RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Frontline og Ementor ledet opp

Sist oppdatert:
En sterk dag på Oslo Børs og hovedindeksen tippet igjen over 200-merket med Frontline og Ementor i spiss
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,8 prosent til 200,59 etter pen oppgang allerede fra åpning. Etter en stabil utvikling store deler av dagen, så skjøt hovedindeksen ny fart på ettermiddag blant annet drevet opp av tankaksjen Frontline.

Det har vært en bred oppgang på børsen som i stor grad har fulgt utviklingen ellers i Europa, hvor markedene etter pen oppgang i tidlig handel løftet seg ytterligere etter hvert som flere større amerikanske selskaper la frem tall tidlig på ettermiddag.

Resultatene var i all hovedsak klart bedre enn hva analytikerne hadde ventet seg, det gjelder blant annet tungvekteren General Motors, Bank One og farmasigiganten Pfizer.

Her hjemme var det stort fokus på Ementor i dag som la frem tall for første kvartal. Tallene var for engangs skyld bedre enn ventet, noe markedet også verdsatte. Aksjen steg markert fra åpning, og endte til slutt opp 13,3 prosent til 6,06 kroner.

Like godt ble ikke resultatene til Hands mottatt selv om selskapet viste overskudd for første gang på lenge. Aksjen ble til slutt sendt ned 2,5 prosent til 1,17 kroner.

Frontline som har vært litt tung de siste dagene, fikk fart i dag da tankmarkedet snudde svakt opp igjen etter en svak periode siden før påske. Klar oppgang i USA mandag kveld var starten, og her hjemme endte aksjen til slutt opp 8,2 prosent til 212 kroner, tross meldinger fra skipsmeglerhold om at oppgang ikke ser ut til å fortsette for øyeblikket. Nordic American Tanker Shipping fulgte etter og endte opp nær 18,6 prosent til ny all time high på 198 kroner.

Kenor-aksjen tok endelig til fornuft i dag, og kursen raste under den magiske grensen på 5,60 kroner etter å ha ligget langt over de siste dagene som følge av oppturen til Guinor i Toronto. Dessverre for de gjenværende norske Kenor-eierne så vil ikke bytteforholdet bli bedre enn 5,60 kroner i forbindelse med at det pliktige tilbudet settes frem, men heller ikke lavere. Aksjen endte ned 7,5 kroner til 5,45 kroner.

Reaksjonen på Ocean Rigs Barentskontrakt med Statoil og Norsk Hydro var ikke spesielt positiv tirsdag id et flere benyttet anledning til å ta gevinster etter rallyet som har vært i forkant av tildelingen. Raten var nok heller ikke like god som mange hadde håpet på. Ocean Rig endte ned 4,8 prosent til 20 kroner.

Tomra ble tung på ettermiddagen etter at EU-kommisjonen valgt å sette frem et ultimatum i forhold til landets pantesystem. Det fryktes at dette fører til ytterligere forsinkelser i prosessen med panteordning, og dermed forsinkelser for de store ordrene Tomra håper på fra det tyske markedet. Tomra endte ned 3,2 prosent til 32,90 kroner.

Åpning USA: Resultater løfter

De amerikanske børsene er svakt opp i tidlig handel etter en ny bunke sterke resultatrapporter

Dow Jones Industrial Average er opp 0,2 prosent etter ti minutters handel, mens den brede S&P 500-indeksen er opp 0,1 prosent.

På teknologibørsen Nasdaq har kursene løftet seg 0,2 prosent etter tall fra blant annet Lucent.

Det er imdilertid ventet en avventende utvikling i dag i det markedet venter på sentralbanksjef Alan Greenspans tale til Sentatet onsdag.

Før åpning USA: Mot opptur

Sterke resultater og positiv trend peker mot en positiv Wall Street-åpning tirsdag.

Det ligger an til en positiv åpning på Wall Street tirsdag.

En rekke sterke tall i forkanten av åpningen er også med på å bygge opp under en positiv børsstart tirsdag. Mest positiv har resultatrapporten fra General Motors vært så langt. Bilprodusenten oppjusterte også utsiktene for 2004 kraftig tirsdag.

Det kommer ingen makrorapporter fra det amerikanske markedet ved åpningen.

Lunsj: Holder oppgang

Hovedindeksen er opp 0,6 prosent til lunsj etter å ha disse nivåene allerede i tidlig handel. Utenom en liten svekkelse i forbindelse med fremleggelsen av en svak tysk forventningsindeks, så har kursene vært stabile utover formiddagen.

Det er heller ingen større endringer i kursene ute i Europa. Det tyske markedet ved DAX-indeksen har kommet seg opp igjen etter at ZEW-indeksen skuffet, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,7 prosent. Det er nærmest uendret fra tidlig handel.

Oljeprisen har sunket et par cent, men er stort sette uendret i forhold til utgangspunktet, det samme er dollar- og eurokursen.

Utenom Statoil, Tandberg og Tomra så er det en bred oppgang blant børslokomotivene på Oslo Børs med Frontline og Ementor i spissen. Statoil sliter med å stige videre etter den historiske toppnoteringen fredag, mens Tomra er preget av nervøsitet rundt et møte i EU-kommisjonen i dag.

Frontline stiger på meldinger om at tankmarkedet snudde svakt opp igjen i går kveld etter flere uker med svake ratefall og liten aktivitet. Kursen er opp 4 prosent til 204 kroner rett etter lunsj.

Dagens vinner er imidlertid Ementor etter at selskapet overrasket med bedre tall enn ventet for første kvartal Aksjen er opp 9,7 prosent til lunsj.

Goodtech og Birdstep er et par av de andre selskapene godt oppe på vinnerlisten etter å ha meldt om nye avtaler.

Q-Free er opp knappe 6 prosent til lunsj etter at selskapet meldte at de vurderer å gjennomføre en emisjon på 25 millioner kroner. Styret i selskapet vil bestemme seg i ettermiddag.

Gleden over Ocean Rigs Barentshavskontrakt ser ut til å bli kortvarig. Intensjonsavtale som ble meldt i går var både litt mindre enn ventet og etter all sannsynlighet priset inn i kursen på forhånd. Ocean Rig er ned drøye 3 prosent til lunsj.

Hands som også la frem tall før børs i dag har falt tilbake utover formiddagen etter å ha blitt sendt opp i tidlig handel. Aksjen er ned 0,9 prosent til lunsj.

Åpning Oslo: Ementor fører opp

Oslo Børs følger resten av Europa og er markert opp i tidlig handel.

Hovedindeksen er opp 0,6 prosent etter en halv times handel tirsdag. Det er en bred oppgang med teknologiaksjene i front etter at de fikk en rekyl på Nasdaq i går kveld.

Gode resultater fra både Ementor og Hands har bidratt til dagens oppgang og it-sektoren. Ementor la for første gang på lenge frem tall som var noe bedre enn ventet. Aksjen er vinneren i tidlig handel med en oppgang på knappe 10 prosent. Hands som la frem sitt første pluss resultat på lenge er opp en knapp prosent i tidlig handel.

Når det gjelder de tyngste aksjene på børsen så er det bred oppgang, og markedet ser ut til å følge utviklingen ellers i Europa.

Frontline leder an i oppgang blant tungvekterne etter at kursen fikk en rekyl på New York-børsen i går, og endte over 200 kroner etter flere tunge dager. Det har foreløpig ikke vært de store utslagene i stortankmarkedet, hvor ratene har sklidd nedover de siste ukene. Frontline er opp 3,5 prosent i tidlig handel.

Oljeaksjen CanArgo har fått et pent løft i dag etter at aksjen steg over 8 prosent i USA ig år kveld, og endte markert over kursen i Oslo.

Q-Free stiger også i tidlig handel tross en melding fra selskapet om at de vurderer en emisjon på 25 millioner kroner. Aksjen er opp 7,6 prosent etter å ha falt 22 prosent i etterkant av forrige ukes resultatvarsel.

Lakseaksjene er svakt ned i tidlig handel etter at eksportprisen på laks ser ut til å ha nådd et foreløpig tak, og falt 11 øre i forrige uke. Det viser tall SSB la frem i dag.

Før Oslo: Positiv åpning ventes

Det kan gå mot en positiv åpning på Oslo børs etter løft for de europeiske markedene i tidlig handel.

De viktigste europeiske børsene er klart opp i tidlig handel tirsdag etter flate til positive børser i USA og klar oppgang i Asia. Frankfurt-børsen er opp 0,9 prosent 20 minutter før åpning i Oslo.

På makrosiden har det ikke vært det store endringene i forkant av dagens handel. Oljeprisen har fortsatt å sige noe nedover, mens dollaren har styrket seg noe, og dermed demper mye av effekten av oljeprisfallet for de store selskapene som Statoil og Norsk Hydro

IT- og teknologiaksjer var de som trakk opp i USA i går, og Nasdaq endte opp hele 1,2 prosent i et eller ganske flatt amerikansk marked. Her hjemme er sektoren ventet å være i fokus etter at Ementor og Hands har lagt frem tall før børs. Begge selskaper er ventet å stige fra åpning i dag etter å ha overrasket markedet med bedre enn forventede tall.

Oljeselskapet Canargo fikk et nytt kraftig løft i USA i går, og kan ventes å stige på Oslo Børs fra åpning. Aksjen endte 60 øre over sluttkursen i Oslo i USA. Det er forventningen til børsnoteringen av CanArgo på Amex, samt positive nyheter fra Georgia som trekker opp.

Goodtech er en annen va småselskapene på Oslo Børs som kan regne med et løft i dag. Selskapet meldte om en større kontrakt før børs.

Frontline som har vært tung i flere dager fikk en rekyl i USA i går, og det kan gi oppgang etter at aksjen bunnet i går. Kursen løftet seg over 200 kroner igjen på New York-børsen.

Tomra er ventet å være nervøs id ag mens markedet venter på utfallet av et møte i EU-kommisjonen i dag. Der skal pantesystemet i Tyskland diskuteres, og i verste fall kan utfall blir en ny periode med usikkerhet rundt det tyske pantesystemet.

Børsene morgen: Oppgang i Asia

De asiatiske teknologiaksjene har fulgt utviklingen på Nasdaq i natt, noe som har gitt et løft til de asiatiske børsene.

Med en oppgang på 1,2 prosent for den amerikanske teknologibørsen Nasdaq mandag kveld var tonen satt for de asiatiske børsene i natt. Chipselskapene, sammen med forbrukerelektronikk, var blant sektorene som sendte de asiatiske børsene opp.

I det japanske aksjemarkedet var det teknologigiganten Canon, som sammen med Sharp, ledet markedet opp etter en tung utvikling rett over helgen. Nikkei 225-indeksen endte opp 1,6 prosent til 11.952,16,10 i Tokyo, etter å ha vært over 12.000 tidligere i sesjonen.

Positive analyser var også med på trekke opp teknologisektoren, blant annet Sør-Koreas chipflaggskip Samsung Electronics og japanske Sharp.

Morgan Stanleys Asia-indeksen er opp 1,4 prosent i morges etter en bred oppgang. Det er den største oppgangen på to uker.

Slutt USA: Tech tok igjen

Det ble igjen en blandet sesjon i det amerikanske aksjemarkedet som venter på Fedsjefens uttalelser

Rentefrykt fortsatt å herje i det amerikanske aksjemarkedet mandag kveld, selv om det var tegn på at rentespøkelset skulle gå inn igjen i skapet fredag. Dette første til en blandet utvikling for det brede markedet, mens teknologiaksjene slo tilbake etter fire strake dager med fall.

Verken en rekke med gode resultatrapporter eller en svekket dollar så ut til å kunne hindre rentefrykten herjinger med markedet. De amerikanske investorene venter på hva sentralbanksjef Alan Greenspan vil si i sin tale til senatet på onsdag for å få en bedre pekepinn i forhold til renteutviklingen fremover. Dow Jones Industrial Average endte til slutt ned 0,1 prosent til 10.437,78.

Det var halvlederaksjene som ledet Nasdaq opp i kveld, men det var ikke nok til å løfte det brede markedet. Nasdaq endte imidlertid opp hele 1.2 prosent til 2.020,41. Bioteknologi var den klart sterkeste sektoren i det amerikanske markedet, og sektoren steg 1,9 prosent på Nasdaq. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte opp 0,1 prosent til 1.135,70.

Oljerelaterte aksjer utviklet seg noe blandet i kveld uten å få de sterke signalene fra oljeprisen. Oljeserviceindeksen endte ned 0,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere