RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Frontline-rally

Sist oppdatert:
Det var aksjerally for John Fredriksen og Frontline-aksjen fredag. Hovedindeksen endte uken med oppgang
Hvis du sitter riktig i nyhetsstrømmen om rateutvikllingen i stortankmarkedet kan du gjøre en og annen kule på Oslo Børs. Ser man på Frontline-kursens utvikling historisk følger denne med få unntak utviklingen i VLCC-ratene.

Dette fikk vi nok et eksempel på på Oslo Børs fredag. iMarkedet meldte tidlig fredag om nye ratehopp, noe som fikk Frontline-kursen til å løfte seg. Senere på dagen ble det meldt om ytterligere løft i VLCC-ratene, og Frontline-kursen løftet seg videre. Til slutt endte Frontline-kursen opp hele 10,2 prosent til 86,50 kroner.

Utviklingen i hovedinvesteringen til superriking John Fredriksen var hovedårsaken til Oslo Børs’ meget gode dag fredag. Til slutt endte Hovedindeksen opp 1,4 prosent til 120,88 poeng.

Av de største aksjene på Oslo Børs var det kraftig løft i Tomra-aksjen på slutten av dagen. Det var særlig meglerhuset First som dro opp kursen. iMarkedet kjenner ikke nyheter fra det tyske markedet, men tipsene går mot nye analyseoppdateringer fra meglerhuset (uten at vi har sjekket dette nøye). Tomra-aksjen endte til slutt opp 6,1 prosent til 36,30 kroner.

Ellers fortsatte trolig finske Fortum å kjøpe mer aksjer på Oslo Børs fredag. Det var høyst sannsynlig Odin Fondene og Nordstjernen som stod for hoveddelen av storposten som gikk over børs fredag.

På vinnerlisten fredag var også, og igjen, Tandberg Data. Selskapet la frem resultater torsdag som fikk aksjen til å løfte seg.

På taperlisten fredag var Tybring-Gjedde. Selskapet meldte om en storemisjon før børsåpningen, og noen investorer kastet ut aksjene sine. Tybring-Gjedde-aksjen falt 17 prosent til 0,49 kroner fredag.

Ved avslutningen på Oslo Børs var DAX-indeksen i Frankfurt opp 0,8 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,9 prosent.

Åpning USA: Opp igjen

Det startet positivt i USA fredag ettermiddag. Dermed snudde stemningen på Børsene etter en dårlig kursutvikling torsdag.

Dow Jones-indeksen var opp 0,5 prosent til 8.516,51 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen var opp 1 prosent til 1.504,72 poeng.

Før åpning USA: Mot oppgang

I forkanten av åpningen på Wall Street ligger det an til en positiv åpning. Positive uttalelser fra blant annet PC-selskapet Gateway og chipselskapet nVidia ført til at Nasdaq-indeksen og teknologisektoren vil lede an oppgangen fredag ettermiddag.

- Investorene ser ut til å forsøke å ta markedet høyere i dag, men det er svært mye motstand og mange villige selgere, sa en megler til nyhetsbyrået Reuters i forkanten av åpningen.

Oslo lunsj: Frontline-rallyet fortsetter

John Fredriksens Frontline kom i fokus da det ble meldt om ny rateoppgang i stortankmarkedet. Etter at iMarkedet sendte ut nyhetene om rateslutning (i flash-nyhetene) gikk kursen i taket. Ved lunsj lå Frontline-aksjen med en oppgang på 8 prosent til 84,50 kroner.

Det er også hyggelig oppgang for Fedriskens andre børsnoterte rederi, Golar LNG, etter at de fikk en viktig tillatelse i Mexico. AKsjen er opp 3,5 prosent til 44 kroner.

Fedrisken er også sentral aksjonær i Aktiv Kapital som la frem tall før børs i dag. Aksjen er ned 2,50 kroner, men justert for utbytteutbetaling på 3 kroner, har markedet sendt aksjen opp 50 øre etter tallene.

Tandberg Data fortsatte oppgangen fredag. Aksjen var opp hele 12 prosent til 9 kroner på Oslo Børs. Det var tallene torsdag som dro opp aksjekursen til selskapet.

På tapersiden er Ekornes på listen. Investorene ser ut til å ha blitt skuffet av resultatet for første kvartal, og har justert for utbytte, sendt aksjen ned 1,50 kroner til 87 kroner. iMarkedet meldte torsdag om at Ekornes leverte meget gode tall for første kvartal, men at analytikerne hadde ventet seg enda bedre i kvartalet.

Det var oppgang i Fast og Opticom til lunsj fredag. Oppgangen i Fast kom til tross for at Overture meldte om det lille teknologiselskapet MRTs søksmål mot salget av Fast-eierandelene.

Visma, som flagget en eierandel på 30 prosent i SuperOffice, var svakt tilbake på Børsen. SuperOffice er opp 2,9 prosent ved lunsjtider.

Det var ikke noen nyheter ute om hvem som var kjøperen av den store Hafslund-posten, som gikk over børs før åpningen fredag, ved lunsjtider.

Hovedindeksen var opp 0,4 prosent til lunsj fredag.

Åpning Oslo: Rally i Frontline

Det var rally i Frontline-aksjen etter åpningen. En sterk slutning i VLCC-markedet (stortank) fikk investorene til å kaste seg over Frontline-aksjen. Etter åpningen var Frontline-aksjen opp 7 prosent til 84 kroner.

I Tandberg Data fortsatt også oppgangen fredag. Selskapet har vært en av børsvinnerne den siste måneden på Oslo Børs.

Tybring-Gjedde-aksjen falt som en stein etter åpningen. Det var emisjonsmeldingen til selskapet som førte til kursfallet, og aksjen var ned hele 22 prosent til 0,46 prosent etter åpningen. Tybring-Gjedde ønsker å hente inn 100 millioner kroner gjennom en fortrinnsemisjon.

Det ble omsatt en ny storpost i Hafslund fredag morgen. Det er trolig fondene som har valgt å selge sine aksjer i Hafslund.

Fjord kom med resultater for første kvartal fredag. Investorene valgte å sende aksjen ned hele 7,4 prosent til 1,50 kroner etter åpningen.

Ekornes, som skuffet litt med sine kvartaler torsdag ettermiddag, falt nesten 7 prosent.

Før Oslo: Europa opp

Europeiske børser er jevnt over opp en halv time før start på Oslo Børs. Unntaket er Paris, som er noe ned.

Her hjemme har flere selskaper kommet med kvartalstall, men ingen av de tyngste kanonene.

Tybring-Gjedde melder at minus er snudd til pluss, samt om ny finansiering.

Aktiv Kapital fortsetter å levere resultatvekst. Veidekke tynges av et svakt boligmarked.

Ellers melder Visma at selskapet har kjøpt seg videre opp i SuperOffice.

Overture, som kjøpte deler av virksomheten til Fast, har gått ut og kommentert søksmålet norske MRT Micro har reist fordi de mener å ha rettigheter til Fast-teknologi.

Børsene morgen: Fall i USA - Asia opp

Det var børsfall i USA torsdag kveld. I Asia var det imidlertid børsoppgang fredag.

Både i Hongkong og Tokyo var det børsoppgang fredag.
Det japanske aksjemarkedet ble løftet for sjette dag på rad etter at myndighetene meldte at de vil møtes for å avhjelpe problemene i aksjemarkedet.

Nikkei-indeksen steg 1,5 prosent til 8.152,10 poeng. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 1,5 prosent til 9.030,80 poeng.

Kveld USA: Tunge børser

Det amerikanske aksjemarkedet falt torsdag kveld, og trekkes ned av nedgraderinger av AT&T og McDonalds.

Etter en svak åpning hadde det amerikanske aksjemarkedet, og da spesielt Dow Jones-indeksen, en knekk utover torsdagskvelden.

Det var en negativ analyse på telegiganten AT&T og en nedgradering av gjeldsratingen til hamburgekjeden McDonald som trakk mest ned. Flyselskapene, meglerbransjen og biotech var andre svake sektorer i USA torsdag kveld.

Greie omsetningstall fra en rekke av de stor detaljhandelskjeden publisert torsdag, sendt detaljhandelssektoren opp. Dette tross de svake arbeidstallene som ble presentert før åpning torsdag. Antallet førstegangsøkende var i snitt for de fire siste ukene det høyeste på et år.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte ned 1,13 prosent til 1.489,69 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen endte ned 1,01 prosent til 920,27 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere