RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: IT-ledet an

Sist oppdatert:
Det var kraftig oppgang for de IT-relaterte aksjene fredag etter flere resultater
Pengene strømmer inn i aksjemarkedet, det er hovedindeksen på Oslo Børs et helt klart vitne på.

Hovedindeksen steg 1,03 prosent fredag, og har dermed gjennomført en hel handelsuke uten negativ utvikling.

Det var teknologi som var den virkelige vinneren i dag. Blant annet kunne kartselskapet Blom, Tandberg Television og Telecomputing alle vise til knallsterk utvikling. Aksjene steg henholdsvis 18,7, 14,5 og 13,5 prosent og prydet dermed topplisten på børsen.

Hallelujastemning var det også blant aksjonærene i Teco Marine, som steg 11,6 prosent mens riggselskapet Sevan steg 6,6 prosent.

Å være taper på en dag som denne må uten tvil medfølge ond smak i munnen. Å sitte i en aksje som melder om lavere overskudd enn ventet, og derav mister over 18,6 prosent av verdien på noen få timer – det er til å spy av. Tecnors aksjonærer opplevde nettopp dette fredag.

At konsernsjef Erik Thorsen gav seg i Tomra fikk aksjen til å falle 1,75 prosent, mens ett selskap som de siste ukene er kjent for å stige på lederskifter, Orkla, endte uendret.

Statoil og Hydro steg begge hyggelige 1,5 prosent og 2,2 prosent, mens Tandberg ASA steg 6,2 prosent etter at selskapet la frem tall som ble oppfattet negativt blant flere torsdag etter børs.

Blant meglere iMarkedet.no har snakket om spekuleres det i at selskapet selv kjøper tilbake aksjer – og dermed holder kursen i positivt farvann.

Blant de mest omsatte aksjene finner vi bare DnB NOR på minussiden. Aksjen endte ned 0,9 prosent.

Åpning USA: Flatt

Den svake jobbrapporten fra USA var med på å holde igjen Wall Street fredag etter åpningen.

Alle de ledende aksjeindeksene startet dagen flatt etter noen minutters handel.

Før åpning USA: Svekket av jobbrapport

Optimismen i forkanten av den amerikanske børsåpningen ble hvisket vekk etter den svake jobbrapporten fredag. Dermed lå det an til en flat børsåpnng på Wall Street.

Klokken 14.30 norsk tid kom det tall over blant annet den amerikanske sysselsettingens vekst i januar.

Lunsj Oslo: Nye rekorder

Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 0,5 prosent, og ligger rett over 248, slik den også gjorde på det sterkeste torsdag før den falt tilbake.

Det er satt nye historisk toppnotering i dag intradag på 248,29, 8 basispunkter over torsdagens topp. Holder dagens oppgang har Oslo Børs steget hver dag denne uken med en samlet oppgang på 2,5 prosent.

Statoil og Hydro som fikk juling i går er igjen med på å dra markedet fredag, sammen med blant annet Frontline, DnB Nor, Orkla og Petroleum geo-services.

Kartselskapet Blom er vinneren for andre dag på rad etter at analysehuset Orion gikk ut med en sterk anbefaling på aksjen torsdag. I går gikk aksjen 16 prosent, og den er opp nye 13 prosent fredag.

Tandberg-selskapene er blant mest fokuserte i dag etter flere ulike nyheter.

Tandberg Television er vinneren etter at de har kommet med en positiv kommentar til resultatet, samt at deres oppkjøp N2 Broadband ble noe billigere enn ventet. Aksjen er opp over 10 prosent til lunsj.

Tandberg åpnet litt tungt i dag etter fremleggelsen av fjerde kvartalstallene etter børs torsdag, men har komemt seg utover formiddag på bra volum. Aksjen er uendret klokken 12.

Tandberg Data er ved lunsjtider også uendret etter å ha kommet med en resultat oppdatering før åpning i dag.

Det ble i dag kjent at Tomra-sjef Erik Thorsen fratrer toppjobben i panteselskapet. Meldingen har senket Tomra-kursen omkring 1 prosent så langt fredag.

Inkassoselskapet Aktiv Kapital som har fått en del juling i forkant av fjerde kvartalstallene, falt videre etter at tallene ble kjent i dag. Aksjen er ned 2,5 prosent ved lunsjtider.

Det er oppgang også ellers i Europa i dag , blant annet er Frankfurt opp 0,6 prosent, mens Londonbørsen er opp 0,4 prosent.


Åpning Oslo: Tandberg-fokus

Oslo Børs åpner solid i pluss mens det er mye fokus på Tandberg-selskapene.


Det ble en hyggelig oppgang for Oslo Børs fredag. Aksjene på hovedindeksen stiger 0,42 prosent.

Det er mye fokus på nesten samtlige Tandberg-selskapene fredag.

Torsdag etter børs leverte Tandberg ASA tall for fjerdekvartal, som øyensynlig skuffet markedet. Aksjen er ti minutter etter åpning ned 2,54 prosent og er dagens taper så langt.

Tandberg Television kom med et positivt resultatvarsel for fjerdekvartal, og aksjen er opp hele 8,4 prosent og troner vinnerlisten bare slått av Telecomputing (opp 12,5 prosent etter resultat) og Corrocean (opp 9,18 prosent etter avtaleinngåelse).

Tandberg Data kom med resultatvarsel på grunn av inkludering av Tandberg Storage i regnskapene fra 4. kvartal av. Aksjene går imidlertid motsatt vei. Tandberg Data er opp 0,54 prosent mens Tandberg Storage er ned 1,42 prosent.

Statoil og Hydro er henholdsvis uendret og opp 0,71 prosent mens Frontline fortsetter oppgangen og er opp 1,82 prosent. Tomra faller 1,42 prosent etter melding om at konsernsjefen går av.

I London er FTSE-100 indeksen opp 0,35 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,65 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen opp 0,62 prosent.

Før åpning Oslo: Oppgang i Europa

Det kan gå mot en blandet åpning på Oslo Børs, med mye fokus på Tandberg-selskaper.

Tandberg ASA leverte tall etter børs torsdag, og tallene viste svekkelse for selskapet.

Det kan bidra til fall fredag. Fredag morgen kom Tandberg Data med det som bare kan se ut som et resultatvarsel for fjerdekvartal, etter at de må inkludere Tandberg Storage i sitt regnskap.

Statoil og Hydro kan falle videre etter laber utvikling i oljeprisen torsdag, mens Telecomputing kan få et løft på resultater og den største avtalen noen sinne. Selskapet kunne i dag melde om avtale med svenske TV4.

EDB har også inngått en ny bankavtale, noe som kan virke positivt på kursen samtidig med at flere meglerhus er ute med positive analyser på selskapet.

Uansett vil markedene avvente Non-farm payrollstallene som kommer klokken halv tre fra USA. Det er ventet at amerikanske myndigheter vil melde om 200.000 nye jobber i januar.

I Europa er FTSE-100 indeksen i London opp 0,26 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,40 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen opp 0,56 prosent.


Børsene morgen: Ned i USA og Asia

Japanske aksjer falt fredag ledet av finansaksjer, som også slet med formen torsdag. Nikkei 225 falt 0,25 prosent mens den brede Topix-indeksen falt omtrent tilsvarende.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley falt 0,3 prosent, og har denne uken falt like mye.

Slutt USA: Nedgang

Det ble fall i USA ledet av dårlige resultater fra Amazon.com. Aksjen falt 16 prosent og dro med seg Nasdaq-indeksen, som falt 0,84 prosent.

Dow Jones falt 0,03 prosent mens S&P 500 falt 0,28 prosent. WTI-olje for levering i mars falt til 46,45 dollar fatet - ned en fjerdedels dollar.

Produktivitetstallene var heller ikke egnet til å imponere markedet torsdag, og flere tok ut penger fra markedet etter oppgang de siste dagene i påvente av sysselsettingstall fra USA fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere