RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Juleferie i pluss

Sist oppdatert:
Hovedindeksen tok juleferie i pluss etter et fantastisk år på Oslo Børs
Norske investorer kunne ta juleferie med en Oslo Børs som igjen viste styrke. Hovedindeksen endte dagen nok en gang i pluss, om en bare svakt opp. Ved avslutningen var indeksen opp 0,1 prosent til 236,94 poeng.

Investorene ved Oslo Børs har opplevd mye oppgang i år, med en 40 prosents oppgang for Hovedindeksen i år. Bare siste uken er indeksen opp nye 2 prosent, til tross for et markert fall i oljeprisen.

I London torsdag var Brent-oljen ved avslutningen på Oslo Børs på vei mot å bryte 40 dollarsmerket. Brent-oljen var det ned 0,4 prosent til 40,48 dollar.

Fallet i oljeprisen var med på å dra ned Statoil-aksjen 0,8 prosent til 95,75 kroner, mens Hydro falt 0,8 prosent til 479 kroner.

Det var overraskende høye oljelagere i USA som var med på å dra ned oljeprisen og oljerelaterte aksjer torsdag. Oljelagrene ødela også julefesten en smule for Frontline-aksjonærene torsdag.

Frontline endte ned hele 3,9 prosent til 299 kroner torsdag. Men aksjonærene i Frontline har et fantastisk jubelår på Oslo Børs, så det er sikkert ikke mange som gråter over en liten nedgang.

Ellers var Ementor fortsatt i støtet torsdag, etter ansettelsen av ny toppsjef. Ementor-aksjen steg nye 5,4 prosent til 2,92 kroner.

iMarkedet-redaksjonen ønsker alle investorer ved Oslo Børs god jul.

Åpning USA: Blandet

Som ventet ble det en blandet åpning på Wall Street torsdag ettermiddag norsk tid.

Mens både den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen var opp 0,2 prosent, var den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen ned 0,1 prosent rett etter åpningen.

Før åpning USA: God makropakke

I forkanten av åpningen på Wall Street serverte amerikanske statistikk-myndigheter en god makropakke for investorene. Særlig økningen i ordreinngangen for varige goder i november var bedre enn ventet.

Les om makrotallene her:

God ordreinngang i USA i november
Amerikansk forbruk som ventet
Færre amerikanske arbeidssøkende

Til tros for en respektabel makropakke før åpningen lå det an til en blandet åpning på Wall Street torsdag. Det brede markedet pekte svakt opp, mens teknologiaksjene pekte svakt ned.

Oslo lunsj: Nedgang

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,2 prosent til 236,16 poeng til lunsj. Det var særlig det markante fallet i oljeprisen etter høye amerikanske oljelagertall, som dro ned.

Ved lunsjtider var Brent-oljen ned nye 0,7 prosent 40,35 dollar i London. Dette var en av hovedårsakene til at Statoil-aksjen var ned 1,6 prosent til 95 kroner, mens Hydro falt 0,8 prosent til 479 kroner ved lunsjtider.

De høye oljelagertallene førte også til at Frontline-aksjen falt 2,7 prosent til 302,50 kroner til lunsj. Høyere lagere kan føre til mindre etterspørsel etter tanktransport fra Midt-Østen, noe som slår negativt ut på Frontlines inntjening.

På vinnerlisten til lunsj var IT-selskapet Ementor. Selskapet har steget kraftig i etterkant av ansettelsen av Telenor-mannen Jo Lunder onsdag.

Birdstep-aksjen steg 3 prosent til 10,20 kroner ved lunsjtider. Investorene likte altså aksjonærbrevet som Birdstep-sjef Jørgen Bredesen sendte ut torsdag morgen.

Bortsett fra Frontline, var også Eltek-aksjen tilbake 1,8 prosent til lunsj. Selskapets konkurrent Paco ll var ute med et resultatvarsel onsdag, mens hovedaksjonær Alain Angelil meldte om salg av en liten pott av sine Eltek-aksjer.

Åpning Oslo: Oljen presser

Fallet i oljeprisen etter gårsdagens lagertall fra USA trekker ned Oslo Børs ved åpning. Etter ti minutters handel er aksjene på hovedindeksen ned 0,43 prosent anført av Statoil og Norsk Hydro som begge faller 1,04 prosent.

Frontline faller 2,73 prosent mens Telenor er uendret.

SAS stiger 2,37 prosent som følge av nettopp oljeprisen, mens Norwegian er ned 0,76 prosent.

I Europa er det blandet på børsene. I London er FTSE-100 indeksen opp 0,17 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,03 prosent etter å ha vært i negativt territorium ved åpningen.

Før åpning Oslo: Oljefokus og jul

Fallet i oljeprisen etter sterke amerikanske lagertall, er i fokus på Oslo Børs torsdag morgen. Oljeprisen gjorde et nytt fall etter at de amerikanske oljelagrene var langt høyere enn markedet hadde ventet.

Dette kan legge press på Statoil og de andre oljerelaterte aksjene torsdag.

I Schibsted var det nyheter ute om at den svenske rivalen rigger seg mot angrepet fra det norske medieselskapet. Bonnier vil ikke slippe Schibsted inn på eiersiden i den svenske TV-kanalen TV4.

I Eltek blir det torsdag trolig press på aksjekursen. Eltek-konkurrenten Paco ll var onsdag kveld ute med et resultatvarsel. Samtidig valgte Eltek-innsider Wenche Angelil å selge aksjer onsdag ettermiddag.

I PSI var det ute en nyhet om deleide Cashguard. Det svenske kontanthåndteringsselskapet fikk torsdag en kontrakt på 20 millioner svenske kroner.

Ellers på Oslo Børs ligger det an til en liten omsetning torsdag, i forbindelse med at flere investorer og folk i finansmiljøet har tatt fri i forbindelse med julefeiringen.

Børsene morgen: Oljefall ga børsoppgang

Det markerte fallet i oljeprisen førte til oppgang på Wall Street onsdag. Ved avslutningen hadde S&P 500-indeksen steget 0,34 prosent til 1.209,57 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 0,28 prosent til 2.157,03 poeng.

I Japan var markedene stengt torsdag på grunn av fridag, mens ellers på asiabørsene var det en flat utvikling.

Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific-indeksen var helt flat torsdag morgen.

Kospi-indeksen i Sør-Korea falt 1,1 prosent til 873,65 poeng. Fallet kom etter at to taiwanske flatskjerm-produsenter kuttet resultatutsiktene, etter at prisen på flatskjermer til PCer har falt kraftig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere