fallende priser.

Det er solid oppgang også på øvrige børser i Europa, men Oslo Børs ligger litt foran de fleste andre. USA-børsene er stengt i dag.

Før Oslo: Solid oppgang

Det ser lyst ut før start på Oslo Børs mandag.

Det er solid oppgang på Europa-børsene før start i Oslo. Jevnt over ligger oppgangen på en snau prosent.

I tillegg er det positivt for dollarsensitive Oslo Børs at dollaren har styrket seg markant de siste dagene. Kursen er nå 6,95 kroner, det sterkeste siden i november.

Her hjemme er det fokus på Aker Kværner. Finansavisen skrev lørdag at det arbeides med en mulig oppsplitting av konsernet, og Oslo Børs har uttalt at man forventer en kommentar før børs i dag.

Det er mye positivt rundt teknologi. Juniper Networks steg voldsomt i USA fredag, etter kvartalstall, og drog med seg andre infrastrukturleverandører som er eksponert mot telesektoren. Dette bør kunne trekke opp Nera og Eltek.

Den tyske chipgigangen Infineon kom med positive kvartalstall og utsikter i dag tidlig.

Det er også mye nytt rundt Opticom. Finansavisen skriver at Jan Haudemann Andersen har kjøpt seg opp. Samtidig er det delte meninger blant analysehusene. Orion Analyse tok fredag aksjen ut av sin anbefalte portefølje, mens Corporate Advice and Research i sin morgenrapport mandag anbefaler aksjen som kortsiktig kjøp.

Lakseaksjene kan bli tynget av at bransjeavisen Intrafish skriver at det ventes et prisfall på rundt 2 kroner pr. kilo denne uken.

I Q-Free har gründer og storaksjonær Lars Andresen solgt en del av sin aksjepost.

USA-børsene er stengt i dag.

Børsene morgen: Solid opp i Tokyo

Tokyo-børsen steg solid mandag, etter en positiv fredag i USA.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo sluttet mandag opp 1,6 prosent til 11.036 poeng.

Oppgang på Wall Street fredag og bedre forbrukertillit enn ventet ga drahjelp for eksportaksjene i Asia.

Makrotallene i USA styrket også dollaren, noe som er positivt for andre lands eksportbedrifter.

Bildet er noe mer blandet på andre Asia-børser, men generelt er det oppgang.

I USA er børsene stengt i dag på grunn av Martin Luther King Jr. Day.

Fredag sluttet S&P 500-ineksen opp 0,7 prosent til 1.139,83, Dow Jones steg 0,4 prosent til 10.600,51, mens Nasdaq klatret 1,5 prosent til 2.140,46 poeng.

Kvartalstallene fra General Electric samt en uventet sterk forbrukertillitsundersøkelse ga styrke til markedet, og overskygget svake tall for industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere