*Nettavisen* Nyheter.

Slutt Oslo: Hydro-rally mistet oppdrift

Oslo Børs endt marginalt i pluss mandag, etter at et tidlig Hydro-rally mistet farten

19.05.08 00:56

Oslo Børs hovedindeks sluttet mandag opp absolutt marginale 0,12 prosent til 189,10 poeng. Dagen begynte med en solid oppgang, men det dabbet av på en litt impulsløs dag.Børsene i USA er stengt i dag, og investorene fikk dermed ikke noen retningslinjer fra verdens ledende finansmarked. I Europa er bildet litt blandet. Det er beskjedne endringer jevnt over, men Stockholmsbørsen er solid i pluss.Kronen hadde en merkelig utvikling i dag, med en kraftig og brå styrkelse på morgenen, før den skled nedover igjen utover dagen.På selskapsfronten var fokus i dag på Norsk Hydro, som kom med sine tall for fjerde kvartal. Jevnt over var resultatrapporten bedre enn ventet på de fleste punkter, og aksjen var en stund opp over 2 prosent, før den falt tilbake. Fasit ble en oppgang på marginale 0,1 prosent til 464,50 kroner.Dette er likevel den høyeste sluttnoteringen noen sinne for Reiten & Co. Ikke minst gir analytikerne skryt til landbruksdivisjonen, som nå skal skilles ut som eget børsnotert selskap under navnet Yara.Verre gikk det med en annen av børsens definitive tungvektere, Telenor, som falt 1,3 prosent til 47,20 kroner. Aksjen fortsetter dermed den negative trenden, som for mange kom overraskende fredag, etter det de fleste mente var gode kvartalstall.Derimot utmerket trauste Orkla seg med en oppgang på 3,10 prosent til 166,50 kroner. Stein Erik Hagen og Christen Sveaas, som tidligere har vært i tottene på Orkla-ledelsen, har nå klaget på at tidligere konsernsjef Jens P. Heyerdahl har brukt representasjonslokalene på Borregaard Hovedgård. Kanskje investorene lukter et nytt aksjonæropprør i Orkla?Børsvinner ble oljemyggen CanArgo, som er en favoritt blant tradere, og som steg 14,8 prosent til 5,28 kroner. Selskapet fikk nylig på plass en ny finansieringspakke, noe som blir ansett som positivt.Finansselskapet Acta er også i en kraftig stigende trend, og er i dag opp 7,4 prosent til 3,65 kroner. Siden i fjor vår er aksjen tidoblet, etter kraftig resultatforbedring og store innsidekjøp.Farmasiselskapet Axis-Shield falt 4,5 prosent. iMarkedet skrev i dag at meglerhuset Terra Fonds har nedjustert aksjen etter en skuffende forskningsrapport.
Lunsj Oslo: Oppgangen dabber av

Utover formiddagen mandag har Oslo Børs mistet litt av oppdriften.Oslo Børs startet dagen stert, inspirert av sterke Hydro-tall, men har nå mistet mye av futten. Hovedindeksen er nå opp 0,2 prosent til 189,2 poeng.Hydro er meste omsatt, og nå opp 0,8 prosent til 478 kroner.Telenor fortsetter nedgangen fra fredag, med 1,3 prosent til 47,20 kroner.Frontline stiger 1,2 prosent til 206 kroner, uten at det er lett å finne bakgrunnen for det i ratebildet.Det er generelt små utslag for de tunge aksjene, på en dag som etter hvert vil bli preget av at USA er stengt i dag på grunn av President's Day.CanArgo er saftig opp med 13 prosent til 5,22 kroner, etter også å ha gått solid i USA.En annen aksje som fortsetter å gå er Acta. Etter gode tall og store innsidekjøp er aksjen solid opp den siste uken. I dag stiger Acta 6,5 prosent til 3,62 kroner, som er den høyeste kursen siden sommeren 2002. Fra bunnen i fjor vår er aksjen tidoblet.Det er et blandet bilde på Europa-børsene. London er litt ned, Paris litt opp, mens Frankfurt og Stockholm er lite endret.
Åpning Oslo: Hydro løfter

Sterke tall fra Hydro bidrar til å løfte Oslo Børs mandag.Etter 25 minutters handel mandag er Oslo Børs hovedindeks opp 0,5 prosent til 189,8 poeng.Hydro er foreløpig opp 2,1 prosent til 484 kroner, som er tidenes høyeste notering. Oppgangen kommer etter kvartalsrapport fra selskapet i dag tidlig.Telenor, derimot, fortsetter å falle, etter sin rapport fredag. I dag er aksjen ned 1,1 prosent til 47,30 kroner, og er mest omsatt på børsen.Meglerhus som typisk har store, internasjonale kunder fortsetter å pøse ut Telenor-aksjer. Største selgere i dag er Lehman Brothers, fulgt av Alfred Berg.Ellers fortsetter rallyet i CanArgo, som i takt med utviklingen i USA, stiger 12 prosent til 5,15 kroner.Før Oslo: Fokus på Hydro

Kvartalsrapporten til Hydro står i fokus før start på Oslo Børs.Foreløpig er det små utslag på Europa-børsene mandag. Det, kombinert med få nyheter og stengte USA-børser i dag, gjør at fokus blir på Hydros kvartalsrapport som kom en halv time før børsstart.Tallene var bedre enn ventet på alle linjer i regnskapet for fjerde kvartal, men guidingen på olje- og gassproduksjonen for 2004 var svakere enn ventet.Kronen styrket seg plutselig for få minutter siden, og gikk fra rundt 6,92 til 6,86 mot dollar, noe som ikke er positivt for Oslo Børs.Ellers vil det fortsatt være oppmerksomhet rundt Telenor, som fredag var kraftig omsatt og falt markant etter kvartalstall som de fleste mente var gode. Imidlertid varslet Telenor økning i investeringene i 2004, noe som kan ha gjort enkelte betenkte. Dessuten var det trolig massiv gevinstsikring, ikke minst fra utlendinger, etter kraftig oppgang, og i forkant av et angivelig planlagt statlig nedsalg i vår.Aker Kværner kan få hjelp av en melding på NRK om at oppdragene på Aker Stord på Kristin-plattformen blir mye større enn Statoil tidligere har indikert.Forviklingene etter utdelingen av det stor IT-kontrakten til det nye sykehuset i Trondheim fortsetter. Helsebygg vil fortsatt ha Telenor i stedet for Ementor, til tross for at Ementor har fått medhold i saksbehandlingsfeil ved tildelingen.Canargo fortsatte sitt voldsomme rally i USA, og endte opp 10 prosent til 5,33 kroner i det amerikanske gråmarkedet. Aksjen endte i Oslo på 4,60 kroner.Børsene morgen: Flatt i Asia, stengt i USA

Det er en flat utvikling på Asia-børsene mandag, i forkant av en fridag i USA.Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt mandag 0,1 prosent til 10.549 poeng.Det er en avventende handel i Asia i dag. På øvrige Asia-børser er et jevnt over små utslag. Enkelte børser, som Hongkong er i pluss, andre, som Singapore i minus, men utslagene er små.USA-børsene er stengt i dag på grunn av President's Day.Fredag var det nedgang på USA-børsene. S&P 500 falt 0,55 prosent til 1.145,81, Dow Jones var ned 0,62 prosent til 10.627,85, mens Nasdaq endte ned 0,97 prosent til 2.053,56 poeng.Fredagens handel ble tynget av et par makrotall: Et uventet stort handelsunderskudd og en klart skuffende februarmåling av The University of Michigan Consumer Sentiment.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.