RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: I pluss tross svake tall

Sist oppdatert:
Til tross for svake amerikanske jobbtall viste Oslo Børs styrke fredag
Klokken 14.30 kom det jobbtall fra amerikanske myndigheter. Tallene var klart svakere enn markedet hadde ventet, noe som førte til at Hovedindeksen og de internasjonale børsene falt tilbake.

Mot slutten av fredagens handel på Oslo Børs viste imidlertid markedet styrke, og fallet ble moderat. Dette er en klar indikasjon på styrken i aksjemarkedet om dagen. Indeksen endte fredagen opp 0,18 prosent til 178,13 poeng.

På Oslo Børs var det Storebrand, Tandberg og Ementor som trakk opp blant de tyngste aksjene. Storebrand-aksjen er nå nesten alles yndling og blir ansett som den klareste oppkjøpskandidaten på Oslo Børs i 2004, og Storebrand-kursen steg hele 3 prosent til 46,90 kroner

Tandberg ble løftet av optimisme rundt selskapets kvartalstall og kronesvekkelse. Meglerhuset Alfred Berg stod for nesten 50 prosent av nettokjøpene i Tandberg-aksjen fredag. Tandberg endte opp 3,3 prosent til 55,25 kroner

Ementor dras opp av optimisme rundt at Hands-styreformann Riulf Rustad krøp til korset og betalte ut 12 millioner kroner til Ementor fredag. Samtidig håper investorene på at Ementor vil vinne sykehuskontrakten til sentralsykehuset i Trondheim. Kontrakten avgjøres på tirsdag. Ementor-aksjen endte dagen opp hele 5,2 prosent til 6,24 kroner

Aller øverst på vinnerlisten fredag var P4-aksjen. Store innsidekjøp fra styreformann Jens Kristian Thune og adm. direktør Kalle Lisberg bidro til oppgangen i P4-aksjen. Til slutt endte aksjen opp 19,77 prosent til 5,27 kroner.

Lakseaksjene var under press fredag. For fiskeselskapet Lerøy var det kursfall etter at investeringsselskapet Ferd solgte 2,5 millioner aksjer. Til slutt endte aksjen ned 1,83 prosent til 37,50 kroner. For resten av laksesektoren på børsen var det negative oppslag om oppdrettslaks og truslen fra skotske redere som dro ned.

NTB skrev fredag morgen at amerikanske forskere advarte mot å spise oppdrettslaks mer enn én gang i måneden. Oppslaget ble tilbakevist fra bransjeorganisasjonen FHL, som viste til norske forskere. Aftenposten skrev på sin side fredag at skotske oppdrettere vil kreve at det innføres straffetoll mot norsk oppdrettsfisk fra og med mai.

Ut over dagen fredag ga investorene blaffen i presseoppslagene, og Fjord-aksjen endte flatt.

På taperlisten fredag var Opticom-aksjen, hvor flere investorer fikk høydeskrekk. iMarkedet refererte torsdag Opticom-topp Robert Keith på at det ikke er noen nyheter ute i forhandlingene med Intel. Opticom-aksjen falt tilbake 3 prosent til 129 kroner.

Golar-aksjen var også tung fredag, og falt tilbake hele 4,81 prosent til 108,75 kroner. Hovedårsaken til fallet var en analyse referert av nyhetsbyrået Reuters. Nyhetsbyrået skrev fredag at Det Houston-baserte analysehuset Stanford Group Company kutter anbefalingen på Golar LNG til hold fra kjøp med begrunnelse i at kursmålet på kort sikt på 17 dollar er passert.

Åpning USA: Nedgang

De ledende amerikanske aksjeindeksene startet dagen med fall. Det var særlig arbeidsmarkedsrapporten, som ble offentliggjort klokken 14.30 norsk tid, som førte til kursfallet.

I tillegg til dette er investorene i tvil om at det amerikanske aksjemarkedet har løftet seg nok for denne gang.

Dow Jones-indeksen startet dagen med et fall på 0,69 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,88 prosent. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,62 prosent.

Før åpning USA: Mot fall

Det ligger an til et fall i det amerikanske aksjemarkedet etter åpningen fredag. Det er den skuffende arbeidsmarkedsrapporten fra USA som vil føre til kursfallet.

Etter rapporten falt de amerikanske aksjefuturene sterkt. S&P 500 aksjefuture for mars falt 5,30 poeng, mens Nasdaq-futuren falt 13 poeng.

Oslo lunsj: Sterkere enn Europa

Mens det var en flat tendens for de ledende europeiske børsene til lunsj fredag, var Oslo Børs videre opp. Ved lunsjtider steg Hovedindeksen 0,4 prosent til 178,39 poeng.

En ny runde med lave inflasjonstall i Norge øker sjansen for rentekutt i slutten av januar, og dermed blir rentemarkedet enda mindre attraktivt som alternativ til aksjer. Pristallene medførte også fall i kronekursen, noe som er positivt for norske eksportbedrifter.

Oppgangen kom etter en positiv utvikling for tungvekteren Storebrand og kraftig kursløft for Ementor. I Storebrand er det positive meglerhus og investorer som løfter aksjen. Nesten alle har nå Storebrand som en av de klareste oppkjøpskandidatenen i det norske aksjemarkedet. Til lunsj steg aksjen nye 2,9 prosent til 46,80 kroner.

Ementor-aksjen steg etter at selskapet fikk inn 12 millioner kroner fra Hands. Dermed legges striden mellom Ementor-sjef Arne A. Jensen og Hands-styreformann Riulf Rustad død.

Investorene i Ementor-aksjen håper også på at selskapet vil vinne den mye omtalte sykehuskontrakten med sentralsykehuset i Trondheim. Denne kontrakten avgjøres på tirsdag.

På taperlisten til lunsj var de lakserelaterte aksjene Lerøy og Domstein. Lerøy-aksjen falt på nedsalg av investeringsselskapet Ferd. I tillegg var ABG Sundal Collier i går ute med en nedjustering av sin anbefaling på aksjen.

Dessuten var hele laksesektoren presset av nye anklager fra amerikanske forskere mot oppdrettslaks. Aftenposten skrev videre på fredag at skotske oppdrettere er klar med nye straffetiltak mot norske oppdrettere. Straffetiltakene i EU kan komme allerede i mai, skriver avisen.

iMarkedet skrev fredag at Ocean Rigs forsøk på å kuppe en dypvannsborekontrakt ved å gjøre riggen Eirik Raude canadisk ikke har falt i god jord hos befrakteren Marathon Oil, som ikke ønsker å bli påtvunget riggen. Marathon Oil er nå irritert over Ocean Rigs handlemåte. Ocean Rig-aksjen reagerte lite på meldingen og var moderat opp til lunsj.

Åpning Oslo: Moderat opp

Oslo Børs steg 0,1 prosent til 177,95 poeng etter åpningen fredag. Dermed fulgte Oslo Børs utviklingen til de ledende aksjeindeksen Europa på formiddagen.

Etter åpningen var det et blandet bilde blant de største aksjene på børsen. Telenor-aksjen var moderat opp, og fortsatte dermed løftet etter de positive Nokia-tallene torsdag.

DnB Nor var moderat ned, og trykket på aksjen fortsatte dermed. iMarkedet skrev torsdag at meglerhuset ABG Sundal Collier nedjusterte DnB Nor-aksjen til Hold.

Taperne etter åpningen var lakseaksjene Fjord og relaterte Lerøy. Sistnevnte ble presset ned etter at investeringsselskapet Ferd solgte 2,5 millioner aksjer i selskapet. Ellers ble laksesektoren presset av anklagene mot oppdrettslaks (se under) og en artikkel i Aftenposten, hvor det hevdes at skotske oppdrettere er rede med nye straffekrav mot norske oppdrettere i EU.

På vinnerlisten etter åpningen var Storebrand og Ementor. Førstnevnte er nå blitt den nye finansyndlingen til meglerhusene, som holder selskapet som en av de klareste oppkjøpskandidatene i det norske aksjemarkedet.

Ementor-kursen løfter seg etter at selskapet har fått inn 12 millioner kroner fra Hands. Videre løftes kursen av forventningene til den mye omtalte sykehuskontrakten til sentralsykehuset i Trondheim. Kontrakten avgjøres på tirsdag.

Før åpning Oslo: Mot oppgang

Det blir trolig en positiv start på Oslo Børs fredag. Positiv utvikling i USA og de asiatiske børsene dro de europeiske børsene moderat opp i forkanten av åpningen på Oslo Børs.

Torsdag fikk Oslo Børs en moderat positive sluttnotering etter at særlig DnB Nor-aksjen tynget Hovedindeksen. iMarkedet skrev torsdag at meglerhuset ABG Sundal Collier var ute med en nedjustering av DnB Nor-aksjen, noe som dro ned DnB Nor-kursen. Kurspresset på DnB Nor vil trolig være mindre fredag.

For Statoil-investorene kan det være verdt å merke seg at Shell-aksjen har falt kraftig fredag morgen. Shell har nedjustert det selskapet vurderer som påviste oljereserver, noe som har blitt negativt mottatt av investorene.

Lakseaksjene er under press fredag. Aftenposten meldte fredag at skotske oppdrettere er klare med nye straffetiltak, som kan gjøres gjeldende i EU fra og med mai i år. Videre meldte NTB at amerikanske forskere mener at oppdrettslaks er kreftfrembringende hvis man spiser dette mer enn én gang i måneden. Utspillet er avvist av det amerikanske næringsmiddeltilsynet.

iMarkedet meldte fredag morgen at Stolt-Nielsen skal være nært salg av sin comtainerdivisjon.

For øvrige har dollaren det siste døgnet fortsatt å svekke seg mot euro. Kronen, derimot, er omtrent likt mot dollar men har svekket seg mot euro det siste døgnet.

Børsene morgen: Nasdaq gjennom 2.100 - Nikkei videre opp

Den japanske Nikkei-indeksen fikk et løft av de positive signalene fra telekom-kjempen Nokia. Nokia kom med et positivt resultatvarsel torsdag ved lunsjtider.

Nikkei-indeksen ble også løftet av at den japanske sentralbanken solgte yen fredag. Indeksen endte dagen opp 1,2 prosent til 10.965,05 poeng. Dette var det fjerde uken på rad med oppgang for Nikkei-indeksen.

Det japanske markedet vil for øvrig være stengt for ferie mandag.

Slutt USA: Nasdaq brøt 2100

Det ble nok en dag med opptur for teknologiaksjene med telekomsektoren i spissen etter at finske Nokia ved lunsjtider norsk tid kom med et positivt resultatvarsel. Nasdaq, som har steget i et ellers flatt amerikansk aksjemarked denne uken, endte opp 1,1 prosent til 2.100,25. Det er første gang dette nivået brytes siden 3. juli 2001.

Det ble også oppgang ellers i markedet trukket opp av teknologi og IT. Honeywell og Hewlett-Packard var fremst blant bluechips-aksjene på New York-børsen. Det positive resultatvarselet fra konsumvaregiganten Procter & Gamble trakk også opp, og dempet effekten av en noe negative omsetningsoppdatering fra Wal-Mart.

Dow Jones Industrial Average steg 0,6 prosent til 10.592,44. Det var enorm aktivitet på New York-børsen torsdag, som logget sitt høyeste volum på 14 måender.

Det brede markedet, representert ved S&P 500-indeksen steg, 0,5 prosent til 1.131,91.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere