RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Fredriksen dro i pluss

Sist oppdatert:
John Fredriksens Frontline dro Oslo Børs så vidt i pluss fredag
Det var særlig Frontline-aksjen som dro opp av de største aksjene på Oslo Børs fredag. Aksjen var opp 8,62 prosent til 94,50 kroner ved avslutningen. Det var meldingen om salg av fire skip som fikk Frontline-kursen til å løfte seg.

Også Tomra gjorde det bra på Børsen. Aksjen endte dagen opp 6,6 prosent til 35,50 kroner. Kursløftet kom etter at selskapet meldte om en storavtale med en nordisk butikk-kjedet. IR-ansvarlig Fredrik Witte sa samtidig til iMarkedet at bestillinger av automater fra tyske kjeder så ut til å dra ut i tid, og ville bli satt i gang fra sommeren.

Av de største aksjene på Børsen var særlig Norske Skog tung. Aksjen var ned 3 prosent til 95 kroner, på nye analysenedjusteringer.

Tandberg-aksjen var også tung fredag, og endte dagen ned 2,8 prosent til 28 kroner. iMarkedet skrev fredag formiddag at Tandberg trolig har fått for mye juling for sin guiding rundt andre kvartal. Poenget er at selskapet ikke har guidet i dollar, men i kroner og benyttet en fast dollarkurs ved guidingen. Analytikerne kan da ta for gitt at selskapet guider veksten i andre kvartal ut fra en dollarkurs på 7 kroner, og justere sin vekstanslag ut fra dette. Ut fra dette ligger dagens dollarkurs 3 prosent lavere enn nivået i guidingen.

Merkantildata-aksjen var også veldig tungt fredag. Selskapet kan bli saksøkt i en politirazzia, som fortoner seg meget merkelig. Politiet har gjort beslag i en server med kun 1.000 filer musikk og video. Dette er peanøtter for et dataintensivt selskap som Merkantildata. Politiet burde finne på viktigere gjøremål, ganske enkelt.

Ved avslutningen av børsen var de ledende europeiske aksjeindeksene mellom 1,5 og 0,5 prosent. Oljeprisen var samtidig 1,81 prosent 26,44 dollar.

Åpning USA: Svakt ned

S&P 500-indeksen var ned 0,4 prosent, og Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,4 prosent.

Før åpning USA: Flatt

Det peker mot en flat børsåpning på Wall Street fredag. Investorene forbereder seg på en langhelg med fridagen Memorial Day.

Markedet påvirkes av visse positive tilbakemeldinger om den amerikanske økonomien.

Oslo lunsj: Frontline drar opp Børsen

Ved lunsjtider var Hovedindeksen opp 0,4 prosent til 122,77 poeng.

Det var særlig Frontline som dro i positiv retning på Børsen. Aksjen steg hele 8 prosent til 94 kroner, og det var Alfred Berg som var mest aktive kjøper. Til tross for at VLCC-ratene løftet seg igjen, så det nesten ut som om enkelte av aktørene gjorde et aksjecase ut av Frontline-aksjen fredag.

I Tomra var det også oppgang til lunsj. Aksjen steg 4,2 prosent til 34,70 kroner etter at selskapet meldte om en storkontrakt med en nordisk kjede. IR-ansvarlig Fredrik Witte i Tomra sier imidlertid til iMarkedet det trolig ikke kommer bestillinger fra tyske kjeder før til sommeren.

Tandberg-aksjen holdt seg godt til lunsj, og det så ut til at investorene ikke legger mye i påstandene om endring av guidingen fra selskapet. iMarkedet meldte fredag morgen at selskapet ikke har endret guidingen i omsetningen fra kroner til dollar.

På taperlisten til lunsj var flere IT-selskaper. Visma falt tilbake etter at selskapet meldte om salg fra ledelsen. Merkantildata falt på politirazziaen knyttet til digital musikk og digital film hos datterselskapet Eterra. Hvis det stemmer at ansatte i selskapet har videreformidlet digitale filmer og musikk, som de ikke har rettigheter til, er dette så idiotisk at selskapet trenger en smekke på lanken. Hvis det ikke stemmer, tenker vi raskt på den høyprofilerte razziaen hos Tandberg. Det er klart at politimyndighetene må være ekstra varsomme i børsnoterte selskaper.

De ledende europeiske aksjeindeksene var ned 0,4 prosent til 1 prosent til lunsj fredag.

Åpning Oslo: Vinglete oppgang

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,3 prosent til 122,7 poeng etter ti minutters handel. Oppgangen var sterk med en gang, men i takt med at Europa-børsene falt tilbake, ser Oslo Børs ut til å svekkes nå.

Børsvinner er PGS, som er opp 5 prosent til 2,32 kroner, etter oppgang i USA i gr.

Frontline er også opp 5 prosent, til 91,50, til tross for at iMarkedet rett før børs meldte om labre VLCC-rater. Aksjen er mest omsatt på børsen, og Alfred Berg er største kjøper.

Tomra er opp 3 prosent til 34,30, etter melding om en intensjonsavtale på 100 millioner kroner med en skandinavisk kunde.

Gullmyggen IGE er børstaper, ned 6 prosent til 31 øre. Deretter følger Fred. Olsen Energy, som faller 4 prosent til 11 kroner, etter voldsom oppgang i går.

InFocus følger opp den svake utviklingen fra USA i går, og faller 4 prosent til 36,50.

Før Oslo: Moderat opp i Europa

Europeiske børser stiger moderat før børsstart i Oslo fredag, etter en god dag i USA.

Ledende europeiske børser er jevnt over opp i underkant av en halv prosent fredag.

De tyngste norske aksjene i USA steg i går, og endte alle over sluttkursen i Oslo. Det ligger dermed an til oppgang her hjemme også.

Her hjemme er det fortsatt fokus på omsetningsguidingen til Tandberg.

Fokus er det også på Bergesen. I dag går fristen ut for Sohmen-budet på selskapet. Alt tyder på stor aksept når det gjelder A-aksjene, men det er mer usikkerhet rundt B-aksjene. Som iMarkedet skrev i går har Folketrygdfondet, for eksempel, solgt sine A-aksjer, men ikke B-aksjene.

Farstad Shipping kjøper ut sin 50 prosents partner, britiske P&O, fra supplysatsningen International Offshore Services. Kjøpesummen er 560 millioner kroner.

I Tandberg, Tandberg Television, Tomra og Komplett har innsider Jan Chr. Opsahl solgt aksjer. Det kan tynge disse aksjene noe.

Det har vært politirazzia mot Merkantildata-datteren Eterra, på grunn av ansattes angivelige piratkopiering av musikk og film.

Børsene morgen: Oppgang på Asia- og USA-børsene

Det var oppgang på USA og Asia-børsene etter en positiv rapport fra økonomene.

Asiatiske ekportaksjer steg etter en rapport fra amerikanske økonomer økte optimismen om økt vekst i USA-økonomien de kommende månedene.

Den japanske Nikkei-indeksen var opp 1,78 prosent til 8.195 fredag morgen. Også på andre asiatiske børser var det oppgang.

Sør-Koreas Kospi-indeks steg hele 2,4 prosent, mens Hongkongs Hang Seng-indeks steg 1,6 prosent.

Slutt USA: Oppgang

Det amerikanske markedet gjorde det sterkt torsdag, tross terrortrusler og labre makrotall.

Et høyere antall søkere på ledighetstrygd enn ventet satte en dårlig tone for børsdagen, men indeksene steg likevel torsdag.

S&P 500-indeksen sluttet opp 0,9 prosent til 932, Dow Jones steg også 0,9 prosent, og sluttet på 8.594, mens Nasdaq klatret 1,2 prosent til 1.508.

Tobakksselskapet Altria, tidligere Phlip Morris, steg markant etter å ha vunnet en ankesak, etter først å ha blitt dømt til å betale 145 milliarder dollar i en av de utallige rettssakene mot amerikanske tobakksselskaper.

Biotech-aksjer var ellers blant vinnerne.

Ciena, som leverer utstyr for fibernett, falt markant etter å ha kommet med svake utsikter, men ellers var det en god dag for tech-sektoren.

Uvanlig er det ellers at aksjemarkedet stiger samtidig som de lange rentene fortsetter å falle til ekstremt lave nivåer, noe som indikerer svak tro på fremtiden for økonomien. Yielden på tiårige statsobligasjoner var i løpet av dagen nede på 3,32 prosent, det laveste nivået siden 1958.

Det virker som aksjemarkedet legger vekt på de positive signalene sentralbanksjef Alan Greenspan kom med i en tale tirsdag, mens rentemarkedet trekker frem de negative signalene, og frykter både deflasjon og resesjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere