RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Investorene i godlynne

Sist oppdatert:
Kjøperne hoppet ned fra gjerdet og sendte Oslo Børs oppover fredag. Det var særlig rally for finansaksjene
Det var ny rally i finansaksjene fredag. Etter at fusjonsforslaget mellom DnB og Gjensidige Nor ble lagt frem har aksjekursen gått rett opp. Fredag endte DnB-aksjen opp 8,10 prosent til 30,70 kroner, mens Gjensidige Nor-aksjen endte opp 7 prosent til 215 kroner.

Det er kjøper interesse både fra norske investorer og store internasjonale investorer. Dette er det beste tegnet på at fusjonen ser ut til å være finansielt smart.

Storbrand-aksjen gjorde det også bra fredag, men oppgangen var langt lavere enn tilfellet var for Gjensidige Nor og DnB. Storebrand-aksjen endte opp 2,6 prosent til 23,10 kroner.

Ellers på vinnerlisten fredag var EDB-aksjen. Kursen steg som en konsekvens av fusjonen mellom Gjensidige Nor og DnB. Investorene tror at bankfusjonen vil gi positivt bidrag til omsetningen til EDB på kort sikt. På lengre sikt kan det imidlertid være negativt for EDB, som er driftspartner med begge bankene.

Av de store aksjene på Oslo Børs var Statoil den store taperen fredag. Aksjen endte dagen ned 2,6 prosent til 55,50 kroner. Det var det kraftige fallet i oljeprisen som var årsaken til Statoil-fallet. Gode signaler for oljekundene fra Saudi og USA dro ned oljeprisen.

Ellers på taperlisten fant vi mye omtalte Birdstep. Aksjekursen endte faktisk under emisjonskursen på 10 kroner, og sluttet på 9,80 kroner etter 20 prosents fall fredag. Lesere av iMarkedet fikk vite om emisjonen i Birdstep allerede torsdag kveld. Selskapet falt etter misnøye blant investorene om gjennomføringen av emisjonen og spørsmålstegn knyttet til innsidere i selskapet.

Hovedindeksen endte dagen opp 1,6 prosent til 104,18 poeng.

Åpning USA: Oppgang

De ledende amerikanske aksjeindeksene startet dagen i pluss fredag. Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,3 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite var opp 0,4 prosent.

Dermed fortsatte den gode børstrenden fra torsdag kveld på Wall Street.

Før åpning USA: Mot ny oppgang

Det ligger an til en positiv åpning på de amerikanske børsene fredag ettermiddag.

Dermed kan oppgangen etter gårsdagens rally fortsette. Torsdag sluttet markedet med et rally, som investorene ikke har opplevd på de siste fem månedene. Dow Jones-indeksen steg 3,6 prosent i går. Nasdaq-indeksen steg 4,8 prosent torsdag.

Oslo lunsj: Oppgangen holder

Hovedindeksen holdt seg frem til lunsj, og var opp 1,5 prosent til 104,09 poeng.

Det var de store tunge selskapene som løftet seg på Oslo Børs. Med unntak av Hydro og Statoil var det god oppgang for alle de største aksjene. RCL-aksjen var påå 4,3 prosent til 98,50 kroner.

Redusert krigsfrykt ført til oppgang for cruiseaksjene.

Frontline-aksjen var opp 3 prosent til 84,50 kroner. Svært gode VLCC-rater oppnådd i Den arabiske gulf for reiser både østover og vestover løftet Frontline-aksjen.

For fusjonskameratene DnB og Gjensidige Nor var det videre oppgang fredag. Disse aksjene har i forkant av fusjonsmeldingen falt på usikkerhet rundt bankenes eiendomsportefølje. Nå ser det ut til at investorene mener finansaksjene bør reprises. Storebrand var også opp 4 prosent ved lunsjtider fredag.

På vinnerlisten til lunsj var EDB-aksjen høyt oppe. Selskapet drifter bankløsningene til både DnB og Gjensidige Nor. Investorene håper på at en fusjon vil føre til økt IT-aktivitet fra de to selskapene. På lengre sikt er imidlertid en fusjon negativt for IT-selskapene.

Øverst på taperlisten til lunsj var Birdstep. Aksjekursen til teknologiselskapet, som drifter med mobile løsninger og små databaser, falt 15 prosent til 10,40 kroner. Emisjonskursen til selskapet var på 10 kroner.

Merkantildata-aksjen var også svak til lunsj, og falt 0,5 prosent til 3,65 kroner. Markedsaktørene tolker uttalelser fra Eterra-sjef Steinar Sønsteby til nyhetsbyrået TDN Finans for noen dager siden, som et skjult resultatvarsel. Her sa han at Irak-krigen ført også til usikkerhet blant IT-kundene.

Åpning Oslo: Rett opp

Hovedindeksen på Oslo Børs startet med sterk oppgang fredag. Indeksen var opp 1,7 prosent til 104,3 poeng etter åpningen.

Av de tyngste aksjene på Oslo Børs var det særlig RCL som trakk i positiv retning. RCL-kursen var opp 4,8 prosent til 99 kroner. Aksjen gjorde det også svært godt i det amerikanske aksjemarkedet torsdag kveld.

Frontline og Tandberg gjorde det også godt etter åpningen. Det ventes videre løft i tankratene fredag, noe som dro opp Frontline-kursen. For Tandberg var det rekyl etter at aksjen har blitt tynget av en rekke mer eller mindre løse rykter.

DnB- og Gjensidige Nor-aksjen fortsatte opp fredag med kursløft på henholdsvis 2 og 1,33 prosent.

To av IT-bransjens utbombede aksjer, EDB og Nera, løftet seg kraftig i fredagsrallyet.

På tapersiden var Birdstep høyt oppe. Aksjekursen falt 13,1 prosent til 10,60 kroner. Dette var likevel over emisjonskursen, som var gjort til 10 kroner.

Før Oslo: Nytt rally i Europa

Ledende Europa-børser er opp 1-2 prosent fredag morgen, etter at USA fulgte opp gårsdagens eventyrelige rally i Europa (se under).

Her hjemme meldte iMarkedet i går ettermiddag at det jobbes med en emisjon i Birdstep. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

Ellers er fokus på Gjensidige NOR og DnB. De fleste mener det er gunstig for bankene, politikerne er jevnt over positive, men konkurransemyndighetene er skeptiske.

Oppgangen i USA trakk flere norske aksjer klart over sluttkursen i Oslo. RCL sluttet for eksempel langt over Oslo-slutt.

Ellers har både olje og gull falt klart det siste døgnet.

Børsene morgen: Kraftig oppgang

Europa og USA steg radikalt torsdag. Asia følger pent opp fredag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg 1,7 prosent til 8003 poeng, og klarte dermed å kreke seg over 8000-grensen.

Også på andre asiatiske børser er oppgangen jevnt over i samme størrelsesorden.

Fokus er på håpet om at det kan bli oppnådd et kompromiss og en rask avklaring av Irak-situasjonen.

Slutt USA: Rally så det holder

Det var et realt rally på USA-børsene torsdag, men det konkrete grunnlaget er vanskelig å se.

Det er ikke lett å forstå dagens børser. Torsdag raste de europeiske børsene nærmere 5 prosent, mens USA endte opp. Torsdag steg de ledende børsene i Europa mellom 6 og 7 prosent, og oppgangen fortsatte i USA.

Og det uten at det egentlig har kommet særlig mange viktige, fundamentale nyheter – hverken i går eller i dag.

I USA endte til slutt S&P 500-indeksen opp 3,5 prosent til 832 poeng, Dow Jones steg 3,6 prosent til 7.822, mens Nasdaq la på seg hele 4,8 prosent til 1.341.

Alt var mot normalt torsdag. I tillegg til at børsene gikk som raketter, styrket dollaren seg, mens olje og gull falt markant.

Fokus er, som vanlig på Irak, men nå ser man kompromissmuligheter, og det er også meldinger om at deler av Iraks hær skal være innstilt på å overgi seg – en kort krig, altså.

Det hele er – som vanlig den siste tiden – temmelig vagt.

En melding på Reuters om at en visedirektør i den britiske sentralbanken har uttalt at verdens sentralbanker har diskutert tiltak mot fallet i aksjemarkedene, bidrog trolig også til oppgangen.

Skal man se på den konkrete nyhetsstrømmen i USA i dag, er det faktisk en overvekt av negative momenter.

Detaljhandelen for februar var svak, og arbeidsledigheten viser ikke tegn til å synke.

I tillegg falt Hewlett-Packard etter at selskapets tall for kontantstrøm i siste kvartal ble justert ned.

Meglerhuset Charles Schwab & Co. advarte for andre gang på en måned om at analytikernes estimater ligger for høyt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere