RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Flatt

Sist oppdatert:
Mangel på impulser fra et feriepreget USA ga en flat ukeslutt på Oslo Børs
Hovedindeksen endte til slutt ned 0,1 prosent til 162,3 poeng, etter å ha vært svakt i pluss store deler av dagen. Det var blant annet en fallende utvikling i DnB-kursen som trakk ned utover ettermiddagen i tillegg til en inspirasjonsløs åpning i den avkortede aksjehandelen i USA i ettermiddag. De amerikanske børsene har kun begrenset åpningstider fredag etter å ha vært stengt torsdag på grunn av Thanksgiving-høytiden.

De store europeiske børsene har også vært svake etter lunsj fredag.

DnB har vært mye i fokus i dag også etter at det ble klart at Staten vil kjøpe aksjer i markedet og ikke bruke emisjonsfullmakten de fikk tidligere i år. Aksjen steg over 2 prosent i tidlig handel, men utover dagen ble det klart at det ikke blir noe panikkjøp fra statens side, og kjøpspresset i aksjen avtok. DnB endte til slutt ned 0,2 prosent til 41,30 kroner.

Ellers har det vært fokus på dollar i dag. Dollaren falt markant, og det koster nå, for første gang, over 1,20 dollar for en euro. En dollar koster 6,80 kroner.

Norsk Hydro la i dag frem flere detaljer rundt utfisjoneringen av Agri-delen, og markedet tok godt i mot både prising og fisjonsmodellen. Aksjen endte til slutt opp
0,5 prosent til 390,50 kroner.

Stolt Offshore kom i dag med den forventede guidingen for resten av 2003, og markedet reagerte meget negativt på budskapet. Stolt firedoblet forventet underskudd i forhold til tidligere guiding. Dette var langt være enn fryktet, og aksjen endte ned 11,3 prosent til 15 kroner.

Scana Industrier var også blant taperne i dag etter å ha lagt frem nye svake tall for tredje kvartal. Aksjen endte ned 9 prosent til 60 øre.

Frontline var blant aksjene som trakk opp fredag. Aksjen endte til slutt opp omkring 2 kroner til 144 kroner. Aksjen gikk i dag eksutbytte på omkring 8,90 kroner. iMarkedet meldt blant annet at rammen på obligasjonslånet er økt med 80 millioner dollar, i tillegg fortsetter oppgangen i deler av stortankmarkedet.

Oppdrettselskapet Pan Fish endte til slutt uendret i dag etter at selskapet la frem en ny bunke svake kvartalstall for tredje kvartal før børs. Lerøy Seafood steg 3,1 prosent til 33 kroner etter fremleggelsen av sine tall, som igjen var gode.

Før USA: Dollardrevet fall ventet

Det ventes fall på dollarnervøsitet på Thanksgiving-stille USA-børser.

Kort tid før start i USA, ligger det an til et fall på rundt en tredjedels prosent for S&P 500 og rundt en halv prosent for Nasdaq, ut fra futurehandel på aksjeindeksene.

Det er også nedgang på Europa-børsene, og dollaren har falt til tidenes laveste nivå mot euro. Det er positivt for amerikansk eksport, men øker nervøsiteten rundt handelsunderskuddet i USA, og frykten for flukt fra amerikanske verdipapirer.

Det vil ellers trolig være en nyhetsfattig dag. Børsen har halv dag på grunn av Thanksgiving.

Oslo lunsj: DnB-kursen dratt ned

DnB-kursen ble dratt ned igjen til lunsj. Oslo Børs var svakt positiv.

DnB-kursen ble dratt ned igjen fredag til lunsj, etter at aksjen hadde steget over 2 prosent ved åpningen. Det var statens melding om at de vil kjøpe masse aksjer fritt i markedet som dro opp DnB-aksjen.

Etter det iMarkedet fortstår benyttet en rekke institusjonelle investorer anledningen og vekte seg ned i DnB-aksjen i forkanten av fusjonen mellom de to selskapene. Fond som følger indeksen kjøper eierandeler ut i fra vekten i indeksen.

Fiskeoppgangen for Lerøy og Fjord ble kortvarig. Etter å ha blitt løftet opp på gode tall etter åpningen, var Lerøy-aksjen flat til lunsj. Rekordsvake laksepriser i fjerde kvartal var årsaken til det. Pan Fish kom også med tall fredag, men aksjekursen var uendret til lunsj.

Pan la frem nye svake tall for tredje kvartal fredag morgen.

Frontline-aksjen ble notert ekskludert utbytte fredag.

Ellers var det norske aksjemarkedet preget av langhelgen i USA. Amerikanerne feirer thanksgiving-dagen. I Europa var de ledende aksjeindeksene moderat ned til lunsj.

Åpning Oslo: DnB-aksjen enda dyrere for staten

Hvor ofte får du store investorer til å si at de skal kjøpe masse aksjer i et selskap før de gjør kjøpet? Slik er i alle fall situasjonen i DnB akkurat nå. Fredag meldte Næringsdepartementet at de vil kjøpe aksjer fritt i markedet når de skal vekte seg opp i det samlede DnB Nor-konsernet, i stedet for å bruke muligheten til å tegne i en emisjon til en fastsatt kurs, som etter høstens kursoppgang fremstår som meget gunstig.

Det nye finanskonsernet fikk konsesjon for sammenslåingen av Finansdepartementet fredag.

Investorene viste sin besøkelsestid og dro opp DnB-aksjen 2 prosent etter åpningen. Dermed er det blitt enda dyrere for staten å kjøpe seg opp i DnB. Etter noen minutters handel ble DnB-kursen sendt ned av massivt salg fra Terra og ABG Sundal Collier.

Ellers var det fokus på lakseaksjene etter åpningen. De to fiskeselskapene Lerøy og Pan Fish leverte resultater for tredje kvartal i dag. Rekordlav laksepris i tredje kvartal, noe som har fortsatt i fjerde kvartal, preget tallene. Lerøy leverte likevel gode tall, og aksjen steg 2,50 prosent til 32,80 kroner på Oslo Børs. Fjord-aksjen ble også dratt opp av dette, og steg 1,5 prosent til 3,30 kroner.

I Pan Fish fortsetter sorgen. Pan-aksjen lå uendrer på 5 øre etter resultatpresentasjonen.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,4 prosent til 163,06 poeng etter åpningen.

Frontline er ned 6 prosent til 142 kroner, men korrigert for utbytte er det reelt sett oppgang i tankaksjen.

Selv om bulkrederiet Jinhui til nå har gått glipp av mye av ratefesten i tørrbulk, på grunn av lange kontrakter, stiger aksjen i dag videre 5 prosent til 6,40, noe som er en seksdobling fra i vår, og det høyeste nivået siden høsten 1997.

Før åpning Oslo: DnB i fokus

Staten bekrefter nå at de vil kjøpe DnB-aksjer fritt omsettelig i markedet. Dermed ligger alt an til at DnB-aksjen vil løfte seg videre.

iMarkedet skrev en kommentar om dette torsdag. Les denne her: Kommentar: Julenissen Ansgar Gabrielsen

Ellers vil fiskeaksjene vært i fokus på Oslo Børs. Både Lerøy og Pan Fish leverte tall fredag formiddag. Lerøys resultater var igjen gode, mens Pan Fish fortsetter å levere svake tall. Ser man på Pan Fish' driftsresultat før avskrivninger i tredje kvartal, var disse svakere enn i tredje kvartal i fjor.

Stolt-Nielsen meldte torsdag kveld om at de også har fått en utsettelse. Samtidig har selskapet betalt ned 20 millioner dollar av sin gjeld, og jobber nå med refinansieringen av 160 millioner dollar.

Det ventes at Oslo Børs vil følge de ledende europeiske børsene opp fredag etter åpning. I Europa var det en moderat oppgang i forkanten av åpningen på Oslo Børs.

Børsene morgen: Ned i Tokyo

Det ble fall i Japan i natt, og den brede Topix-indeksen endte ned på månedsbasis for første gang på syv måneder.

Det var blant annet en svak rapport rundt industriproduksjonen som tynget markedet fredag, som også er siste handels dag i november. Det fjernet mye av gleden over de sterke detaljhandelstallene tidligere i uken.

Topix-indeksen endte ned 0,6 prosent på 999,75, mens Nikkei 225-indeksen falt 0,6 prosent, men holdt seg over 10.000-nivået.

I Sør-Korea endte Kospi-indeksen opp 1,9 prosent etter kraftig oppgang for Hyundai Motor.

De amerikanske markedene var stengt torsdag på grunn av Thanksgiving-høytiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere