RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: God avslutning

Sist oppdatert:
Oslo Børs falt de tre første dagene denne uken, men hentet seg noe inn igjen fredag
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,78 prosent til 159,77 på noe tynt volum, Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1,6 milliarder kroner, det svakeste volumet denne uken.

Det var en noe famlende start etter det terrorbaserte fallet i USA torsdag kveld. Men så tok både Oslo og de europeiske børsene seg opp før lunsj. Oppgangen fortsatte på slutten av dagen da det var klart at de amerikanske børsene startet opp.

Flere børslokomotivene bidro til oppgangen i dag, og spesielt Telenor og Statoil trakk opp med oppgang på henholdsvis 2,1 og 1,7 prosent.

Blant finansaksjene var spesielt Storebrand igjen i fokus i dag. Flere store poster i tidlig handel, blant annet solgt av Skandia Liv, satte fart i kursen. Skandias salg av en post på 492.800 aksjer i dag kan imidlertid få følger for det svenske livselskapet.

Det ble i ettermiddag sendt ut en flaggemelding fra Skandia og forvalter DnB Asset Management om salget av posten, men det viser seg at de ikke hadde flagget kjøpene tidligere i uken som brakt Skandia over 10 prosent. Det er også uklart hvordan dette stiller seg i forhold til eierskapsbegrensingene i norske finansforetak Børsen opplyste til iMarkedet at de vil undersøke saken. Storebrand endte opp 2,5 prosent til 41,80 kroner.

Aker Kværner endte opp 1,4 prosent til 113 kroner i dag på kontraktsnyheter og muligheten for en stor fjerningskontrakt i Nordsjøen.

CorrOcean ble en av vinneraksjene fredag etter at salget av AIS-divisjonen ser ut til å ha gått i orden. Kursen endte opp 7,3 prosent til 2,95 kroner.

Stolt Offshore skjøt i været i dag også etter at selskapet meldt at de vil komme med guiding i slutten av november, etter gjeldsforfallet 26. november. Markedet har tolket som at en løsning kan være på vei for den finansielle krisen. Aksjen endte også godt over sluttkursen i Oslo i USA i går. Stolt Offshore endte opp 8,1 prosent til 16 kroner.

Domstein-aksjen fikk på sin side medfart i dag etter fremleggelsen av svake tall og melding om en emisjon på 50 millioner kroner på kurs 6 kroner. Aksjen endte ned 5,4 prosent til 7 kroner.

Lerøy Seafood Group fikk et løft i ettermiddag da det ble klart at de får kjøpe Nye Midnor-konsernet 20 millioner kroner billigere enn først avtalt med selger Sparebanken Midt-Norge. Aksjen endte opp 3,4 prosent til 30,30 kroenr

John Fredriksens selskaper på Oslo Børs var blant de tyngste i dag, spesielt Golar LNG og Northern Offshore var på vikende front. Golar falt etter meldinger om at de har nye problemer med prosjektet i Mexico. I tillegg hadde ikke konsernsjef Tor Olav Trøim noen nyheter om kontrakter og prosjektene i et intervju med TradeWinds publisert i dag.

Northern Offshore er for øyeblikket i konflikt med sine betalingsforpliktelser, men håper å få på plass nok cash til å innfri rentebetaling som forfalt i forrige uke innen fristen på 30 dager. Det er nå emisjonsfrykt i aksjen som fra før er utbombet. Northern Offshore endte ned 7,6 prosent til 1,10 kroner, mens Golar falt 3,8 prosent til 2,20 kroner til 78,25 kroner etter en opphenting på tampen. Frontline og Northern oil også på taperlisten fredag.

Flere optimister gikk inn i gamblingaksjen Crystal Production i dag og kursen var en periode opp mer enn 40 prosent før den kollapset på tampen av dagen. Kursen endte ned 6,7 prosent til 56 øre. Det 30 øre over hva Aktiv Kapital skal være villige til å betale i forbindelse med et pliktig tilbud som vil bli fremsatt om kort tid.

Åpning USA: Moderat opp

USA-børsene åpner som ventet moderat opp fredag.

Etter ti minutter er S&P opp 0,3 prosent, Dow Jones opp 0,2 prosent og Nasdaq 0,5 prosent i pluss.

Før USA: Svakt positivt

Det går mot en svakt positiv åpning i USA på en nyhetsfattig dag.

Med en moderat oppgang i Europa som bakteppe og terrorbasert fall i går ser det ut til at det går mot en svakt positiv åpning for de amerikanske børsene fredag.

Førhandelen mot de amerikanske aksjeindeksen peker også i retning av en svakt positiv åpning. Teknologiaksjene kan få et lite løft etter positive signaler fra Intelsjefen Craig Barrett i går.

Representanter for sentralbanken Federal Reserve har også vært ute i dag og uttalt seg positivt om landets økonomi.


Lunsj: På stigende kurs

Terrorfrykten i aksjemarkedet ser ut til å avta, og børsene Europa er på stigende kurs i formidag.

Det gjelder også Oslo Børs som etter en flat åpning er opp 0,5 prosent frem til lunsj.

Det er de tunge aksjene på børsen som nå trekker markedet opp, både Norsk Hydro, Statoil, Telenor og DnB er en prosent eller mer.

Royal Caribbean Cruises har også nær utlignet fallet i tidlig handel, som ble utløst av terrorfrykt i aksjehandelen i USA.

Frontline har derimot falt noe tilbake tross rater som fortsatt ligger på rekordsterke nivåer. Det har imidlertid vært flere negative analsyer ut etter tredje kvartalstallene og fokuset er i økende grad på de mer langsiktige negative utsiktene for bransjen. Aksjen ned 0,7 prosent til lunsj.

Domstein har falt tungt etter aksjen til slutt ble handlet på Oslo Børs. Svake tredje kvartalstall og en rettet emisjon på kurs 6 kroner er hovedårsakene til at aksjen er ned 6,7 prosent.

De andre aksjene tilknyttet John Fredriksen er også tunge i dag, spesielt gjelder Northern offshore som fortsatt ikke har klart å gjøre opp renteforfallet 15. november. Selskapet lever på nåde fra kreditorene, deriblant Fredriksen.

Golar LNG er ned hele 3,8 prosent i dag til 77 kroner etter stort fall fra åpning i dag. Konsernsjef Tor Olav Trøim i Golar har uttalt til TradeWinds i dag at de fortsatt ser på oppkjøp i markedet, men signaliserte ikke noe nytt kontraktstatusen til rederiet som har flere nybygg uten kontrakter under ferdigstillelse i Sør-Korea. Det skal også være ute negative meldigner rundt prosjektfremdriften i Mexico. Alfred Berg er tunge på selgersiden i aksjen i dag.

En rekke ev teknologiaksjen på Oslo Børs har fått et løft i dag etter positive signaler fra Intelsjef Craig Barrett.

Crystal Production er blant børsvinnerne så langt i dag i det investorer gambler på at Aktiv Kapital kan bli presset til å gi ett høyere pliktig tilbud enn de 25 ørene de har gitt for aksjene hittil.

Ute i Europa er de størst børsene opp og Eurotop 100-indeksen er opp 0,4 prosent til lunsj.

Åpning Oslo: Flatt som ventet

Oslo Børs følger utviklingen i resten av Europa og har åpnet tilnærmet flatt fredag.

Hovedindeksen er etter drøye 20 minutters handel opp marginale 0,1 prosent etter nærmest sidelengs utvikling siden åpning.

Det er Norsk Hydro og Telenor som sammen med finansaksjene, Tandberg og Frontline som trekker opp i tidlig handel.

Royal Caribbean Cruises er derimot ned en drøy prosent etter å ha falt på terrorfrykt i USA i går kveld.

Aker Kværner er opp 1,1 prosent i tidlig handel etter meldinger om at selskapet sammen med partnere skal ligge best an i konkurransen om en større fjerningskontrakt på Ekofisk-feltet.

Global Geo-Services er som ventet opp fra åpning i dag etter å ha meldt nye seismikksalg og utsikter til ytterligere 70 millioner kroner i uplift-inntekter. Aksjen er opp 6,6 prosent i tidlig handel.

Gamblingen på et bedre oppgjør for Crystal Production-aksjene er også fortsatt i gang. Det er ventet at Aktiv Kapital i løpet av de par neste dagene vil utløse tilbudsplikten i Crystal, og aksjeloven åpner for at tilbudskursen kan ligge høyere enn hva Aktiv har gitt for sine aksjer. Aksjen handles nå på 65 øre, mens Aktiv har gitt 25 øre for sine aksjer.

Domstein som har meldt om svake tall og en emisjon på 50 millioner kroner før børs i dag er fortsatt ikke handlet. Kjøperkursen ligger på 6,80 kroner, 60 øre under gårsdagens sluttkurs. Emisjonen skal settes på 6 kroner.

Ute i Europa er de viktigste børsene marginalt ned klokken 10:30, Frankfurt er ned 0,2 prosent.

Før Oslo: Flat åpning ventes

De europeiske børsene er nærmest uendret en halvtime før åpning i Oslo etter terrorutløste fall i USA i går.

Det foreligger få klare signaler på utviklingen på Oslo Børs en halvtime før åpning, og de viktigste europeiske børsene er nær uendret klokken 9:30.

Dollaren har styrket seg marginalt mot den norske kronen, og ligger på 6,87 kroner fredag morgen. Det er ingen større endringer i oljeprisen.

Domstein har vært ute med de viktigste selskapsnyhetene før børs i dag. Selskapet la frem et nytt svakt resultat, og har i tillegg vedtatt en emisjon på 50 millioner kroner for å bedre balansen. Emisjonskursen er satt til 6 kroner, og deler av emisjonen skal gjøres med fortrinn mot dagens aksjonærer. Sluttkursen i går var på 7,40 kroner. Aksjen kan komme under press.

Blom har også lagt frem tall for tredje kvartal. De var igjen i minus, og samtidig signaliserer selskapet at det kan komme tapsavsetninger i fjerde kvartal.

Aker Kværner kan få et lite løft etter at bransjeavisen Upstream skriver at konsernet kan bli vinner av fjerningskontrakten på Ekofisk.

Royal Caribbean Cruises falt tungt i USA i går på grunn av terrorbombene i Tyrkia. Aksjen endte nær tre kroner under sluttkursen i Oslo. Det ventes en svak åpning for aksjen.

På den positive siden finner vi Crew Development og GGS. Crew fikk et kraftig løft i Toronto i går, og endte for første gang på lenge over sluttkursen i Oslo. Vanligvis er det en spread på omkring 25-30 øre i favør kursen i Oslo.

GGS kunne i morges melde om en ny kontrakt på PC-2000-studien, verdt 2 millioner dollar med utsikter til mer.

Teknologiaksjene kan få et lite løft i dag etter at Intel-sjefen Craig Barrett etter børs i USA var ute med positive kommentarer til markedet fremover. Tandbergs konkurrent Polycom fortsatte å stige i USA i går tross generelt fall for teknologisektoren.

Børsene morgen: Asia ned på terrorbomber

De asiatiske børsen var i likhet med resten av de internasjonale børsene preget av gårsdagens bombeaksjoner i Tyrkia.

Tokyo-børsens Nikkei 225-indeks endte til slutt ned marginale 0,1 prosent til 9.852,83, mens den brede Topix-indeksen endte opp 0,3 prosent etter positive kommentarer fra den japanske sentralbanken.

Den amerikanske dollaren satte ikke sitt preg på utviklingen i natt etter at svekkelsen tidligere denne uken sendte de japanske eksportaksjene ned.

De resterende asiatiske børsene var i likhet med USA og Europa preget av terrorbombene i Tyrkia i går, og endte stort sett noe lavere.

Det store unntaket var Seuol-børsen hvor sterke BNP-tall for Sør-Korea trakk opp. Kospi-indeksen endte opp 0,2 prosent til 770.

Slutt USA: Tilbake i rødt

De amerikanske aksjeindeksene endte igjen i rødt torsdag.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,9 prosent til 1.881,92 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent til 1.033,65 poeng. Dow Jones-indeksen falt 0,7 prosent til 9.619,42 poeng.

Dermed endte aksjeindeksene igjen i rødt, etter at markedet balanserte rundt nullnivået hele dagen.

Tidlig på dagen ble markedene rystet av flyuhellet som førte til at terrorberedskapen ble koblet inn i Det hvite hus. I tillegg til dette smalt det nye bomber i den tyrkiske byen Istanbul torsdag. Etter at uhellet knyttet til Det hvite hus ble løst, ble det aksjerally på Wall Street. Rallyet holdt altså ikke ut dagen. Til slutt ble markedet påvirket av kursfall innen tourist-relaterte aksjer og løft i oljeprisen. Dollarfrykten virket også igjen inn på markedet.

Dollaren svekket seg mot yen og euro i løpet av torsdagen. I råvaremarkedet i New York falt oljeprisen 30 cent til 31,77 dollar, som likevel er en sterk oljepris. Gullprisen falt 1,10 dollar til 393,70 dollar.

Tilbake i aksjemarkedet steg Walt Disney-aksjen i forkant av selskapets resultatrapport. Den kom etter børsslutt torsdag.

Til tross for en sterk kvartalsrapport falt Hewlett-Packard-aksjen i den offisielle handelen torsdag. Hewlett-Packard-aksjen falt 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere