RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Hydro dro ned

Sist oppdatert:
Hydro dro Oslo Børs i minus ved avslutningen på børsuken
Det endte i rødt på Oslo Børs på en ellers rolig dag. Hovedindeksen endte ned 0,4 prosent til 227,05 poeng.

Det var særlig tungvekterne Hydro, Tandberg og Frontline som dro ned indeksen.

Hydro-aksjen falt kraftig etter at IR-avdelingen til selskapet startet en telefonrunde til analytikerne i forbindelse med tredje kvartalsrapporten. Til iMarkedet sier IR-direktor Idar Eikrem i Hydro at man har "minnet" analytikerne på visse ting i forkanten av kvartalsrapporten. Han avviser bestemt at selskapet har guidet ned analytikerne, slik enkelte i markedet har forstått det som.

Hydro endte dagen ned 1,7 prosent til 508 kroner.

Tandberg-aksjen var også ned fredag, og endte dagen med et fall på 3,2 prosent til 60,25 kroner. Her ser det ut til at flere og flere analytikere har blitt forsiktige i forkanten av tredje kvartalstallene. iMarkedet skrev i går at meglerhuset First advarer mot problemer i forbindelse med innføringen av Tandbergs MXP-plattform. iMarkedet skrev også at Carnegie mener usikkerheten rundt MXP-innføringen er overdrevet.

Frontline-aksjen falt tilbake 1,4 prosent til 355,50 kroner, til tross for nye knallsterke ratemeldinger.

På vinnerlisten blant de mest omsatte aksjene var Tomra og Jinhui. Tomra-kursen gikk kraftig etter at Bundesrat tok opp pantesaken til saksbehandling den 15. oktober. Til slutt endte Tomra-aksjen opp 4,5 prosent til 25,40 kroner.

Jinhui-aksjen steg 3,7 prosent til 14 kroner fredag. Kraftig oppgang for bulkratene og skipsaksjene i det Fjerne Østen satte fart i Jinhui-aksjen

Dagens taper ble Vmetro med et fall på 6,4 prosent til 27,60 kroner. Øverst på vinnerlisten var Guinor etter en oppgang på 12,2 prosent til 5,24 kroner.

Åpning USA: Laber start

Nasdaq åpnet ned en tredjedels prosent ved åpning mens S&P 500 er ned en tiendelssprosent. Dow Jones er like mye ned.

Skuffende jobbtall fra USA kombinert med gevinstssikring gjør at markedet roer seg ned før helgen.

I Europa følger markedet nedover og både tyske DAX og franske CAC 40 er ned 0,6 prosent.

Før USA: Jobbtall tynger

Det ligger an til et fall på USA-børsene, med rundt en kvart prosent for den brede S&P 500-indeksen og nær en halv prosent for Nasdaq, viser futurehandel på aksjeindeksene.

Stemningen snudd brått fra positiv til negativ etter overraskende svake sysselsettingstall for september, som ble offentliggjort klokken 14:30 norsk tid.

Etter lunch: Stabilt sideleie

Oslo Børs har krabbet noe tilbake etter en tøff start - Hydro-fallet preget markedet.

Aktiviteten har vært laber på børsen fredag rundt lunch. Aksjene har kommet noe tilbake etter fallet ved åpning men Oslo Børs er klart svakere enn utlandet. Hovedindeksen er ned en halv prosent til 226,92 mens OMX indeksen i Stockholm er opp labre 0,13 prosent. Ellers i Europa er det oppgang – men bare marginalt.

Det er Norsk Hydro som bidrar til å holde Oslo Børs i rødt fredag formiddag etter spekulasjoner og rykter om at selskapet mente estimatene var for høye. Dette ble på det sterkeste tilbakevist av selskapet – som iMarkedet skrev om tidligere i dag.

Norsk Hydro handles til 508,5 koner – ned 1,55 prosent – etter å ha blitt handlet helt nede i 502 kroner tidligere i dag.

Det er gullselskapet Guinor som har hatt størst oppgang, med 12,21 prosent til 5,24 kroner aksjen, mens Unitor også opplever oppgang med 7,69 prosent til 42 kroner. Begge aksjene handles på tynne volumer.

Ellers opplever Kværner, Tomra og Catch godt drag, med oppgang på henholdsvis 6,67 prosent, 5,35 prosent og 5,16 prosents oppgang.

Blant taperne finner man IT-selskapet WiCom (-4.44 prosent), Consorte Group (-4.26 prosent), ContextVision (-3,97 prosent), Hands (-2,70 prosent) og Stolt-Offshore (- 2,93 prosent).


Åpning Oslo: Kalddusj

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,8 prosent til 226,2 poeng etter en halv times handel fredag.

De tunge norske aksjene som er notert i USA, endte i går klart lavere enn i Oslo, og det var derfor ventet et fall fra start.

Oljeprisen har også falt noe tilbake i dag. Den amerikanske WTI-oljen for novemberlevering omsettes nå på 52,39 dollar fatet, mot 52,67 som sluttnotering på energibørsen i New York i går.

Europa-børsene er så langt marginalt i minus, jevnt over.

Hydro er mest omsatt, ned 1,7 prosent til 508 kroner. Statoil er ned 0,7 prosent til 102,25 kroner.

Frontline går mot strømmen, og stiger 0,6 prosent til 362,50 kroner, som er ny rekord, på meldinger om knallsterket stortankrater.

Børsvinner er Guinor, som stiger 9,2 prosent til 5,10 kroner, etter at aksjen endte mye høyere på Toronto-børsen i går enn i Norge.

Teco stiger 8,9 prosent til 4,90 kroner, på melding om en avtale i Iran.

Jinhui stiger 5,2 prosent inspirert av bulkrater og utviklingen for morselskapet på Hongkong-børsen.

Børstaper så langt er Findexa, som er ned 3,3 prosent til 23,60 kroner, noe som er ny bunnrekord for aksjen.

Akver Kværner er ned 0,9 prosent, etter melding om at ChrevronTexaco har satt LNG-prosjektet Port Pelican på hold. AkerKværner er dypt inne i dette prosjektet.

Før åpning Oslo: Mot nedgang

Det ligger an til en negativ åpning på Oslo Børs fredag.

Oslo Børs peker mot en negativ åpning fredag.

De amerikanske børsene fikk en solid nedtur torsdag, og nedgangen fortsatte i den uoffisielle handelen på Wall Street etter børsslutt.

I Europa startet også de ledende aksjeindeksene ned. FTSE-indeksen i London var ned 0,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,4 prosent. I Paris var CAC-40-indeksen ned 0,4 prosent.

Av selskapsspesifikke nyheter kan trekkes frem at ChevronTexaco har satt Port Pelican-prosjektet på hold. Dette kan slå negativ ut for Aker Kværner.

Fast-aksjen kan dras opp av enda en ny kontrakt.

Ellers meldte børsnykommer Teco om en solid reforhandling av Iran-kontrakten til selskapet.

Børsene morgen: Solid nedtur

Asia-børsene fulgte etter den solide nedturen på Wall Street tordag.

Fredag morgen var Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 1 prosent til 13.192,12 poeng, mens Nikkei-indeksen i Japan var ned 0,4 prosent til 11.313,12 poeng.

Slutt USA: Solid nedtur

Flere faktorer ser ut til å ha spilt inn. Oljeprisen endte også i dag over 52 dollar, noe som totalt sett er negativt for det amerikanske aksjemarkedet.

Den amerikanske referanseoljen WTI steg 65 cent til 52,67 dollar, etter tidligere å ha touchet 53 dollar for første gang i historien.

Et par negative selskapsnyheter trakk ned farmasisektoren. Både Merck og Pfizer falt på negative nyheter rundt sikkerheten for medisiner selskapene står bak.

Det meldes også nervøsitet i forkant av de månedlige sysselsettingstallene som kommer i morgen, fredag.

Til slutt endte S&P 500 ned 1,0 prosent til 1.131, Dow Jones falt 1,1 prosent til 10.125, og Nasdaq falt 1,1 prosent til 1.949 poeng etter syv dager med oppgang

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere