RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Endte i rødt

Sist oppdatert:
Kina-caset og oljeprisen dro ned på Oslo Børs torsdag
Det ble tungt på slutten på Oslo Børs torsdag. En svak oljepris og rentehevelsen i Kina var med på å dra ned indeksen.

Hovedindeksen endte til slutt ned prosent til poeng.

Alle de tre mest omsatte aksjene på Oslo Børs, Statoil, Hydro og Frontline endte merkant ned.

Frontline falt kraftig i dagens handel og var ned 6,68 prosent og ble handlet til 314,50 kroner aksjen. Kortsiktige investorer kastet ut aksjer som følge av høyere petroleumslagre enn antatt i USA og frykt for nedkjøling av den kinesiske økonomien etter renteheving i Kina.

Det er verd å merke seg at det stort sett var utenlandske aktører, som Morgan Stanley, som kjøpte aksjen i dag. Morgan Stanley hadde 55,3 prosent av nettokjøpene, mens shippingspesialistene Fearnleys var nest største kjøper med 15 prosent av nettokjøpet. En aktør i markedet forteller at flere utlendinger benytter anledningen til å kjøpe Frontline på det de anser som en kortsiktig korreksjon, for å svi av shorterne i etterkant i den svært volatile aksjen.

Oljeaksjene fikk regelrett juling. Særlig Statoil ble solgt ned av hovedsakelig utenlandske meglerhus etter at oljeprisen falt natt til torsdag. Som iMarkedet skrev tidligere i dag er Goldman Sachs sine tekniske analytikere svært negative til oljeprisen og venter seg en korreksjon. Dermed falt Statoil torsdag hele 3,14 prosent og ble handlet på 92,50 kroner aksjen.

Norsk Hydro klarte seg noe bedre og endte på 463 kroner aksjen, ned 1,7 prosent. Den siste tiden har Norsk Hydro vært dårligere enn Statoil, noe som kan forklare at aksjen klarer seg bedre torsdag, men det skal også nevnes at Aluminiumsprisen holder seg passe stabil.

Det som trakk opp var teknologiaksjene. Det så ut til at investorene valgte å vekte seg opp i teknologi, ettersom oljeprisen falt tilbake.

Tandberg, Fast, Apptix, Q-free og Nera toppet dagens vinnerliste. Mest opp var Tandberg, som steg 5,3 prosent til 59,50 kroner.

Øverst på taperlisten torsdag var Jinhui, som ble sendte ned på Kina-caset. Til slutt var Jinhui ned hele 8 prosent til 13,70 kroner. Kina valgte, ikke overraskende, å heve renten noe torsdag. Dette første gang på ni år at landet jekker opp renten. Investorene er nå bekymret for at veksttakten i Kina vil flate ut.

Ellers på taperlisten var Goodtech-aksjen, som falt 6,8 prosent til 0,55 kroner. Svake tall i andre kvartal var årsaken til fallet.

Åpning USA: Svakt ned

De ledende amerikanske indeksene startet torsdagen svakt ned.

Etter noen minutters handel var Dow Jones-indeksen ned 0,4 prosent til 9.960,81 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var også ned 0,4 prosent til 1.121,23 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,5 prosent til 1.960,20 poeng.

Før åpning USA: Mot fall etter Kina-løft

I forkanten av åpningen på Wall Street peker det mot en svak åpning.

Investorene var i gevinstsikringsmodus etter de siste dagenes kursrally.

I tillegg til dette var investorene forsiktig etter rentebeslutningen fra Kina. På grunn av den overopphetede kinesiske økonomien valgte den kinesiske sentralbanken å heve renten torsdag. Dette får investorene til å vente lavere økonomisk vekst i Kina fremover.

Oslo lunsj: Svakere enn Europa

Hovedindeksen var opp 0,1 prosent til lunsj torsdag. Dermed holdt utviklingen seg fra morgenen.

Utviklingen på de toneangivende europeiske børsene var langt bedre. I Paris var CAC 40-indeksen opp 1 prosent til 3.716,63 poeng, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,6 prosent til 4.658,10 poeng.

DAX-indeksen i Frankfurt var opp 1 prosent til 3.968,33 poeng til lunsj torsdag.

Det var fallet i oljeprisen som holdt Oslo Børs nede onsdag. ved lunsjtider var Brent-oljen i London ned 1,1 prosent til 48,92 dollar. Dette førte til at Statoil-aksjen falt 2,1 prosent til 93,50 kroner til lunsj.

Samtidig var Hydro-aksjen ned 1,1 prosent til 466 kroner.

Oljeprisen falt etter at det kom overraskende høye lagertall fra USA onsdag kveld. Lagertallene dro også ned Frontline-aksjen. Til lunsj var Frontline ned hele 4,2 prosent til 323 kroner. Høye lagere kan føre til mindre oljetransport for Frontlines tankskip fra Midtøsten til USA.

DnB Nor var ute med resultater for tredje kvartal torsdag morgen. Toppsjef Svein Aaser & Co. leverte resultater som var bedre enn ventet, og aksjekursen til banken steg 1,4 prosent til 54,50 kroner til lunsj.

Telenor tok igjen noe av onsdagens fall, og var opp 1,4 prosent til 52,75 kroner til lunsj.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Birdstep. Selskapet kom med en resultatrapport torsdag morgen, som ble dratt opp av salget av IP-sonedelen. I tillegg til dette meldte Birdstep-sjef Jørgen Bredesen om at det ligger an til positive resultater i fjerde kvartal.

Til lunsj steg Birdstep-aksjen hele 7,1 prosent til 10,30 kroner.

Ellers var det en rekke IT-selskaper på vinnerlisten til lunsj. Investorene vektet seg opp i denne sektoren ettersom oljeprisen falt tilbake.

På taperlisten til lunsj var Fjord, som falt 4,4 prosent til 2,15 kroner.

Åpning Oslo: Oljeprisen tynger

Etter en halv times handel var Hovedindeksen til Oslo Børs opp moderate 0, prosent. Det var fallet i oljeprisen etter løftet i de amerikanske oljelagrene onsdag, som var med på å dra ned oljeprisen.

I London pekte oljeprisen mot et fall på 0,5 prosent til 48,83 dollar.

Ved åpningen var Statoil-aksjen ned 1,6 prosent til 94 kroner, mens Hydro-aksjen var ned 1 prosent til 466,50 kroner.

Samtidig var falt tankrederiet Frontline 4,9 prosent til 320,50 kroner. De sterke oljelagertallene i USA var med på å dra ned Frontline. Dette kan nemlig bety mindre oppdrag for Frontlines tankskip fra Midtøsten til USA.

DnB Nor var ute med gode tall før børsåpningen torsdag. Aksjekursen til selskapet var imidlertid opp kun 0,5 prosent til 54 kroner. Også DnB Nor-aksjen ble rammet av at utlendinger vil selge seg ned i norske aksjer når oljeprisen faller.

Birdstep-aksjen var dagens vinner. Selskapet fikk en klar bedring i resultatet i tredje kvartal etter salget av sin IP-sonedel. Selskapet melder nå om et forventet positivt resultat i fjerde kvartal. Dette dro opp Birdstep-aksjen 9,15 prosent til 10,50 kroner.

Fast var også i støtet torsdag, etter at investorene vekter seg opp i teknologisektoren. Fast-aksjen steg 5,4 prosent til 11,80 kroner.

Øverst på taperlisten til lunsj var Findexa-aksjen, som falt 4,7 prosent til 20 kroner.

Åpning Oslo: Oljefall slukker sorgen...

...men ikke for Oslo Børs.

De europeiske markedene åpner opp torsdag etter at bølgene fra gårsdagens oljefall har gått over hele finans -verdenen. Både i USA og Asia steg børsene massivt.

I Europa følges oppgangen med den tyske DAX-indeksen, som er opp 0,75 prosent ved åpning, og CAC-40 indeksen i Paris er opp 0,84 prosent. Den mer oljetunge FTSE 100 indeksen i London er opp 0,49 prosent.

På Oslo Børs vil oljeselskapene mest sannsynlig falle, og dermed trekke hovedindeksen med seg ned. Det faktum at den norske krone fortsetter å styrke seg – både mot dollar og euro – kan også bidra negativt for markedet torsdag.

WTI-oljeprisen er ned 6.89 prosent til 52,49 dollar fatet mens dollar handles til 6.4203 mot norske kroner og 8,17 kroner mot euro.


Børsene morgen: Asia stiger på oljen

I likhet med de amerikanske indeksene opplevde det asiatiske markedet torsdag en oppgang som følge av de fallende oljeprisene-
Eksportbedrifter og luftsfarts-sektoren fikk merke mest av oppgangen.

Morgan Stanleys Asia-Pacific Indeks, som følger mer enn 900 selskaper, steg for tredje dag på rad med 1,4 prosent.

Nikkei 225 indeksen i Japan steg 1,6 prosent mens den Sør-Koreanske Kospi-indeks steg 1,4 prosent. Både japanske og sør-koreanske indekser hadde sitt største oppgang på tre uker.

Slutt USA: 10.000 på oljefall

Dow Jones Industrial Average luktet på 10.000-nivået igjen i kveld for første gang siden 19. oktober i det aksjemarkedet feiret et tilbakefall i oljeprisen under 53 dollarmerket.

Det var endelig en ukentlige rapportering av amerikanske oljelagertall som gikk den rette veien som utløsste oljeprifallet på New York Mercantile Exchange. Den viste femte uken på rad med økning i de amerikanske råoljelagrene og sendte oljeprisen ned 2,71 dollar til 52,46 dollar etter ny histprisk toppnotering i tidlig handel.

Fallet åpnet for ny oppgang på Wall Street med techsektoren i førersetet. Techaksjene var ikke fullt ut med på oppgangen tirsdag,men tok dette igjen i kveld.

Etter jevn stigning i kjølvannet av oljelagerrapportene i formiddagshandelen toppet indeksene seg den siste timen. Dette er andre dag med pen oppgang i USA.

Nasdaq-indeksen endte opp 2,1 prosent til 1.969,99, mens Dow Jones-indeksen steg 1,1 prosent til 10.002,03. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,3 prosent til 1.125,41.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere