RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo Børs: Opp etter slapp uke

Sist oppdatert:
Det har vært en slapp uke på Oslo Børs, men aksjene steg i alle fall på fredag. Les mer
Det var en volatil dag på Oslo Børs fredag med flere begivenheter både på makro- og mikronivå. Aksjene på hovedindeksen steg 0,31 prosent, men avslutter uken negativt med en nedgang på over 1,5 prosent.

Like etter åpning kom IEA med oppjusterte mål for oljeetterspørselen, noe som skapte godt fundament for tankaksjen Frontline. Aksjen steg 5,88 prosent etter meldingen, etter å ha startet dagen i minus.

Statoil og Hydro steg også i løpet av dagen og endte med en oppgang på 0,46 og 0,29 prosent mens Telenor endte med en oppgang på 0,43 prosent.

Tandberg falt 1,45 prosent etter at aksjen har vært forholdsvis sterk de siste dagene, på trass av at dollaren har svekket seg kraftig. Dollaren svekket seg også betydelig fredag etter at USAs handelsbalanse for januar ble offentliggjort fredag ettermiddag. Underskuddet ble langt større enn ventet, og det satte en demper på markedet

Dagens vinner ble Apptix som steg 18,94 prosent til 6,72 kroner aksjen. Handelen ble stoppet i aksjen på formiddagen da Oslo Børs ville gjennomgå kursutviklingen.

Tandberg Data og Tandberg Storage steg kraftig fredag etter at selskapene lanserte en ny båndlagringsstasjon på Comdex-messen i Hanover. Tandberg Data steg 10,10 prosent mens Tandberg Storage steg 8,83 prosent. Sistnevnte ble holdt noe tilbake av massive innsidesalg.

Yara steg 0,53 prosent da det ble kjent at gjødselprisene viste en sterk utvikling denne uken, og meldinger om at trenden i markedet indikerer videre oppgang. Aksjen avsluttet uken sterkt men har allikevel falt over 5 prosent.

PGS falt 2,66 prosent etter at selskapet meldte om lavere produksjon på Varg-feltet.

Åpning USA: Nasdaq i tet

Dow Jones åpner ned 0,08 prosent fredag mens S&P 500 åpner ned 0,02 prosent etter et større handelsunderskudd i den amerikanske økonomien enn ventet.

Nasdaq-indeksen holder seg oppe og stiger 0,16 prosent fra åpningen drevet av Intel som leverte positivt resultatvarsel torsdag kveld.

Før åpning USA: Handelsunderskudd trekker ned

Det indikeres oppgang i det amerikanske aksjemarkedet fredag, etter at Intel leverte et positivt resultatvarsel torsdag etter børs og etter oljeprisen har falt noe tilbake.

Men i det europeiske aksjemarkedet har fått 'en på trynet' etter at det amerikanske handelsunderskuddet kom inn langt høyere enn ventet. Dollaren faller betraktelig mot euro, norske kroner og yen mens de viktige indeksene i Europa faller under til rekordlave nivå intradag.

Lunch Oslo: Oppgang etter oljerapport

Det er en solid oppgang på Oslo Børs fredag, og aksjene på hovedindeksen er opp 0,54 prosent ved halv to-tiden.

Det internasjonale energibyrået (IEA) meldte i en rapport at de oppjusterer oljeetterspørselen for første halvår noe som får oljeaksjene til å løfte seg. Den aksjen som fikk merke mest av nyheten var imidlertid Frontline, som stiger 4,60 prosent på meldingene. Større oljeetterspørsel betyr mer olje å flytte på og derav høyere rater.

Statoil og Hydro er opp henholdsvis 0,68 prosent og 0,86 prosent.

På vinnerlisten finner vi Apptix, som stiger 15,04 prosent etter et bedre marked for IT-aksjer mens Tandberg Data og Tandberg Storage stiger henholdsvis 10,1 prosent og 9,54 prosent på en lansering av ny båndstasjon.

Fast stiger 1,45 prosent på nyheten om at selskapet skal avholde investor- og analytikerpresentasjoner i London.

I Europa er børsene stigende og DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,82 prosent mens FTSE-100 indeksen i London er opp 0,55 prosent.

Åpning Oslo: Oppgang i teknologi

Intels positive resultatvarsel torsdag kveld setter sine spor på åpningen på Oslo Børs der hovedindeksen er opp 0,15 prosent.

Tandberg Data og Tandberg Storage er imidlertid dagens vinnere etter at selskapene har lansert en ny båndstasjon. Aksjene stiger henholdsvis 13,13 prosent og 13,07 prosent på nyheten.

Tandberg stiger 1,45 prosent mens Fast er opp like mye på åpningen. Telenor driver også indeksen opp og teleaksjen stiger 0,43 prosent.

Norsk Hydro er opp 0,29 prosent mens Statoil driver markedet ned med en nedgang på 0,23 prosent. Yara stiger 1,5 prosent etter meget sterke gjødselpriser denne uken.

Oppgangen på Oslo Børs er langt mer moderat enn i Europa, der DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,74 prosent mens teknologitunge OMX-indeksen i Stockholm er opp 0,58 prosent. FTSE-100 i London er opp 0,36 prosent.

Før åpning Oslo: Comeback for teknologi?

Intel leverte meget positive utsikter for førstekvartal da de guidet markedet etter børs torsdag. Den bekymringen som har hengt over IT-markedet kan med ett vaskes bort, og som en fondsforvalter sa til Reuters fredag morgen: Det kan bli risikabelt å ikke sitte i teknologiaksjer fremover.

Mens oljeprisen ser ut til å falle i det korte bildet kan fokus skiftes vekk fra råvarebaserte selskap som Statoil og Hydro hvor investorer sitter med gode gevinster til teknologiaksjer som lenge har vært i dødvannet.

At Morgan Stanley begynner å bekymre seg for prisingen i offshoresektoren kan også friste noen til å trekke noe penger vekk fra denne sektoren og heller ligge inn bet på at IT-aksjene får seg en oppgang.

For Oslo Børs som helhet er ikke dette positivt nytt, men for en del IT-selskaper kan det bety kursoppgang de neste ukene dersom trenden fortsetter.

Fredag ettermiddag kommer også handelsbalansetall fra USA. Dette er mest viktig for valutamarkedet, der tradere svetter litt ekstra forut for tallene i dag. I DnB NOR Markets morgenrapport fredag skriver de at fokuset nå kan komme på de strukturelle utfordringene i den amerikanske økonomien. Det er ikke dollarpositivt.

Dollarfall kan være et godt argument for at norske aksjer innenfor råvaresegmentet kan havne noe i bakvannet dersom det skulle bli ytterliggere fall for den grønne valutaen.

Rapporter fra gjødselmarkedet kommer fredag, og det er ventet meget sterke priser for særlig Urea. Det kan skape fundament i Yara, som de siste dagene har falt tilbake. Sist uke har Yara falt nærmere 5 prosent, etter en meget sterk utvikling i ukene forut.

I Europa åpner børsene solid i pluss. DAX-indeksen i Frankfurt er op 0,54 prosent mens CAC-40 indeksen i Paris er opp 0,64 prosent. I London er FTSE-100 indeksen åpner opp 0,37 prosent.

Børsene morgen: Blandet i USA – Opp i Asia

Det ble en hyggelig oppgang på asiatiske børser fredag ledet av teknologiaksjer som reagerte positivt på resultatvarsel fra Intel.

Selskapet meldte om bedre omsetning og høyere marginer enn tidligere ventet etter børs torsdag.

Morgan Stanleys Asia indeks steg 0,3 prosent fredag, mens Nikkei 225 i Tokyo steg 0,7 prosent mens Sør Koreanske Kospi-indeksen steg 1,7 prosent. På sistnevnte indeks var det særlig Samsung som fikk merke oppgang. Aksjen steg 2,9 prosent.

Ved siden av teknologiselskap løftet også flere flyselskap seg betraktelig i asiatisk handel etter at oljeprisen kom ned.

Slutt USA: Blandet slutt

Dow Jones Industrial steg 0,4 prosent mens S&P 500 steg 0,2 prosent torsdag. Nasdaq klarte ikke oppgang for sin femårsdag for all time high og aksjene falt 0,1 prosent.

Markedet fikk støtte av at oljeprisen har svekket seg etter nesten å ha nådd all time high onsdag. WTI for levering i april falt til 53,54 dollar fatet, og har dermed falt 1,23 prosent fra onsdagens nivåer.

Svakere arbeidsmarkedstall enn ventet fjernet også noe av inflasjonsfrykten som henger over det amerikanske aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere