RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Fra ille til verre

Sist oppdatert:
Det begynte dårlig og endte verre på Oslo Børs fredag
Oslo Børs hovedindeks sluttet fredag ned 2,2 prosent til 196,5 poeng.

Dagen begynte dårlig. Oljeprisen snudde i går ettermiddag oppover igjen, og sendte de internasjonale børsene solid ned i dag.

Selv om høy oljepris isolert sett er positivt for mange selskaper på Oslo Børs, klarte ikke markedet å stå mot de internasjonale impulsene.

De internasjonale impulsene ble enda verre klokken 14:30, for da kom en ny sysselsettingsrapport fra USA, og her skapes det langt færre nye jobber enn markedet hadde trodd - og president Bush nok hadde håpet på i disse valgtider.

Dette sendte alle børsene solid ned.

Mest omsatt her hjemme ble Statoil, som falt 2,6 prosent til 85,50 kroner. Hydro falt 2,2 prosent til 426,50.

Av de tyngste aksjene skilte Frontline seg ut med et saftig fall på 6 prosent til 237,50 kroner, en nedtur som i hovedsak kom etter de svake amerikanske sysselsettingstallene.

Av de tunge bidrog SAS til å bremse fallet. Aksjen steg 2 prosent til 49 kroner, etter lysere passasjertall, og fikk følge av lillebror Norwegian, som steg 3 prosent til 13,40.

Tomra klarte nesten å unngå minus, med et fall på 0,4 prosent til 26 kroner. Aksjen fikk litt drahjelp av at iMarkedet meldte at det kan gå mot innføring av pant på engangsflasker i Sveits.

To IT-selskaper kom med tall før børs i dag. Det gikk dårlig for begge. Office line falt 14 prosent til 29,50 kroner, tross bedre tall enn i andre kvartal i fjor. Her hadde nok markedet fått for høye forventninger etter et meget sterkt første kvartal i år, og ble skuffet over at veksten dabbet av.

Hands falt 13 prosent til 83 øre, etter å ha kommet med en ny runde med ekstraordinære kostnader i andre kvartal.

Komplett, som kom med tall onsdag ettermiddag, falt 9 prosent til 42 kroner etter et tilsvarende fall i går.

Rederiet Camillo Eitzen & Co. steg etter at en stor post fra John Fredriksen ble plassert vellykket ut i markedet.

Åpning USA: Knall og fall

Det faller som ventet markant fra start i USA.

Etter ti minutters handel er Dow Jones og S&P 500 ned 0,8 prosent, mens Nasdaq har falt 1,3 prosent.

Før USA: Tynges av jobbtall

En meget skuffende sysselsettingsrapport bør gi fall fra start på USA-børsene.

De amerikanske aksjemarkedene ligger an til å falle rundt en prosent fra start, basert på futurehandel på de ledende aksjeindeksene.

Grunnen er en meget skuffende sysselsettingsrapport, som viste at antallet nye jobber som skapes i USA er mye lavere enn markedet hadde regnet med.

Ettermiddag: Ny tung oljedag

Det norske markedet presses av svake internasjonale børser og styrket krone fredag.

Hovedindeksen er tidlig ettermiddag fredag ned hele 0,8 prosent, og indeksen fortsetter sin nye tilværelse under 200-streken.

Det er et bredt fall på børsen som skyldes i hovedsak press internasjonalt som følge av en stadig rekordsterk oljepris som både i går kveld og i dag har klatret til nye rekordnivåer. Det er nye usikkerhet rundt det russiske oljeselskapet Yukos som nå kjører oljeprisen etter at den falt tilbake onsdag.

Både Statoil og Norsk Hydro er ned tross den nye oppgang i oljeprisen og det er generell bekymring i aksjemarkedet for den økonomiske utvikling og en styrket krone som gjør at aksjen holder igjen.

Kun et par selskaper blant de mest omsatte er opp i dag. Det gjelder blant annet rederiet Camillo Eitzen & Co som stiger på den vellykkede plasseringen av John Fredriksen eierpost i selskapet. Kursen ligger å 37 kroner, opp 1,4 prosent.

Aktiv Kapital er også blant få selskaper med oppgang i dag. Markedet har satt pris på Fredriksen videre kjøp av aksjer i selskapet i tidligere i uken.

IT-aksjene Hands og Office Line er dagen store tapere etter at begge selskaper skuffet stort med sine kvartalsrapporter fredag morgen. Aksjene er ned henholdsvis 10,5 og 12 prosent.

På vinnerlisten troner blant annet flyselskapene SAS og Norwegian etter at SAS i dag la frem de månedlige trafikktallene som nå begynner å peke i riktig retning. SAS melder at marginpresset i bransjen er i ferd med å avta.

Ute i Europa er det ingen bedring å spore på de største børsene og Frankfurt leder an med et fall på 1,4 prosent.

Åpning Oslo: Under 200 igjen

En svak start på børsdagen har sendt hovedindeksen under 200 igjen fredag.

Det ble som ventet en svak åpning på Oslo Børs fredag id et verdens børser faller tungt på stadige nye rekorder for oljeprisen. Hovedindeksen er etter en halvtimes handel ned 0,5 prosent, og har falt under 200-nivået igjen.

Indeksen var enda lavere rett etter åpning, men en liten opphenting ute i Europa har trukket børsen opp noen punkter.

Heller ikke Norsk Hydro og Statoil har vært forskånet for fall i tidlig handel tross deres økte inntekter fra høyere oljepris. Noe av årsaken er blant annet en kraftig styrking av kronen det siste døgnet, som spiser en del av oppgangen for den dollarbasert oljeprisen.

Frontline har vært noe ned i tidlig handel, men meldinger om at VLCC-ratene har snudd opp igjen, ser ut til å stoppe videre fall for aksjen.

Office Line er dagens store taper etter at de la frem tall før åpning i dag. Selskapet skuffet klart på veksten som har falt tilbake siden første kvartal. Aksjen er ned 11,6 prosent.

Hands som er det andre selskapet som har rapprortert fredag er også kraftig ned etter store ekstraordinære kostnader og kun et marginalt positivt driftsresultat. Aksjen er ned over 5 prosent i tidlig handel.

Det er ellers et bredt fall på Oslo Børs med kun en håndfull selskaper på vinnerlisten. Det er blant noen av børsens oljeserviceaksjer, samt olejselskapet DNO.

Før Oslo: Tungt i Europa

Det kan gå mot en ny svak dag i Oslo etter markert fall i USA og tidlig europeisk handel.

Det som kan legge et gulv for den svake utviklingen er den knallsterke oljeprisen, som har steget til nye rekordnivåer i går kveld og i dag tidlig. Noe av oljegevinsten spises imidlertid opp av den sterke kroneutviklingen det siste døgnet.

Ute i Europa er alle de viktigste børsene markert ned i tidlig handel i dag etter at Dow Jones-indeksen i går hadde sitt største dagsfall på fem måneder. Det er igjen oljeprisen som sender verdens børser ned, og selv ikke oljeservice eller oljeselskapsindeksen steg på oppgang i USA i går.

Frankfurt-børsen er ned 1,2 prosent 20 minutter før åpning i Oslo fredag, mens Eurotop 100-indeksen er ned 1 prosent.

De norske oljerelaterte aksjene i USA viste også en svak utvikling i USA i går både som følge av kursfall og kronestyrkingen utover kvelden. Både Hydro og Statoil endte lavere.

Tankaksjene kan også bli litt svake, men rapporter iMarkedet fikk fra skipsmeglere i går tyder på at VLCC-markedet snudde noe opp igjen etter ny fall på dagen torsdag. Spesielt Nordic American Tanker Shipping fikk juling i går.

Jinhui kan få et nytt løft i dag etter at TradeWinds har omtalt en hyggelig lengre slutning for et Jinhui-kontrollert skip.

To IT-selskaper har lagt frem tall før børs i dag.

Hands viste pluss på driften, men bunnlinjen var klart i minus etter nye ekstraordinære kostnader.

Office Line fortsatte å vise resultatfremgang, men veksten var avtagende i forhold til det selskapet klarte å levere i første kvartal.

Tandberg har fått bred omtale i Aftenporten i dag, hvor det understrekes at selskapet må begynne å fornye seg for å henge med i videokonferansemarkedet. I tillegg falt konkurrenten Polycom over 5 prosent på Nasdaq i går kveld.

Børsene morgen: Oljen gir nye fall

De asiatiske børsene fulgte USA ned i natt etter at oljeprisen steg til nytt rekordnivå.

De asiatiske børsene er nå på vei mot sin sjette uke på rad med fall, og Morgan Stanleys Asia-indeks er på vei mot den lengste perioden med ukentlige fall på 12 år ifølge Bloomberg.

Morgan Stanleys Asiaindeks var ned 1,2 prosent nå i morges, tynget spesielt av de asiatiske eksportaksjene som bilprodusenter og computerrelaterte aksjer.

Det er, som i USA i torsdag kveld, oljeprisen som sender børsene ned på frykt for at veksten i verdens økonomien vil bli hemmet.

Morgan Stanleys Asia-indeks er nå ned for sjette uken på rad med et fall så langt denne uken på 2 prosent. Den har ikke falt i så mange uker på rad siden de ti ukene med fall frem til 10. april 1992.

I Tokyo endte Nikkei 225-indeksen ned 0,8 prosent til 10.972,60 på fall for blant annet Toyota. I Sør-Korea var det også fall, med kraftselskapet Korea Electric Power i spissen som er storforbruker av olje.

Oljeprisen har fortsatt opp i elektronisk handel i morges, og ligger nå på 44,60 dollar for referanseoljen WTI.

Slutt USA: Verste fall siden mars

Ytterligere oppgang i oljeprisen sendte Dow Jones-indeksen ut i det største fallet siden mars.

Det var et voldsomt salg på slutten av børsdagen som sendte verdens mest fulgte aksjeindeksen ut i sitt største endags fall på fem måender. Dow Jones Industrial Average, som består av de 30 viktigste selskapene i USA, endte ned hele 1,6 prosent til 9.963,03. Dermed brøt den også den viktige psykologiske grensen på 10.000.

Igjen, slike det har vært også tidligere denne uken, var det oljeprisen som skapte uro på Wall Street. Etter et markert fall onsdag kveld, steg den til nye rekordnivåer i kveld. Amerikanske inevstorer frykter for hva den høye oljeprisen vil bety for verdens og USAs økonomiske vekst.

Det var også tungt på Nasdaq, som falt 1,8 prosent til 1.821,63. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,6 prosent til 1.080,70.

Oljeprisen steg voldsomme 3,7 prosent, og reverserte hele onsdagens fall og litt til, og september-kontrakten for referanseoljen WTI i New York endte på 44,41 dollar pr. fat.

I tillegg til oljeprisen er det usikkerhet rundt fredagens viktige arbeidsmarkedsrapport i USA som skapte nervøsiteten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere